Werkgroep Assels

pha-210-3_1.jpg

© Philippe Ampe

De Werkgroep Assels is actief in en rond het natuurgebied de Assels in Drongen. De vrijwilligers zijn een mix van de pioniers van het eerste uur en nieuwe jongere gezichten, meestal nieuwe inwoners van Drongen die bij Natuurpunt actief willen zijn.

Wat doen we?

Activiteiten organiseren

Al vele jaren organiseren we een eetfestijn voor de Assels. Geen groots massa-evenement, maar kleinschalig met de nadruk op kwaliteit en gezelligheid. Het is ondertussen een klassieker in het activiteitenaanbod van Natuurpunt Gent.

Elk jaar is er ook een familiedag, waarbij gezinnen met kinderen kunnen genieten van een namiddag in de natuur, met verhalen, knutselen, eventueel zang en muziek en een taartje met een drankje. We verkennen ook nieuwe paden en zijsprongen.

De gidsen van Natuurpunt Natuuracademie Gent organiseren om de drie maanden een geleide wandeling door de Assels.

> Ontdek al onze activiteiten en kom eens langs

Natuurbeheer

Het beheer van de Assels gebeurt in samenwerking met een aantal landbouwers. Zij maaien de percelen op de afgesproken tijdstippen en kunnen runderen of paarden laten grazen. Een aantal wandelpaden moet regelmatig kort gemaaid worden. En de vogelkijkhut bij de oudste percelen heeft last van zwerfvuil, dat we zo snel mogelijk verwijderen. Een vervelende, maar noodzakelijke opdracht is het verwijderen van Japanse duizendknoop. Langs de spoorwegbermen vinden we aantal haarden van die plant, die we dan met vereende krachten met wortel en al verwijderen.

Omdat de zwaluwen het ook in Drongen moeilijk hebben, besteden we bijzondere aandacht aan die vogelsoort. We bereiden de plaatsing van een zwaluwhotel in voor, die zal eindigen met een groots feest.

> Leer meer over ons beheer

Natuurstudie

Leden van de Vogelwerkgroep Gent+ inventariseren regelmatig de broedvogels in de Assels.

Voor vragen over activiteiten, contacteer ons via assels@natuurpuntgent.org

Voor specifieke vragen over natuurbeheer, neem contact op via beheer.assels@natuurpuntgent.org