Natuurpunt Aulenteer

BC Natuurhuis Haspengouw Mergels van Gelinden is opnieuw open. Je bent van harte welkom elke tweede en laatste zondag van de maand (en ook tijdens de 'klusjesdagen').

Het bezoekerscentrum van het Provinciaal Domein Nieuwenhoven is opnieuw elke dag open. Aulenteer zorgt er voor de permanentie elk weekend van 10-17u.

Natuurpunt Aulenteer is actief in Sint-Truiden. Een team van gedreven vrijwilligers maakt daar werk van meer en betere natuur. 

De natuurgebieden in het beheer van Natuurpunt Aulenteer hebben heel wat te bieden aan de natuurliefhebber. Dank zij de kalkrijke ondergrond bevindt zich in Overbroek een kalkrijk kamgrasland op de hellingweide en een kalkmoeras inde de vallei van de Herk. Bijzondere planten zoals de gulden sleutelbloem, de brede orchis en de schubzegge maken hier deel uit van de vegetatie. In Op d'Hei in Runkelen tref je in het heischraal grasland soorten als blauwe knoop en tormentil aan.

Natuurpunt Aulenteer organiseert elke eerste zondag van de maand, in samenwerking met de Dienst Toerisme van de stad Sint-Truiden, een geleide natuur- en cultuurwandeling. De wandelingen gaan vaak over onverharde paden. Voorzie dus geschikt schoeisel, zeker bij vochtige weersomstandigheden. 

Daarnaast zijn er nog beheerswerken, lezingen en cursussen. 

Het bezoekerscentrum Natuurhuis Haspengouw "Mergels van Gelinden"  bevat een waardevolle collectie geologisch materiaal (fossielen van bladeren, schelen, zee-egels,.... afkomstig uit de mergels van Overbroek en alle in Haspengouw voorkomende geologische gesteenten) en is van februari tot en met augustus geopend op elke tweede en laatste zondag van de maand tussen 13:00u en 17:00u. Je kan er tijdens de openingsuren terecht voor een drankje. Wandelkaarten en brochures zijn hier te koop. Je vindt er allerlei natuur- en toeristische informatie.

Van bij het Natuurhuis vertrekken de wandelroutes door Overbroek en het beemdgebied Egoven, waar de Fonteinbeek en de Molenbeek in de Herk uitmonden. 

Jaarlijks vindt op 1 mei de Mergeldag plaats: naast gegidste wandelingen en een geleid bezoek aan het unieke geologische erfgoed (Mergelgroeve van Overbroek), zijn er tal van activiteiten voor jong en minder jong: gezinszoektocht, geocaching, ...

Adres Natuurpunt Aulenteer Sint-Truiden, Kleinveldstraat 54, 3800 Gelinden (Sint-Truiden)

Wil je graag meewerken? Heb je iets te melden? Laat het ons weten.

 

 

Waarom lid worden?

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang jouw wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

TOP