Totterpad
Wim Dirckx

Totterpad

Bernard de bever woont in zijn beverburcht naast het bezoekerscentrum. Als hij op een ochtend wakker wordt, merkt hij onbekende pootafdrukken rond zijn burcht. Hij besluit op zoek te gaan naar de maker van die vreemde sporen. Onderweg ontmoet hij verschillende vriendjes en moet hij over een boomstambrug lopen, in een vogelnest kruipen, over het water stappen, een totterparcours afleggen en nog veel meer.

 Het Totterpad is een avontuurlijk wandelpad van 1,6 km voor kinderen van 3 tot 12 jaar dat vertrekt en aankomt aan het bezoekerscentrum. Het pad loopt via de Grote Nete tot in het kleine natuurgebied De Vloyen. Je passeert er langs een boomstambrug,  houten balkjes, wilgentunnels en een vogelkooi op drie meter hoogte, waar je in kan klimmen. De wandellus is een natuurlijk speelparadijs voor al wie jong is of zich nog jong genoeg voelt. Maar pas op dat je niet ‘tottert’ (‘valt’) of net wel, want je vuil maken is hier heel ok!

Je kan als gezin al spelend en ravottend het pad gewoon wandelen of je kan aan de hand van een plannetje samen op ontdekkingstocht langs het Totterpad met leuke doe-opdrachten. Kinderen gaan dan op stap met Bernard de bever die op zoek is naar de "dader" die sporen rond zijn beverburcht heeft gemaakt.

Speelnatuur

Wie op het einde van het Totterpad voor de stapstenen over de vijver kiest komt onmiddellijk uit in de speelnatuur waar je kan spelen, ravotten en lekker vuil worden. Je vindt er onder andere twee speelheuvels waar je via buizen en een ‘otterhol’ ook kan doorkruipen, speelstammen, een zitkuil, een kronkelende gracht en een ondiepe oeverzone waar je kan pootjebaden (of aanmodderen). De rest van de vijver (dus ook aan de stapstenen) is voorbestemd voor de natuur. Zwemmen of vissen is hier niet toegestaan. Honden zijn (ook aangelijnd) niet toegelaten in de speelnatuur en roken is er verboden. Dit is het exclusief paradijsje van de totterkinderen!

Nagenieten op het terras

Na al dat getotter kan je heerlijk verpozen met een biologisch drankje aan de gerenoveerde historische watermolen terwijl de kleintjes kunnen verder spelen in de beverburcht.

Praktisch:

  • Start en einde: Bezoekerscentrum Grote Netewoud, Watermolen 8, 2450 Meerhout
  • Je kan je gratis wandelplannetje met zoektocht en doe-opdrachten oppikken in het bezoekerscentrum of aan het infobord aan de burcht van Bernard de bever.
  • Het pad is niet verhard en kan soms nat en modderig zijn. Avontuurlijke schoenen of laarzen zijn net als speelkledij aanbevolen.
  • Het wandelpad is niet rolstoeltoegankelijk.
  • Wie over een stevige buggy beschikt en er niet voor terugdeinst om deze over een boomstambrug te dragen kan op eigen risico in de drogere periodes de wandeling met buggy doen. Een draagzak voor de allerkleinsten is wellicht handig.
  • Op het einde van de wandeling kan je kiezen om via grote stapstenen in het water te eindigen in de speelzone of je kan (met je aangelijnde hond) het pad langs de oever volgen tot aan het bezoekerscentrum. In de winterperiode is het mogelijke dat de stapstenen over de vijver tijdelijk niet toegankelijk zijn omwille van de hoge waterstand.
  • In het bezoekerscentrum kan je tijdens de openingsuren een drankje of snackje verkrijgen en buiten zijn picknicktafels te vinden.

Het Totterpad is een initiatief van Natuurpunt en Life Grote Netewoud, met steun van Toerisme Vlaanderen, gemeente Meerhout, ANB en regionaal landschap Kleine en Grote Nete.

Het pad biedt een klein voorsmaakje van wat je mag verwachten in het Grote Netewoud. Zin in meer? Download hieronder de wandelgids 'Ontdek het Grote Netewoud' met 9 leuke wandelingen voor het hele gezin.

TOP