Natuurpunt Bertem | Natuurpunt

Een boomgaard op de Koeheide

 In samenwerking met Regionaal Landschap Dijleland , Natuurpunt Bertem en met de steun van Natuurpunt Leuven werd er, eind november 2016, op de Koeheide een hoogstamboomgaard aangeplant.

Verschillende soorten appel, peer, pruim, kers met wel klinkende namen zoals Franse Bellefleur, Court Pendu Rosat, Bruine kriekpeer, Rambour d'Hiver, Calebasse Bosc, Bigarreau Napoleon, Belle de Louvain, Mirabelle de Nancy… leven er nu naast elkaar.

Hierbij slaat onze fantasie op hol.

Zeer blij dus met deze nieuwe aanwinst, de hoogstamboomgaard.

Het ideaal plantverband van een hoogstamboomgaard is 10 x 10m.  We hebben dit op de weide die we ter beschikking hebben kunnen waarmaken. 
Veel zon is een must voor een rijke oogst en de fruitbomen zullen, als het weer meezit, de hele dag ten volle kunnen genieten van de warme zonnestralen.

We kijken uit naar het oogsten van ons fruit maar ook naar de rust in onze boomgaard en de ecologische meerwaarde die hij biedt. 
We willen kinderen uitnodigen, verstoppertje spelen, boeken en verhaaltjes voorlezen onder de appelboom, fruitsap persen, fruitwijn maken…

Wilde bijen, wespen en ander insecten krijgen een extra voedingsbron. We willen een bijenhotel plaatsen om nieuwe soorten aan te trekken.

De vorming van natuurlijke holten maakt hem een toevluchtsoord voor dieren.
We zoeken uit hoe we er een bijenkast kunnen installeren.
Een boomgaard is een geschikte leefomgeving voor de met verdwijnen bedreigde fruitmuis. We kunnen aangepaste nestkasten hangen om de eikelmuis te lokken.

De schapen die enkele van onze terreinen begrazen zullen, zodra we over een omheining beschikken ons helpen met het onderhoud van de boomgaard. 

De eerste jaren worden onze bomen nog bij gesnoeid en we kijken er naar uit om dit te leren.

Wordt vervolgd.

 

An apple a day keeps the doctor away.

 

Natuurpunt Bertem

Werkdagen op de Koeheide

 

Natuurpunt Bertem organiseert elk jaar op de Koeheide een 10-tal werkdagen.

Dit telkens op een zaterdag tussen 9u en 12u.   Afhankelijk van de seizoenen en de weersomstandigheden worden er percelen gemaaid, maaisel afgevoerd, struiken gesnoeid, herstellingen uitgevoerd aan rasters / omheiningen, …

Hiervoor zijn we op zoek naar vele helpende handen.

Vrijwilligers bepalen zelf welk werk ze willen doen en de tijd die ze eraan besteden. Jong en oud is welkom op deze prettige activiteit in de openlucht en kort bij de natuur.

We werken in een zeer ontspannen en gemoedelijke sfeer met voldoende tijd voor een babbel en gezelligheid.

Samen werken we aan meer biodiversiteit in onze gemeente.

Reeds geplande werkdagen in 2018: 20 januari, 15 februari, 17 maart, 21 april, 19 mei en 16 juni.

Heb je interesse? Stuur een mail naar natuurpuntblk@gmail.com en wij informeren je telkens over de juiste plaats van de werkdag.

Meer vragen? Contacteer onze conservator Eric Malfait 0475275997

Noteer ook alvast zaterdag 3 maart in je agenda. We plannen onze algemene vergadering en de fotoreeks Natuur in Beeld.  Zondag 22 april organiseren we een picknick in de boomgaard van de Koeheide. 

 

 

TOP