Gierzwaluwenwerkgroep Vlaanderen

Vanaf half april duiken de eerste gierzwaluwen in Vlaanderen op, tegen begin augustus zijn de meeste al weer terug verdwenen. De broedtijd is de enige tijd dat de vogel effectief aan de "grond" komt; de rest wordt grotendeels permanent in de lucht doorgebracht. Geen wonder dat er velen onder ons nieuwsgierig en vol ontzag naar deze luchtacrobaten opkijken. Ze geven ons ook het heerlijke zomerse gevoel met hun luide srie-e-e's, terwijl we genieten van een zomers terrasje.

Interesse in deze intrigerende soort? Word lid van onze facebookgroep of stuur een mailtje naar gierzwaluwen@natuurpunt.be.

Sinds 2023 is er ook de gierzwaluwen.flits, onze nieuwsbrief: mail naar gierzwaluwen@natuurpunt.be met de vraag om deze nieuwsbrief te bekomen en je krijgt een link doorgestuurd om het nodige te doen, geheel volgens de privacy-wetgeving.  

Waarom lid worden?

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang je Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Nieuws
19 april 2023
Natuurbericht

Hou de gierzwaluw in de (erfgoed)gaten

In de stad lijkt duurzaam samenleven met de natuur niet evident. Nochtans zijn er eenvoudige manieren die het verantwoord ombouwen van oude erfgoed-relicten mogelijk maken, zoals stellinggaten omvormen tot nestplaatsen voor o.a. de gierzwaluw.

Nieuws
14 april 2023
Natuurbericht
Fotomontage van de Alpengierzwaluw boven Torhout

Influx van Alpengierzwaluwen in West-Europa

De lente is er. Vanaf midden maart kriebelt het bij de vogelaars en wordt er volop naar de lucht gestaard. Dat levert ieder jaar wel wat onverwachte soorten op die voor een adrenalinestoot zorgen. Soms komen die bijzondere soorten in meervoud, en heel uitzonderlijk vindt er eens een ware influx plaats van zo’n ‘dwaalgast’, dat zijn soorten die hier normaal gezien niet voorkomen.

Nieuws
22 juni 2022
Verenigingsnieuws
Gierzwaluw

Gierzwaluw op de grond? Gooi hem niet in de lucht!

De zomer is gearriveerd en de gierzwaluwen zijn weer in het land. Je hoort hun schrille roep overal opduiken, als je er eenmaal op let. Gierzwaluwen zijn de dolfijnen van de lucht. Ze doen alles al vliegend: slapen, eten, paren… Enkel om hun jongen groot te brengen komen ze ‘aan land’. En heel uitzonderlijk belanden ze op de grond. En dan is het belangrijk om het juiste te doen, waarschuwt de Gierzwaluwenwerkgroep van Natuurpunt.

TOP