Animalinas
Natuurpark Rivierenland

Ontdek Natuurpark Rivierenland met Animalinas

Beestige T-shirts en Hoodies te koop

De Animalinas-route maakt een lus van 50 km (op te delen in etappes)dwars door het Natuurpark Rivierenland. Onderweg maak je aan de hand van graffitikunst en audiofragmenten kennis met enkele iconische bewoners van het natuurpark. Zowel aaibare soorten als ijsvogel, vos of eekhoorn als de minder bekende – maar niet minder belangrijke –knautiabij en vermiljoenkever passeren de revue. Die manier van natuurbeleving kon al heel wat mensen charmeren, met een routeboek en interactieve wandeling in de gratis app van Visit Mechelen tot gevolg.

We doen er een schepje bij en lanceren vanaf 10 december een exclusieve fairtradekledinglijn met prints van dieren uit het natuurpark. Haas, buizerd en hagedis zijn de eerste waar je mee kan pronken.

Bestellen kan via deze webshop.

Animalinas, de route

Natuurpark Rivierenland sterkt zich uit over 13 gemeenten. We stippelden een wandelroute uit die je de mooiste natuur van heel het park doet ontdekken. Onderweg kom je de dertien monumentale natuurkunstwerken tegen van onze lokale graffitikunstenaar Dzia. De route is maar liefst 51 km lang. Je kan ze dus gerust over twee of meerdere dagen spreiden.

>> Bekijk de route in google maps

>> Bekijk de route op Komoot

>> Of download hier het gpx-bestand

>> Of download hier de gratis app van Visit Mechelen


Animalinas, het boek

Tip: je kan de grafittikunstwerken ook bewonderen in het Animalinas-boek, met uitleg over de dieren van de lokale Natuurpunters. De opbrengst van deze boekenverkoop wordt weer geïnvesteerd in natuuraankopen voor Natuurpark Rivierenland.
Het boek is ondermeer te koop bij: 

 • Bezoekerscentrum Mechels Rivierengebied
  Muizenhoekstraat 7
  B-2812 Mechelen

 • Boekhandel De Zondvloed
  Onze-Lieve-Vrouwestraat 70 -
  B-2800 Mechelen
 • Salvator Boekhandel
  Befferstraat 5
  B-2800 Mechelen

 • De Stek planten en koffie
  Onze-Lieve-Vrouwestraat 25
  B- 2800 Mechelen

 • Natuurpunt webshop:
   >> Bestel het Animalinas-boek

Animalinas

Verbinden

Het Living Planet Report toont aan dat we de komende decennia 25% van onze 4 000 000 plant- en diersoorten lijken te zullen verliezen, globaal én in Europa. Dat zijn 1000 000 overlevingsstrategieën weg, voor altijd. En in Vlaanderen niet anders. Nergens is de natuur in Europa zo versnipperd als hier. Men noemt het dan ook wel eens postzegelnatuur. 90% van onze natuurclusters is niet groter dan 1 hectare en veel van onze soorten hebben robuustere stukken natuur nodig om te leven. We verliezen onze soorten, uit Onze Natuur waar we zo trots op zijn. Het biodiversiteitsverlies het hoofd bieden is één van de vijf ambities van Natuurpark Rivierenland, onze gebiedscoalitie die zich uitstrekt over 13 gemeenten in twee provincies. We willen de biodiversiteit in de natuurkern behouden, versterken en uitbreiden. In 2021 stippelden we een route uit van 34 kilometer die de verdeelde natuurgebieden verbindt en het ontsnipperingspotentieel toont. De route kreeg de naam Animalinas. Langs dit parcours lieten we lokale graffitikunstenaar Dzia 10 diersoorten aanbrengen waar we echt fier op zijn en die ook daadwerkelijk op deze plaatsen waar te nemen zijn. In 2022 verlengden we de route tot 51 kilometer en voegden we drie werken toe. Momenteel loopt er een subsidieaanvraag om het totaal aantal werken tot twintig te brengen.

Meer weten?

Neem contact op met de coördinator:

Nils Iwens
0468 36 14 46
nils.iwens@natuurpunt.be

TOP