Animalinas
Natuurpark Rivierenland

Ontdek Natuurpark Rivierenland met Animalinas

Het verlies aan soorten

Het gaat niet goed met onze soorten. Verscheidene wetenschappelijke rapporten tonen aan dat meer dan 25% van onze planten- en diersoorten met uitsterven bedreigd is. De oorzaken zijn veranderingen in landgebruik (verstedelijking, intensieve landbouw etc), vervuiling, overbejaging en overbevissing, invasieve exoten, de gevolgen van klimaatverandering en het gegeven dat onze natuur doorheen de eeuwen gefragmenteerd is geraakt.

En nergens in Europa is de natuur zo ‘versnipperd’ als in Vlaanderen. Men noemt ze dan ook weleens schertsend ‘postzegelnatuur’. 90% van onze natuurgebieden is amper 1 hectare groot en onze diersoorten hebben grotere, robuustere stukken natuur nodig om te kunnen gedijen. De biodiversiteit behouden, versterken en uitbreiden én de natuur weer verbinden in onze sterk verstedelijkte regio, zijn dan ook twee van de ambities van de gebiedscoalitie achter Natuurpark Rivierenland.

Op het snijvlak van cultuur en natuur

We kunnen het tij niet alleen keren. Hiervoor hebben we de hulp nodig van particulieren, overheden en bedrijven. Omdat onbekend onbemind maakt, willen we dan ook sterk inzetten op kwaliteitsvolle beleving van de natuur. Hiervoor zoeken we alsmaar meer het snijvlak van cultuur en natuur op. Kunst kan immers de verborgen pracht zichtbaar maken en ons tot verwondering brengen. Wanneer we door iets geraakt worden, zullen we het ook gemakkelijker gaan beschermen. Zo vergroten we het draagvlak voor natuurbehoud.

De Animalinas-route

Als hommage aan de soorten die we dreigen te verliezen en willen beschermen, stippelden we de Animalinas-route uit: een 100 kilometer lange route die de snippers natuur in het Rivierenland verbindt en zo het ontsnipperingspotentieel toont. Op de muren langs deze route brengt graffitikunstenaar Dzia meer dan 30 diersoorten aan die ook daadwerkelijk op deze plaatsen waar te nemen zijn. Zo vertelt de Animalinas-route het lokale faunaverhaal.

De route werd in een gratis downloadbare app gegoten met GPS. Anderstalige nieuwkomers van het Busleyden Atheneum in Mechelen spraken in vijf verschillende talen info in bij de Animalinas-werken. De geluidsfragmenten werden opgenomen in de app. Op www.animalinas.be is momenteel alleen de initiële 55 kilometerroute beschikbaar. Begin 2024 moet de afgewerkte 100 kilometerroute downloadbaar zijn op de website.

Verder willen we in 2024 een totaalformule uitwerken die bezoekers in staat moet stellen de Animalinas-route te boeken en in vier dagen af te leggen met ontbijt en overnachtingen inbegrepen. Hiervoor willen we de samenwerking aangaan met lokale horecapartners en een goed visitor payback-systeem uitwerken.

Het Animalinas-boek

Inmiddels bracht Natuurpark Rivierenland ook een Animalinas-boek uit dat vertrekt van de eerste tien werken. In dit boek vind je informatie over de diersoorten en hun leefgebieden, verspreidingskaarten, interviews met professionelen en vrijwilligers die zich voor de diersoorten inzetten en prachtige foto’s van het work in progress.

Animalinas, de route

Animalinas-routeNatuurpark Rivierenland sterkt zich uit over 13 gemeenten. We stippelden een wandelroute uit die je de mooiste natuur van heel het park doet ontdekken. Onderweg kom je de dertien monumentale natuurkunstwerken tegen van onze lokale graffitikunstenaar Dzia. De route is maar liefst 50 km lang. Je kan ze dus gerust over twee of meerdere dagen spreiden.

>> Bekijk de route in google maps

>> Bekijk de route op Komoot

>> Download hier het gpx-bestand

>> Download hier de gratis app van Visit Mechelen


Beestige kleding en een prachtig boek

Hoodies en t-shirts

Wil jij ook pronken met een t-shirt of hoodie met een print van een dier uit het natuurpark? Bestel dan nu een exclusief exemplaar van de nieuwe fairtradekledinglijn.

Bestel hier:
>> beestige hoodies en t-shirts

Het boek

De grafittikunstwerken kan je ook bewonderen in het Animalinas-boek, met uitleg over de dieren van de lokale Natuurpunters. De opbrengst van deze boekenverkoop wordt geïnvesteerd in natuuraankopen voor Natuurpark Rivierenland.

Het boek is ondermeer te koop bij:

  • Bezoekerscentrum, Mechels Rivierengebied, Muizenhoekstraat 7, 2812 Mechelen
  • Boekhandel De Zondvloed, Onze-Lieve-Vrouwestraat 70, 2800 Mechelen
  • Salvator Boekhandel, Befferstraat 5, 2800 Mechelen
  • De Stek planten en koffie, Onze-Lieve-Vrouwestraat 25, 2800 Mechelen

Animalinas

Meer weten?

Neem contact op met de coördinator:

Nils Iwens
0468 36 14 46
nils.iwens@natuurpunt.be

TOP