Luc David

Kustwerkgroep

De Kustwerkgroep is een overlegorgaan van de kust Natuurpunt-afdelingen van De Panne tot Knokke aangevuld met vrijwilligers en professioneel ondersteund door de West-Vlaamse Milieufederatie en de afdeling beleid van Natuurpunt nationaal.

De doelstelling van de Kustwerkgroep is de bescherming van het hele ecosysteem van de Vlaamse kust te verbeteren.

Het orgaan is gegroeid vanuit een handvol vrijwilligers die duingebieden beheerden. Vanaf 1983 legden zij de fundamenten voor wat in 1993 het Duinendecreet zou worden. Deze realisatie bewees dat door samenwerking de verschillende natuurverenigingen meer invloed op het beleid kunnen hebben. Sinds 1993 heeft de werkgroep bepaalde kust problematieken aangepakt. Dit leidde onder andere tot een verbod op recreatieve warrelnetten, de bescherming van historische permanente graslanden en een charter met festivalorganisaties tegen afval op het strand.

is er nog ruimte voor duinen aan onze kust?

Op 22 september organiseerde de Kustwerkgroep Natuurpunt, samen met de West-Vlaamse Milieufederatie en WWF België, een kustsymposium in het VLIZ te Oostende.  De meeste presentaties staan nu on-line. Bekijk de pagina van de rubriek "gerealiseerd" en scroll naar beneden
 
Nuttige links:

Waarom lid worden?

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang je Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Nieuws
25 september 2023
Natuurbeleid
Kustsymposium

Volzet kustsymposium zet duinen op de kaart van kustbeleid

De versnelling van de klimaatverandering dwingt ons om extra maatregelen te nemen aan de kust. De zeespiegel stijgt sneller dan verwacht en de kust met haar achterland moet beschermd worden. Voor Natuurpunt, de West-Vlaamse Milieufederatie en WWF België is dit het moment om te wijzen naar de natuurlijke bescherming die duinen ons al eeuwen bieden. In een volzet symposium voor 120 beleidsmakers, wetenschappers en geïnteresseerden eisen de drie organisaties opnieuw een centrale plaats op voor duinen in het beleid.

Nieuws
22 maart 2023
Natuurbericht

Kustvisie 2100 mist ambitie om door te pakken op natuurlijke kustbescherming

Onze kust zal niet ontsnappen aan een stijgende zeespiegel en de klimaatwijziging staat buiten kijf. Hoe kunnen we onze kust (en het hinterland) tegen 2100 beschermen tegen grote overstromingen en de stijging van de zeespiegel? Het onderzoek naar mogelijke maatregelen is afgerond, de Vlaamse regering moet nu de knoop doorhakken. Wat is er al gebeurd en welke extra maatregelen zijn nog nodig?

Nieuws
07 december 2022
Verenigingsnieuws

De toekomst van de luchtmachtbasis - Koksijde

De reconversie van de militaire basis moet natuurgericht zijn of mist de afspraak met de toekomst. De voorbije jaren werd er warm en koud geblazen over de toekomst van de militaire luchtmachtbasis in Koksijde. In oktober 2021 viel uiteindelijk de definitieve beslissing: de basis sluit volledig in 2024-2025.  
Ondertussen waren het gemeentebestuur van Koksijde en het Provinciebestuur van West-Vlaanderen al een aantal jaren bezig met het uitwerken van een PRUP, een Provinciaal Uitvoeringsplan, voor de 450 ha grote basis. Dergelijk plan legt vast wat de nieuwe bestemmingen in het gebied zullen zijn, welke activiteiten er uitgebouwd worden en dus ook wat niet kan en niet zal kunnen doorgaan in het gebied. 
Met dit PRUP willen de gemeente Koksijde en de provinciale overheid dit grote, open gebied omzetten naar zones voor onder meer: een burgerluchthaven, recreatie, landbouw, wonen, KMO-zone enz.

TOP