Keyfheide
Wendy Thys

Beleef zelf de wandeling van het jaar!

De 14 km lange wandeling Scherpenbergen-De Hutten in Meerhout en Geel is verkozen tot Wandeling van het Jaar 2022. In de wedstrijd van Toerisme Provincie Antwerpen verzamelde de wandeling van het publiek meer stemmen dan de andere genomineerden.

Welkom in het Grote Netewoud!

In het hart van de groene Kempen vind je het Grote Netewoud, een reeks van unieke natuurgebieden langsheen de Grote Nete en haar zijrivieren.

Op het grondgebied van Balen, Meerhout, Geel en Mol herstelden Natuurpunt en het Agentschap voor Natuur en Bos de voorbije jaren al heel wat natuur van Europees belang (Europese topnatuur = Natura 2000) en zijn er dankzij de tomeloze inzet van talrijke vrijwilligers prachtige natuurgebieden ontstaan. Samen met een hele reeks partners zoals de gemeenten Balen, Mol, Meerhout, de stad Geel en Toerisme Provincie Antwerpen, wil Natuurpunt en ANB de volgende jaren deze natuurgebieden verder uitbreiden en met elkaar verbinden zodat er één groot aaneengesloten stuk robuuste natuur ontstaat: het Natuurpark Grote Netewoud.

Op die manier kan het gebied van ongeveer 4000 ha voldoende draagkracht ontwikkelen om de mens een plek te bieden voor vele vormen van ontspanning in en rond de natuur: wandelen, fietsen, avontuurlijke natuur-beleving en het bezoeken van cultureel erfgoed. Geniet alvast van unieke stuifduinen, zeldzame broekbossen, bloemrijke graslanden en mooie heide in combinatie met oude watermolens en musea!

Ontdek het Grote Netewoud 

BC GNW achterzijde logo en veranda

Pal in het midden van het Grote Netewoud, bevindt zich bezoekerscentrum Grote Netewoud. Mooi gesitueerd op een groene én historische site in de gerenoveerde 17de eeuwse Watermolen van Meerhout stroomt de Grote Nete hier letterlijk door het gebouw.

Niet alleen de perfecte startplaats om natuurpark Grote Netewoud te ontdekken maar je kan hier het hele jaar door terecht voor informatie, educatie, (gegidste) wandelingen, een drankje, allerhande activiteiten, teambuilding, zaalverhuur, een groot aanbod voor kinderen zoals het Totterpad, avontuurlijke speelnatuur en meerdaags wandelen enzoverder. 

ADRES BEZOEKERSCENTRUM:

Watermolen 7, 2450 Meerhout
014/21.34.50, bc.grotenetewoud@natuurpunt.be

OPENINGSUREN BEZOEKERSCENTRUM:

ZOMER (april - september) van dinsdag t/m zondag: 11u - 18u
WINTER (oktober - maart) van dinsdag t/m zondag: 11u - 17u
 

Meer praktische informatie over het bezoekerscentrum vind je HIER

 

Blijf op de hoogte van alle activiteiten in het Grote Netewoud. Schrijf je in op onze nieuwsbrief:


Waarom lid worden?

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang je Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Nieuws
14 augustus 2022
Verenigingsnieuws
speelwater niet toegankelijk

Speelwater aan bezoekerscentrum niet toegankelijk

We zijn er helaas niet aan ontsnapt. Door de aanhoudende periode van hitte en droogte zijn er blauwalgen waargenomen op de vijver aan Bezoekerscentrum Grote Netewoud. Uit voorzorg is het stukje speelwater voor de kinderen afgesloten en wordt alle contact met het water afgeraden voor mens én dier.

Nieuws
02 juni 2022
Verenigingsnieuws
Expo Olga de Otter

Expo Olga de Otter

In 2012 registreerde een wildcamera in het Kempen-Broek nabij Bocholt voor het eerst sinds 30 jaar weer een otter. Sindsdien duiken er sporadisch waarnemingen op in Vlaanderen. Wetenschappelijk onderzoek wees uit dat onder andere Natuurpark Grote Netewoud een geschikte habitatplaats is voor de otter in de nabije toekomst. De terugkeer van de otter zou een krachtig symbool zijn voor de vele inspanningen die geleverd worden inzake natuurherstel, hermeanderingsprojecten en rewilding van de talrijke natuurgebieden langs de Grote Nete en haar zijrivieren. Hoog tijd dus om dit bijzonder dier beter te leren kennen. Ontdek het geheime leven van de otter tijdens de reizende tentoonstelling ‘Olga de Otter’. Elke dag (behalve maandag) gratis te bezoeken tussen 11u en 18u in zaal De Wasserij op de eerste verdieping van bezoekerscentrum Grote Netewoud.

Nieuws
15 februari 2022
Verenigingsnieuws
Wandelpoortje in Bels Broek en Heide

Schapenraster en vogelkijkwand in Bels Broek en Heide

Recent werd een vast schapenraster in het natuurgebied Bels Broek en Heide in Geel Bel geplaatst. Het gaat om 4 begrazingsblokken, zodat een kleine groep schapen afwisselend van het een naar het ander blok gedreven kan worden. In dit schapenraster zijn niet alleen poorten voorzien voor de schapen, maar ook enkele kleine poortjes en aparte opstapjes voor de wandelaars. Bovendien werd aan het Torfven een mooie vogelkijkwand geplaatst.

TOP