© Iwan Lewylle

Hyla, de amfibieën- en reptielenwerkgroep

Hyla is de gewestelijke werkgroep van Natuurpunt die werkt rond de amfibieën en reptielen in Vlaanderen. Deze website is momenteel nog in volle opmaak. Je kan wel nog steeds terecht op onderstaande website:

www.hylawerkgroep.be

Waarom lid worden?

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang je Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Nieuws
09 augustus 2021
Natuurbericht

Amfibiepoelen in Zwalmstreek chemisch verontreinigd door landbouw

Amfibieën worden wereldwijd bedreigd door diverse factoren: verdwijnen van leefgebieden, klimaatverandering, verkeer, … Uit heel wat onderzoek blijkt dat ook chemische verontreiniging vanuit de landbouw bijdraagt tot de achteruitgang van amfibieënpopulaties. Zo werden eerder al toxische effecten vastgesteld bij padden en kikkers voor o.a. verscheidene pesticiden, zware metalen, anti-parasitaire middelen en antibiotica. Deze chemicaliën kunnen in amfibiepoelen terechtkomen door afvloei van besproeide of bemeste velden, lekkage uit de zware metaalindustrie, of door atmosferisch transport en neerslag.

Nieuws
04 augustus 2021
Natuurbericht

Over serpenten en geitenmelkers: heideherstel in natuurgebied Rode del

Natuurpunt heeft de heide van natuurgebied Rode del in Arendonk de afgelopen maanden een stevige impuls gegeven. Je zou het niet zeggen, maar de Rode del was aan het einde van middeleeuwen een open heidegebied dat sinds 1850 geleidelijk aangeplant is met naaldhout. De enige getuigen van dit verleden zijn de huidige heidesnippers die te nat waren om naaldhout aan te planten. Die snippers worden alsmaar kleiner.

Nieuws
22 juni 2021
Natuurbericht
Multifunctionele brug

Ontsnippering in Nationaal Park Hoge Kempen erg succesvol voor zeldzame gladde slang

In 2020 onderzocht Natuurpunt twee multifunctionele bruggen en één ecoduct over de E314 in Limburg. Dit onderzoek toonde aan dat verschillende soorten reptielen en amfibieën al vlot gebruik maken van deze ontsnipperende infrastructuurwerken. De studie werd uitgevoerd in opdracht van het Departement Omgeving.

TOP