Natuurpunt Aulenteer

Het Bezoekerscentrum in Overbroek - Natuurhuis Haspengouw Mergels van Gelinden - is open. Je bent er elke zondag van harte welkom.

Het bezoekerscentrum van het Provinciaal Domein Nieuwenhoven is ook opnieuw elke dag open. Aulenteer zorgt er voor de permanentie tijdens het weekend van 10-17u.

Natuurpunt Aulenteer is actief in Sint-Truiden. Een team van gedreven vrijwilligers maakt daar werk van meer en betere natuur. 

De natuurgebieden in het beheer van Natuurpunt Aulenteer hebben heel wat te bieden aan de natuurliefhebber. Dank zij de kalkrijke ondergrond bevindt zich in Overbroek een kalkrijk kamgrasland op de hellingweide en een kalkmoeras in de de vallei van de Herk. Bijzondere planten zoals de gulden sleutelbloem, de vleeskleurige orchis en de schubzegge maken hier deel uit van de vegetatie. Tijdens de herfst worden vaak sneeuwzwammetje, weidewasplaat en zwartgespikkelde wasplaat waargenomen. Soms worden ook de paarsbruine wasplaat, de wantsenwasplaat en de bleke weidewasplaat opgemerkt. In Engelmanshoven vind je nog een klein natuurpareltje: De Bosberg

In Op d'Hei in Runkelen tref je in het heischraal grasland soorten als blauwe knoop en muizenoortje aan. Je kan ook gaan wandelen op de Oude Spoorzate Ordingen & Bautershoven tussen Ordingen station, Bautershoven en de Hondsberg.

Natuurpunt Aulenteer organiseert elke eerste zondag van de maand, in samenwerking met de Dienst Toerisme van de stad Sint-Truiden, een geleide natuur- en cultuurwandeling. De wandelingen gaan vaak over onverharde paden. Voorzie dus geschikte stapschoenen. Bij regenweer zijn laarzen aanbevolen.

Daarnaast zijn er nog beheerswerken, lezingen en cursussen. 

Het bezoekerscentrum Natuurhuis Haspengouw "Mergels van Gelinden"  bevat een waardevolle collectie geologisch materiaal (fossielen van bladeren, schelpen, zee-egels, gesteenten,.... afkomstig uit de Mergels van Overbroek en gans Haspengouw. Het is geopend van februari tot en met november, telkens op zondag tussen 10:00u en 17:00u. Je kan er tijdens de openingsuren terecht voor een drankje (en ook voor een sanitaire stop).  Je vindt er allerlei natuur- en toeristische informatie. Wandelkaarten en brochures zijn hier te koop.

Van bij het Natuurhuis vertrekken vier wandelroutes door Overbroek en het beemdgebied Overbroekbeemden & Egoven, waar de Fonteinbeek en de Molenbeek in de Herk uitmonden. 

Jaarlijks vindt er de Mergeldag plaats: naast gegidste wandelingen en een geleid bezoek aan het unieke geologische erfgoed (Mergelgroeve van Overbroek), zijn er tal van activiteiten voor jong en minder jong: gezinszoektocht, geocaching, lammetjes, planten en vogels kijken, ...

Adres Natuurpunt Aulenteer Sint-Truiden, Kleinveldstraat 54, 3800 Gelinden (Sint-Truiden)

Wil je graag meewerken? Heb je iets te melden? Laat het ons weten.

info@natuurpuntaulenteer.be

 

 

Waarom lid worden?

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang je Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

TOP