Welkom op de website van de Gierzwaluwenwerkgroep Vlaanderen.
Vanaf half april duiken de eerste gierzwaluwen in Vlaanderen op, tegen begin augustus zijn de meeste al weer terug verdwenen. De broedtijd is de enige tijd dat de vogel effectief aan de "grond" komt; de rest wordt grotendeels permanent in de lucht doorgebracht. Geen wonder dat er velen onder ons nieuwsgierig en vol ontzag naar deze luchtacrobaten opkijken. Ze geven ons ook het heerlijke zomerse gevoel met hun luide srie-e-e's, terwijl we genieten van een zomers terrasje.

Interesse in deze intrigerende soort? Word lid van onze facebookgroep of stuur een mailtje naar gierzwaluwen@natuurpunt.be.

De Gierzwaluw te gast

Van oorsprong broedend in spleten in kliffen, rotsen en - in bepaalde landen zelfs nu nog - ook in boomholten, vond de soort in onze steden en dorpen een onderkomen in kierende daken of dakpannen, in de spleten onder of naast onze dakgoten, in stellinggaten enz.
Het spreekt voor zich dat de toenemende isolatie van onze gebouwen heel wat nestgelegenheid doet verdwijnen. Nestkasten en/of inbouwnesten zijn hier dé oplossing.
 
De gierzwaluw is géén moeilijke of veeleisende gast aan huis:
 • ze maken amper iets vuil: de eventuele poepjes op de stoep kan  je zo wegborstelen en na een eerstvolgende regenbui is er geen enkel spoor meer zichtbaar.
 • ze zijn dankbaar: eens dat je ze aan huis hebt, blijven ze hun broedplaats trouw, jaar na jaar na jaar... 
 • Geen nood aan opkuis van de nestkast, integendeel:
  hun nest werken ze elk jaar wat bij: ze plukken hun bouwmateriaal uit de lucht en lijmen het geheel met hun speeksel aaneen.
 • hun gegier en scheervluchten langsheen je huis geven eenieder een heerlijk zomers gevoel
 • Als rond begin juni de gierzwaluw-hangjongeren opduiken, brengen hun dolle fratsen extra leven in en rond het huis
 • Eind juli verdwijnen je gasten - meestal even stil als ze gearriveerd zijn... 
 

Wat doet de Gierzwaluwenwerkgroep?

 • Mensen informeren en enthousiasmeren over wat voor een speciale vogel deze gierzwaluw wel is. 
 • Studies aanreiken over welke nieuwe ontdekkingen er over deze vogel aan het licht zijn gekomen. 

 • Ondersteuning aanbieden inzake nestgelegenheid.

Regionale contactpersonen:

Wie doet wat voor de (gier)zwaluw?

Een bevraging naar gemeenten/steden, NP-afdelingen en werkgroepen, en andere organisaties wordt een dezer uitgestuurd. Er wordt gevraagd wie welke actie ondersteunt inzake de (gier)zwaluw.

Het resultaat zal hier worden geplaatst en aangekondigd worden in de vogel.flits van Natuurpunt en op de Facebook-pagina van de werkgroep

Een eerste resultaat van de bevraging vind je hieronder. Deze is geupdated tem 14 febr. 2019. Intussen is de nieuwe bevraging uitgestuurd en wordt een volgende update tegen half april 2019 verwacht.

In aanmaak: overzicht aan nestkasten / inbouwstenen

Mooie resultaten her en der in Vlaanderen

Volg de facebook groep 'Gierzwaluwenwerkgroep Vlaanderen' en krijg leuke foto's en laatste nieuwtjes te zien en horen... 

TOP