Nieuws

Nieuws
22 maart 2022
Natuurbericht
Bruinvis in warrelnet

Verduidelijking warrelnetverbod zorgt voor extra bescherming zeezoogdieren

Minister Van Quickenborne verschaft duidelijkheid rond het warrelnetverbod voor recreatieve vissers dat in 2021 (zee) en 2015 (strand) reeds in ging ter bescherming van zeezoogdieren. Concreet: het gebruik van het materiaal 'monofilament' (eigen aan warrelnetten) wordt verboden en het gebruik van een voornet bij een kartenet (wat verstrikt raken van zeezoogdieren voorkomt) over de hele strandlijn beneden de laagwaterlijn wordt verplicht. Het is de bedoeling dat ook minister Demir deze regelgeving invoert voor het gebied boven de laagwaterlijn. Een zelfde regelgeving federaal als Vlaams zorgt zowel voor de handhaving, als voor de zeezoogdieren en de strandvissers voor duidelijkheid.

Nieuws
28 december 2021
Verenigingsnieuws

Artikel Meander: De kerkuil en zijn ‘beschermengelen’

Eerder dit jaar konden we mee op nestkastcontrole met de mensen van 'Kerkuilwerkgroep Vlaanderen'. In hun spoor bezochten we de kerkuilkasten die opgehangen zijn in Balen en leerden we meer over hun werking en hun doelstellingen.

Nieuws
20 augustus 2021
Natuurbericht
Uitwerpselen van wolf

Vlaamse wolven eten vooral ree en everzwijn

Het dieet van de eerste Vlaamse wolvenroedel bestaat hoofdzakelijk uit ree, everzwijn en andere wilde prooisoorten. Tot deze conclusie kwamen onderzoekers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). Vee maakt geen groot deel uit van hun dieet, maar in de herfst van 2020, wanneer de nieuwe wolvenwelpen nog niet mee konden jagen maar wel veel voedsel nodig hadden, werd er wel meer (onbeschermd) vee gegeten.

Nieuws
17 augustus 2021
Verenigingsnieuws

Voetbalkantine 'FC Cools' wordt ontmoetingscentrum 'De Beekprik'

De voetbalkantine van 'FC Cools' werd de voorbije maanden omgetoverd tot 'De Beekprik'. De gezellige ontmoetingsruimte/feestzaal kan vanaf heden gehuurd worden voor al uw activiteiten.

Nieuws
08 maart 2021
Verenigingsnieuws

Broedseizoen van start: respecteer de rust van de natuur én van haar inwoners

De voorbije weken kregen we al enkele zonnige en warme dagen die zowat iedereen doen lonken naar de aankomende lente. Maar niet alleen de mens kreeg lentekriebels in de buik; ook bij de andere bewoners van Moeder Natuur maakten het zonnetje en de lengende dagen iets los.

Nieuws
29 oktober 2020
Verenigingsnieuws

Covid-19: alle afdelingsactiviteiten afgelast tot (minstens) begin 2021

Ten gevolge van van de stijgende besmettingscijfers (Covid-19) en de maatregelen die onze regeringen daarop getroffen hebben, gelast Natuurpunt Balen-Nete alle binnen- en buitenactiviteiten af tot (minstens) begin 2021.

Nieuws
30 september 2020
Verenigingsnieuws

Griesbroek: oud stort en Heiloop krijgen nieuw, natuurlijk jasje

BALEN - Drie onafhankelijke projecten zorgden er de voorbije maanden voor dat de omgeving in en rond natuurgebied Griesbroek alweer een ecologische én toeristische ‘upgrade’ heeft gekregen.

Nieuws
30 september 2020
Verenigingsnieuws

Ambitieuze toekomstplannen voor natuurgebied De Vennen

En zo ging - onder het dreigende oog van Corona - de lente én de zomer van 2020 voorbij. Veel plannen vielen in het water, maar toch werd er hard gewerkt aan de toekomst.

Nieuws
20 juli 2020
Verenigingsnieuws

15.000 waarnemingen voor natuurgebied Griesbroek

Natuurgebied Griesbroek rondde in het voorjaar de kaap van 15.000 waarnemingen. Wat waren de voornaamste bezienswaardigheden? En wat mogen de bezoekers in de toekomst misschien nog verwachten?

Nieuws
14 mei 2020
Verenigingsnieuws
Amerikaanse stierkikker

Bestrijding invasieve Amerikaanse stierkikker in Griesbroek

Momenteel liggen er enkele fuiken in de vijvers van het Griesbroek. Die dienen om de Amerikaanse stierkikker te bestrijden.

Nieuws
03 mei 2020
Verenigingsnieuws
Bever

Bever zet natuur op het goede pad door wandelpad onder water te zetten

BALEN - Waterdichte wandelschoenen zijn altijd opportuun geweest in natuurgebied ‘Griesbroek’, maar sinds enkele maanden zijn stevige laarzen onontbeerlijk voor de bezoekers van het stukje Balense natuurpracht. De oorzaak? Een bever met grootse plannen!

Nieuws
27 april 2020
Verenigingsnieuws

Galloways komen natuurbeheer in Griesbroek ondersteunen

Sinds kort lopen er vier Gallowayrunderen rond in natuurgebied Griesbroek. De zachtaardige kolossen worden ingezet als natuurlijke begrazers van bepaalde vegetaties in het natuurgebied.

Nieuws
23 april 2020
Natuurbericht

Brand in natuurgebied Landschap De Liereman in Oud-Turnhout

Woensdagmiddag brak er brand uit in de kern van natuurgebied Landschap De Liereman in Oud-Turnhout. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Het gebied was sinds maandag al afgesloten voor het publiek, omwille van het extreem hoge brandgevaar. De brandweer kwam massaal ter plaatse en het vuur was rond 22u onder controle. Er werd circa 30 ha heide en veen in de as gelegd.

Nieuws
31 maart 2020
Verenigingsnieuws

Rupsen veldparelmoervlinder waargenomen in natuurgebied Griesbroek

Griesbroek is al jaren een 'hotspot' voor de zeldzame veldparelmoervlinder. En dat lijkt in 2020 niet anders te worden!

Nieuws
13 maart 2020
Verenigingsnieuws

Coronavirus: Alle afdelingsactiviteiten afgelast tot (minstens) 19 april

Ten gevolge van van de nieuwe richtlijnen rond het coronavirus gelast Natuurpunt alle binnen- en buitenactiviteiten af, vanaf vandaag t.e.m. 19/04.

Nieuws
19 februari 2020
Verenigingsnieuws

Resultaten Grote Vogelweekend 2020: dit was de Balense top 10!

Eind januari zaten de Balenaars massaal mee voor het raam om de vogels te tellen die hun tuinen kwamen bezoeken. Er werden bijna 2500 vogels gespot en dat leverde deze Balense top 10 op.

Nieuws
18 februari 2020
Verenigingsnieuws

Eerste ooievaars alweer gespot in het Griesbroek

De eerste ooievaars zijn alweer terug van hun winterverblijfplaats in Afrika. Nog voor half februari konden aandachtige wandelaars drie ooievaars spotten boven natuurgebied het Griesbroek.

Nieuws
18 januari 2020
Verenigingsnieuws

Heideroosjes zamelen via Expeditie Natuurpunt geld in voor natuurgebied Griesbroek

Vier sportieve dames gaan in 2020 geld inzamelen voor hun favoriete natuurgebied Griesbroek. Het kwartet neemt eind juni deel aan Expeditie Natuurpunt.

Nieuws
07 januari 2020
Verenigingsnieuws

Natuurgebied De Vennen bestaat 25 jaar in 2020!

Natuurgebied 'De Vennen' viert in 2020 haar 25e verjaardag. In de aanloop naar de festiviteiten, viel er al heel wat leuk nieuws te rapen.

Nieuws
07 januari 2020
Verenigingsnieuws

‘Moeder natuur’ bouwt zelf natuurlijk ecoduct voor haar bewoners

Het voorbije jaar hadden we regelmatig een wildcamera hangen aan een 'natuurlijk ecoduct' in één van onze gebieden. Heel wat Balenaars maakten ijverig gebruik van het cadeautje van 'Moeder Natuur'.

Nieuws
06 januari 2020
Verenigingsnieuws

Batdetector registreert vleermuizendiversiteit in De Vennen

Recent konden we met behulp van een batdetector even peilen welke vleermuissoorten er allemaal rondhangen in natuurgebied De Vennen.

Nieuws
05 januari 2018
Verenigingsnieuws
25 jaar Griesbroek

Duizend bezoekers in jubilerend Griesbroek!

Natuurgebied 'Het Griesbroek' in Balen-Olmen bestaat 25 jaar en de medewerkers van Natuurpunt presenteerden de duizend bezoekers een gevarieerd feestprogramma.

Nieuws
28 februari 2016
Verenigingsnieuws

Big Jump Balen-Nete wordt 3e op de Cultuurprijs van Balen

Met deze 3e prijs van zowel jury als publiek, wordt de organisatie van een geslaagde Big Jump aan Straalmolen afgelopen zomer, bekroond.

Nieuws
13 juli 2015
Verenigingsnieuws

Een geweldige Big Jump aan Straalmolen in Balen

Big Jump Balen was zonder meer een succes. Met meer dan 75 Jumpers en nog meer toeschouwers werd op ludieke wijze aandacht gevraagd voor proper water. Hopelijk heeft dit onze beleidsmakers opnieuw wakker geschud! Dank aan iedere Jumper en vrijwilliger om dit evenement tot een succes te maken!

TOP