De Schelde in Merelbeke - Zevergem met de natuurgebieden
Norbert Huys

Natuurpunt Boven-Schelde

Natuurpunt Boven-Schelde is actief in De Pinte, Gavere, Melle en Merelbeke. Een team van gedreven vrijwilligers maakt daar werk van meer en betere natuur. Wil je graag meewerken? Heb je iets te melden? Laat het ons zeker weten.

Waarom lid worden?

• Bescherm de natuur
  • Ontvang jouw wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

09 juni 2020
De eerste Heideschaaruil voor Vlaanderen

KETSJING!

Nu en dan zetten we in de tuin eens een nachtvlinderval uit. Niet echt fervent. Nog maar 526 soorten, maar wel al een pak leukerds.

03 juni 2020
Knotwilgen

Drukte in de Spanjaardmeersen

Als u op maandag 1 juni in de buurt was van de Spanjaardmeersen heeft u ongetwijfeld een crew aan het werk gezien. We verduidelijken u graag waarom dit plaatsvond. In de Spanjaardmeersen werd namelijk een reclamespot opgenomen bedoeld voor de promotie van Belgische familiebrouwerijen. De producent was op zoek naar een mooi landschappelijk kader (traditioneel, ongeschonden boerenlandschap). Als je dat zoekt kom je al snel bij natuurreservaten. Andere voorwaarden waren de aanwezigheid van water en een mooie zonsondergang. Natuurpunt Boven-Schelde heeft hiermee ingestemd omdat het terrein dat op dit moment toelaat. Het gras is net gemaaid en de meersen zijn , door de aanhoudende droogte) kurkdroog zodat er geen schade is aan het hooiland. Een beperkt deel van de meersen werd vrijgegeven en ook de toegangsroute werd vastgelegd. Zowel bij het ANB als bij Natuurpunt bestaat er een kader waarin dit soort activiteiten kan gebeuren. De opname gebeurde dus onder contract met waarborg voor eventuele schade. Anderzijds zijn we best trots dat na uitgebreid zoeken over Vlaanderen deze setting werd gekozen als de mooiste.

05 mei 2020
Verenigingsnieuws
De twee moeders met hun veulen

Twee Exmoor pony's geboren in De Putten in Merelbeke (Meersstraat)

De twee mama’s, papa en kinderen stellen het goed. De veulens zijn begin mei met enkele dagen verschil ter wereld gekomen. Een veearts kwam er niet aan te pas. Exmoorpony’s leefden tot vorige eeuw in het wild in het Engelse nationaal park Exmoor en geraakten niet gedomesticeerd. Hierdoor hebben ze een natuurlijke schuwheid en gehardheid en zijn ze zeer geschikt voor begrazing van natuurterreinen. De pony’s komen ook niet uit zichzelf op het publiek af om zich te laten voederen. En dat willen we zo houden. Als je in hun leefgebied wandelt en je ziet hen lopen of het pad oversteken, geeft het toch een beetje een geluksgevoel. Genieten van de minikudde is de boodschap en liefst meer dan 1,5 m afstand houden.