Nieuws

Nieuws
18 april 2021
Verenigingsnieuws
kievit

Een drukte van jewelste

Dieren zijn ontwaakt uit hun winterslaap. Trekvogels zijn terug in het land. Voor veel dieren is de voortplantingstijd begonnen en de natuur is één grote kraamkamer. Tegelijkertijd willen veel mensen genieten van de lentezon, willen ze er op uit en zoeken de natuur op.

Nieuws
17 april 2021
Verenigingsnieuws
Een koesterplekje

Twintig jaar Natuurpunt, 20 koesterplekjes

Natuurpunt is 20 jaar geleden ontstaan uit de fusie van Wielewaal en Natuurreservaten en viert dit jaar dus zijn jubileum. Ook Natuurpunt Boven-Schelde doet mee. Om onze regio nog meer in de kijker te zetten, gaan we op zoek naar 20 (of meer) speciale plekjes binnen ons werkingsgebied.

Nieuws
04 april 2021
Verenigingsnieuws

Nachtelijk vertier in het water

Sommige dieren hebben de onhebbelijke gewoonte om ’s nachts actief te zijn. In de koude en het donker. Wat bezielt hen eigenlijk? Logischerwijs denken ze allicht dat het veiliger is omdat ze niet worden gezien. Meestal zijn er dan ook geen storende mensen in de buurt. Wil je dieren ’s nachts aan het werk zien, moet je er dus iets voor over hebben.

Nieuws
03 april 2021
Verenigingsnieuws
Knippen van wilgen langs de Melsenbeek

Jeugdig enthousiasme, frisse krachten, samen sterk ...

Door corona kunnen de leerlingen van het Styrka secundair onderwijs in Gent niet gemakkelijk aan de slag op hun gebruikelijke stageplaatsen. Natuurpunt is blij dat ze kunnen meehelpen in onze reservaten. Noem het een win-win. Ze hielpen reeds twee dagen in Semmerzake.

Nieuws
31 maart 2021
Verenigingsnieuws
Kruisspin

Filmen in de Scheldemeersen

Momenteel worden opnames gemaakt voor een documentaire reeks "Onze natuur" die later op Canvas zal worden uitgezonden. Ook in onze reservaten wordt er dezer dagen gefilmd voor deze reeks en meer bepaald over vliegende spinnetjes in de Merelbeekse Scheldemeersen . Een zeer interessant fenomeen dat nogmaals illustreert hoe wonderbaarlijk de natuur wel is.

Nieuws
16 maart 2021
Verenigingsnieuws
Echinacea purpurea of zonnehoed

Bloemenverkoop in april

In plaats van de jaarlijkse verkoop van sleutelbloemen, opteren we dit jaar voor andere bloeiende planten. Bloemen die mooi ogen in de border of op het balkon. Uit het aanbod van de tuinbouwschool van Melle hebben we een selectie gemaakt van soorten die mooi ogen of geuren. (tagetes of afrikaantje, coreopsis of meisjesogen, ganzania of middaggoud, cosmos, echinacea purpurea of zonnehoed en veronica spicata of aarereprijs.)

Nieuws
11 maart 2021
Verenigingsnieuws

Boompjes, Bloemetjes, Bijtjes, Bestuiving…

Heb jij een fruitboom, bessenstruik of andere heester gekocht tijdens onze verkoop van bomen en struiken? Of kijk je uit naar onze nakende verkoop van border- en balkonplantjes? De meeste van die bomen, struiken en bloeiende planten hebben één gemeenschappelijke eigenschap: ze produceren nectar en trekken bestuivers aan, veelal bijen.

Nieuws
11 maart 2021
Verenigingsnieuws
Paddentunnel

Rodelandnieuws: amfibieëntunnels in de maak

Amfibieëntunnels verbinden Merelbeke en Oosterzele Alhoewel leuk, vergt een paddenoverzet organiseren heel wat tijd en moeite van meerdere vrijwilligers en ondersteuning door lokale verenigingen en instanties. Schermen plaatsen, dagelijks emmers controleren en padden overzetten. Toch wel een ganse klus. Vrije doortocht voor amfibieën

Nieuws
11 februari 2021
Verenigingsnieuws
Schaatsmogelijkheden in de Scheldevallei in Merelbeke

Snippen en schaatsen

Het vriest dat het kraakt. Mooie, zonnige ijsdagen nodigen uit tot schaatsen op natuurijs. Dat kan maar echter niet overal. Momenteel pleisteren 100den watersnippen op de Reymeren en de Paardenweide. De vogels laten zich mooi bekijken samen met kemphanen, boomleeuwerikken, graspiepers , kramsvogels, kieviten, smienten en vele andere soorten.

Nieuws
04 februari 2021
Verenigingsnieuws
Paddenoverzet in Munte

Padden op pad

Vanaf midden februari beginnen padden, kikkers en salamanders, na de winterslaap, opnieuw aan hun jaarlijkse tocht naar de poel of vijver om zich voort te planten. Vanuit bos of houtkant. Allen tegelijk. In een korte tijdspanne. Zonder op- of omkijken. In rechte lijn. Weinig oog voor loerend gevaar. Enkel paringsdrang. Veelal zijn de grootste, dodelijkste hindernissen de wegen die ze over moeten. Paddenoverzet- en andere acties helpen de diertjes een handje.

Nieuws
03 februari 2021
Verenigingsnieuws
Algemene vergadering Natuurpunt Boven-Schelde

Algemene vergadering

Jaarlijks organiseert Natuurpunt Boven-Schelde een algemene vergadering. Maar omwille van de huidige omstandigheden is het deze keer niet mogelijk om fysiek bijeen te komen. Dit jaar worden onze leden dan ook via een video over de werking van Natuurpunt Boven-Schelde geïnformeerd. Heb je vragen of opmerkingen bij datgene wat je ziet? Stuur ons dan een mailtje. We gaan graag met jou in dialoog.

Nieuws
01 februari 2021
Verenigingsnieuws
Wetland met zicht op het kasteel in Schelderode

Water in de Scheldemeersen

Door de vele regen tijdens de voorbije weken zijn de meersen in de Scheldevallei omgevormd tot heuse wetlands. In vroegere tijden was het de bedoeling dit water zo snel mogelijk af te voeren om hoge waterstanden te vermijden. Echter, om het eigenlijke karakter van de meersen te herstellen en te bewaren, en omwille van de klimaatverandering en toenemende droogte is het nu vooral zaak het water zo lang mogelijk ter plekke vast te houden.

Nieuws
20 januari 2021
Verenigingsnieuws
Exmoor pony in de sneeuw in de Scheldemeersen

Winterhard...

Afgelopen weekend kregen we een eerste laagje sneeuw en wat ijs. Dat geeft mooie witte landschappen. Veel wandelaars vinden dit een uitgelezen moment voor een mooie winterwandeling in onze Scheldevallei. Er lopen in de winter ook nog dieren buiten, dieren die helpen bij het beheer van onze gebieden. Dat zijn momenteel exmoor pony's en Herdwick schapen.

Nieuws
07 januari 2021
Verenigingsnieuws
Boom

Bomen- en struikenverkoop 2021 wegens succes stopgezet

We hebben wegens het grote succes de inschrijvingen voor de bomen- en struikenverkoop vroegtijdig moeten beëindigen. Er werden ondertussen al meer dan 1.000 bomen en struiken besteld. De voorraden zijn momenteel uitgeput. Houd voor toekomstige acties onze website en die van de gemeente Merelbeke in het oog.

Nieuws
28 december 2020
Verenigingsnieuws
Boombladeren

Bomen- en struikenverkoop start op 9 januari

Heel binnenkort biedt Natuurpunt Boven-Schelde bomen en struiken te koop aan. Dankzij het gemeentebestuur van Merelbeke kunnen inwoners van deze gemeente en haar deelgemeenten dan één boom of twee struiken gratis bestellen. Op 9 januari verschijnt op onze website het bestelformulier.

Nieuws
19 december 2020
Verenigingsnieuws
moeraswespenorchis

Steun ons project 'de groene as, van Gavere tot Gent'

Vandaag beheert Natuurpunt in Zevergem, Zwijnaarde, Semmerzake en Merelbeke al meer dan tweehonderd hectare waardevolle natuur. Om in de komende maanden en jaren bijkomende gronden te kunnen kopen, hebben wij een grootschalige fondsenwervingsactie op touw gezet. Mogen wij ook op jouw steun rekenen?

Nieuws
19 november 2020
Verenigingsnieuws

Beestige bewegingen in de Scheldevallei

Naar jaarlijkse traditie zijn de exmoorpony's terug op de Paardenweide. In de zomer grazen ze in het Burreken in Brakel en in de winter zorgen ze voor nabegrazing op de Paardenweide. Ze vormen een bijkomende attractie voor de vele wandelaars en fietsers die in deze corona-tijden onze gebieden bezoeken.

Nieuws
02 november 2020
Verenigingsnieuws
sms

Sms BOS naar 8686 voor meer bos

We hebben dringend meer bos nodig in Vlaanderen. In de eerste plaats voor de biodiversiteit. Bossen barsten van het leven: naast schattige eekhoorntjes vind je er nog heel veel andere zoogdieren, insecten, paddenstoelen en planten. Maar meer bos is ook hard nodig voor het klimaat en onze eigen gezondheid. Wil jij ook meer bos?

Nieuws
01 november 2020
Verenigingsnieuws
Wijn Pro Vino Vero

Natuurlijke wijnen

Na 3 wijnproeverijen organiseren we een tweede ONLINE verkoop. Drinkt u met ons een glaasje mee?

Nieuws
26 september 2020
Verenigingsnieuws
Absintmonnik

DE MONNIK CHALLENGE

Zeldzaam. Tenminste, als je mag afgaan op het aantal ingevoerde waarnemingen in www.waarnemingen.be. De Absintmonnik. Het beest vliegt van begin juni tot eind augustus in één generatie. De vlinders zijn actief vanaf de schemering maar komen slecht op licht of smeer.

Nieuws
26 september 2020
Verenigingsnieuws
Rodeland

Ontdek het Rodelandproject op de fiets!

Het Rodelandproject is een landschapsproject op het grondgebied van Gemeente Gavere, Gemeente Melle, Gemeente Merelbeke en Gemeente Oosterzele.

Nieuws
04 augustus 2020
Verenigingsnieuws
Zandwinningsput in Melle

Bezwaarschrift Zandwinningsput in Melle

Momenteel loopt het openbaar onderzoek over het GRUP (Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan) "Zeeschelde Bastenakkers-Ham en zandwinningsput Melle".

Nieuws
09 juni 2020
Verenigingsnieuws
De eerste Heideschaaruil voor Vlaanderen

KETSJING!

Nu en dan zetten we in de tuin eens een nachtvlinderval uit. Niet echt fervent. Nog maar 526 soorten, maar wel al een pak leukerds.

Nieuws
03 juni 2020
Verenigingsnieuws
Knotwilgen

Drukte in de Spanjaardmeersen

Als u op maandag 1 juni in de buurt was van de Spanjaardmeersen heeft u ongetwijfeld een crew aan het werk gezien. We verduidelijken u graag waarom dit plaatsvond.

Nieuws
05 mei 2020
Verenigingsnieuws
De twee moeders met hun veulen

Twee Exmoor pony's geboren in De Putten in Merelbeke (Meersstraat)

De twee mama’s, papa en kinderen stellen het goed. De veulens zijn begin mei met enkele dagen verschil ter wereld gekomen. Een veearts kwam er niet aan te pas.

Nieuws
28 april 2020
Verenigingsnieuws
Zevergem

Wandelen in corona tijden

Uit tal van studies blijkt dat wandelen in de natuur heilzaam is. Niet een strak aangelegd parkje of een gemillimitreerd gazonnetje maar wilde, spontane natuur. Het versterkt je weerstand. Ook nu raadt de overheid wandelen in de gezonde natuur aan.

TOP