De Schelde in Merelbeke - Zevergem met de natuurgebieden
Norbert Huys

Natuurpunt Boven-Schelde

Natuurpunt Boven-Schelde is actief in De Pinte, Gavere, Melle en Merelbeke. Een team van gedreven vrijwilligers maakt daar werk van meer en betere natuur. Wil je graag meewerken? Heb je iets te melden? Laat het ons zeker weten.

Schrijf je in op onze nieuwsflits

Waarom lid worden?

• Bescherm de natuur
  • Ontvang jouw wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

19 november 2020

Beestige bewegingen in de Scheldevallei

Naar jaarlijkse traditie zijn de exmoor pony's terug op de Paardenweide. In de zomer grazen ze in het Burreken in Brakel en in de winter zorgen ze voor nabegrazing op de Paardenweide. Ze vormen een bijkomende attractie voor de vele wandelaars en fietsers die in deze corona-tijden onze gebieden bezoeken. De 5 paarden grazen op een stuk van 18 ha en hebben eten in overvloed. We vragen dan ook uitdrukkelijk om deze winterharde dieren zeker niet te voederen. De 15 Blonde d'Aquitaine runderen uit de Putten zijn intussen terug op stal. Ze zorgen na het broedseizoen voor een extra begrazing en creëren voor heel wat structuurvariatie in het gebied. Dat is op zijn beurt interessant voor insecten, muizen, vleermuizen en vogels. In de winter blijven dus enkel de exmoorpony's over. Ze grazen in een kleine kudde maar jaarrond in het gebied. De schapenkudde keert terug voor een derde begrazingsronde. De vegetatie op de oeverstroken langs de Melsenbeek is door de warme, niet al te droge nazomer goed opgeschoten. De kudde zal nog een laatste stootbegrazing (korte tijd) doen over de stroken. Mogelijks kom je ze ook tegen op hun weg van het stadsbos in De Pinte naar onze Scheldemeersen. Heel wat beweging dus in de Scheldemeersen en deze keer niet alleen van wandelaars en fietsers...

02 november 2020
sms

Sms BOS naar 8686 voor meer bos

We hebben dringend meer bos nodig in Vlaanderen. In de eerste plaats voor de biodiversiteit. Bossen barsten van het leven: naast schattige eekhoorntjes nog heel veel andere zoogdieren, insecten, paddenstoelen en planten. Maar meer bos is ook hard nodig voor het klimaat en onze eigen gezondheid. Wil jij ook meer bos? Draag je steentje bij: sms BOS naar 8686 en schenk € 4 voor 2m² extra bos, of € 40 voor 20m². Met jouw steun kunnen Natuurpunters overal in Vlaanderen extra bos realiseren. Mét 3 garanties: slim aangeplant, goed beheerd en eeuwig beschermd. Zo kunnen de bomen groeien tot machtige bossen vol leven. Samen bebossen we Vlaanderen!

01 november 2020
Wijn Pro Vino Vero

Natuurlijke wijnen

Na 3 wijnproeverijen organiseren we een tweede ONLINE verkoop. Drinkt u met ons een glaasje mee?