Natuurboerderij Bos t' Ename

De educatieve en sociale natuurboerderij in de Vlaamse Ardennen

Doel:

Vergroten sociaal, ecologisch en educatief rendement van de Natuurpunt Bos t’Ename boerderij.

Waarom:

Natuurpunt gaat voor “meer en betere natuur voor iedereen”. De meeste mensen zetten zich graag in voor natuur, want actief zijn in de natuur maakt de maakt mensen gelukkig, gezond en is leerzaam. Om te werken aan meer en betere natuur is ondersteunende infrastructuur nodig. In het beschermd landschap en erkend natuurreservaat Bos t’Ename ligt een boerderij. Na aankoop door Natuurpunt in 2002 kreeg deze door de werkgroep Bos t’Ename een eerste inrichting met als doelstelling een uitvalsbasis creëren voor de lokale vrijwilligerswerking. Steeds meer en diverse actoren maken gebruik van deze boerderij als vertrekpunt om aan natuurbeheer te doen vanuit educatieve of sociale redenen alsook om aan educatie en onderzoek te doen. Om aan de bestaande vragen te voldoen is de huidige infrastructuur ontoereikend en botst deze op zijn limieten. We willen de plek nog meer verheffen tot een intensief gebruikte aldoende leer-, demo-, therapeutische- en inspiratieplek.

Hoe:

Natuurpunt is een professioneel ondersteunde vrijwilligersorganisatie die zo veel mogelijk mensen kansen geeft om mensen te laten groeien. Door verdere inrichting kunnen we een beter antwoord bieden aan de steeds stijgende vraag naar gebruik van de boederij. Als we deze plek verder uitbouwen dan willen we de voorbeeldfunctie ervan vergroten door ze ecologischer in te richten, een demo plek die de  koppeling maakt tussen het historisch landgebruik en nieuwe duurzame technieken alsook een werkende boerderij met oude rassen samengaat met het aantrekken van wilde dieren zoals vleermuizen, vogels, insecten,... Complementair gaan we de Belgische voortrekkers demo rol van het faunahuis in het Burreken op een boerderij vlak op te nemen. Veel hobby als privé landbouwers willen hun erf wel faunavriendelijk inrichten maar hebben nood aan een voorbeeld waar ze zelf van dichtbij kunnen zien hoe dat kan in een actieve boerderij en wat de resultaten zijn.