Week van het Bos voor scholen - 2023

Aanbod natuurateliers - september tot november 23

VOLZET!

We verwelkomen je graag bij de Vogeltelweek voor scholen of in het voorjaar

De "Week", of beter: Weken van het Bos gaan naar goede gewoonte door in de herfst, vanaf september tot eind november 2023. Dit in de onthaalpoorten Groenendaal (Bosmuseum) en ook Jezus-Eik (GC de Bosuil), gelegen in het prachtige Zoniënwoud. In GC de Bosuil kan je terecht vanaf 9 tot 20 oktober. 

Er is tof nieuws: wij zetten dit jaar drie nieuwe natuurateliers in de kijker. Er is een totaal vernieuwd 'Konijnenpad', een origineel 'De Magie van de Boom' en je komt alles te weten over 'Onze Vleermuizen, je ziet ze niet, maar ze zijn er wel!'.

Onze vrijwilligers-gidsenploeg kijkt ernaar uit om jullie te verwelkomen!

In het schema kan je aflezen voor welke leeftijdsgroep het natuuratelier ontworpen werd.

Let op: niet elk natuuratelier wordt tevens in GC de Bosuil gegeven. Alle praktische info en prijzen vind je hier.

En voor 'Onze Vleermuizen' rekenen we 2u30, omdat er een filmpje wordt getoond.

Een link voor de reservaties vind je hier.

Graag tot binnenkort!

Van jong naar oud(er)

1. Waar is Mama Beer?

Klein Beertje vindt zijn mama niet meer. Wat erg! Samen gaan we op zoek naar Mama Beer. Misschien kunnen de bosdieren ons hierbij helpen? Ruik, voel, luister, proef en zie... hoe Klein Beertje zijn mama terugvindt. Met allerlei spelletjes en opdrachten verkennen we het bos met al onze zintuigen.

2. Konijnenpad

Kennen de kinderen konijntjes? Er zijn vast nog veel verrassende dingen die ze niet wisten! Reis mee met konijn door een tastbare wereld vol ondergronds plezier en leuke weetjes.

3. De Magie van de Boom

Heb je zin om te ontdekken hoe belangrijk en magisch een boom wel is in onze mooie natuur? Loop dan met ons mee en ervaar het met al je zintuigen! Gehoor, smaak, geur, zicht en voeling – alles komt aan bod op een leuke en speelse wijze en belooft een prachtig avontuur te worden. Klaar voor de beleving, die je kijk op bomen voor altijd zal veranderen?

4. Ravotten met de Boselfjes  : samenhang in de natuur

In de natuur hangt alles met elkaar samen. Planten, dieren en schimmels kunnen niet zonder elkaar. Alles wordt hergebruikt, zelfs de poep wordt opgegeten. Een boselfje laat de kinderen in het bos spelenderwijs ontdekken hoe: bomen en planten, kriebelbeestjes, paddenstoelen, zoogdieren en vogels met elkaar samenwerken en samenleven! We lopen dwars door het bos, van boom tot boom, op zoek naar echte elfenhuisjes en voeren samen met deze bijzondere bosbewoners verschillende opdrachten uit.

5. Paddenstoelenpad (enkel LO)

Herfstkleuren, vallende bladeren en paddenstoelen toveren ons mooie Zoniënwoud om tot een echt sprookjesbos. Samen gaan we speuren naar paddenstoelen. Zullen wij een vliegenzwam, elfenbankje, heksenschermpje of zwavelkopje vinden? Ruiken wij ergens een stinkzwam? Wij leren over de vormen, levenswijze en het nut van deze bijzondere levende wezens door verhaaltjes en spelletjes die aangepast zijn aan de leeftijd van de leerlingen.

6. Mysterieus Leven van Bomen

Een spannende tocht met allerlei verhalen en geheime opdrachten. Bomen maken heel wat mee en via hun wortels geven ze belangrijke informatie aan elkaar door. Wist je dat ze elkaar zelfs waarschuwen als er iemand aan hun blaadjes knabbelt? Ontdek de geheime bomentaal en nog veel meer over het geheime leven van de bomen.

7. Roofvogels en Braakballen

In het atelier ‘roofvogels en braakballen’ leren de kinderen meer over de levensstijl van roofvogels en hoe zij hun maaltijd verorberen. Door het uitpluizen van braakballen leren zij zelf ontdekken wat deze bijzondere roofvogelsoort zoal graag eet. (Deze activiteit vindt binnen plaats.)

8. Onze Vleermuizen: Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel!

Dit pad duurt 2u30, vanwege een kort filmpje dat eerst getoond wordt.

Het Zoniënwoud herleeft dankzij onze aandacht voor deze rijke, intrigerende dieren! Op een speelse manier wandelt de klas door de seizoenen heen. Kortom: Een vindingrijk én leerrijk pad, met een duidelijke structuur en speels aangebracht. 

Samenwerkingspartners

Natuuracademie werkt voor deze activiteiten samen met de natuurgidsen van het Zoniënwoud (NGZ) en met steun van en in samenwerking met de Provincie Vlaams-Brabant, het Agentschap voor Natuur en Bos en de Vlaamse Gemeenschapscommissie. 

NGZ           ANB 

 

Logo Zoniënwoud

TOP