Afbeelding
Wandeling in de velden
Johan De Neve

Natuurpunt Herzele

Feiten en fabels over natuurbeheerplannen

Niemand hoeft te kiezen tussen landbouw of natuur. 
Iedereen heeft ze allebei nodig. 
We zijn partners in hetzelfde landschap.
Allebei gebaat bij een gezonde bodem, propere lucht, 
voldoende zuiver water en een bruisende biodiversiteit.

 

Beste Leden,
Beste vrienden en sympathisanten,

We merken dat door de huidige debatten er heel wat mensen met vragen zitten rond de werking van Natuurpunt en niet steeds toegang hebben tot de juiste informatie. Daarom geven we vanuit Natuurpunt Herzele  heel graag deze toelichting, die gebaseerd is op feiten en wetenschappelijk onderzoek.

Natuurpunt Herzele dient geen enkele politieke partij.
De werking van Natuurpunt Herzele dient het algemeen belang en overstijgt politieke agenda’s.

Natuurpunt Herzele is geen grootgrondbezitter.
Een bezit veronderstelt een eigendom, die enkel de bezitter ervan dient. Het Duivenbos is vooral in handen van de natuur, en wordt voor zachte recreatie en toerisme opengesteld voor het publiek, het hele jaar door. Gratis en voor niets.

Het Duivenbos is een bronbos.
Water borrelt er uit verschillende bronnen naar de oppervlakte. De kern van het Duivenbos is dan ook erg nat en dus niet geschikt als landbouwgrond. Op sommige plaatsen gebeurt de waterafvoer traag. Hierdoor ontstaan natte moerasbossen. De omliggende graslanden zijn ruig, en Natuurpunt Herzele heeft altijd goed samengewerkt met (bio)boeren voor de begrazing en het maaibeheer van de weilanden. Ezels of runderen grazen hier en houden zo de kruidige vegetatie open. Het Duivenbos is elf hectare groot en is een belangrijk gebied in het Vlaams netwerk van natuurgebieden. Het maakt daardoor deel uit van het Vlaams Ecologisch Netwerk (VEN).

Het Duivenbos wordt als natuurgebied beheerd door vrijwilligers van Natuurpunt Herzele.
Ze staan in voor alle mogelijke onderhoudswerken en organiseren talrijke activiteiten waarop iedereen welkom is. De bestuursleden en alle andere vrijwilligers worden daarvoor niet vergoed. Dat wil zeggen dat ze geen onkostenvergoeding of dergelijke ontvangen. Dat is ook niet onze wens. Onze wens is vergoed te worden in respect, dankbaarheid en positieve energie. Voor ons is het gevoel ons nuttig te maken voor iets waarin je gelooft, doorslaggevend. Als vrijwilliger maak je immers deel uit van een groter verhaal; het verhaal van een klimaatrobuuste toekomst.

Voor Natuurpunt is de aankoop van gronden een middel, geen doel.
De natuur komt op de eerste plaats. Door de aankoop van gronden is er een garantie dat de biodiversiteit op lange termijn beschermd is, en kan het beheer van het terrein overkoepelend en met kennis van zaken gebeuren. Dat betekent dat de gronden duurzaam en met verstand van zaken opengesteld worden voor het publiek en dat het beheer ervan gedaan wordt met het oog op de noodzakelijke klimaatrobuustheid van onze omgeving voor de toekomst.

Natuurpunt Herzele zet in geen enkel geval dieren uit.
Geen bevers, geen vossen, geen wolven, geen everzwijnen, geen fazanten, geen patrijzen. Dit zou het ecologisch evenwicht in het Duivenbos verstoren. Wij geloven in de intrinsieke veerkracht van de natuur en willen die maximaal ondersteunen.

Natuurpunt Herzele kent geen gesubsidieerd marktvoordeel voor de aankoop van gronden.
Vlaanderen creëerde met de natuurbeheerplannen in 2017 een gelijk speelveld. Particulieren, jagers en boeren kunnen op dezelfde manier als Natuurpunt subsidies ‘binnenhalen’ voor het realiseren van de zogenoemde ‘natuurstreefbeelden’ van de overheid. De mogelijkheden om subsidies aan te vragen om natuurgrond aan te kopen en duurzaam te beheren zijn voor iedereen dezelfde. Subsidies zijn nooit vrijblijvend en houden altijd eigen restfinanciering in, er wordt altijd inspanning van de aanvrager verwacht.

Het samenvoegen van de bestaande natuurbeheerplannen voor het Duivenbos en de Beverbeekvallei tot één natuurbeheerplan zorgt ervoor dat er met overkoepelende kennis van zaken kan gewerkt worden aan een goed waterbeheerplan.
Gezien de bovengemeentelijke aanpak voor de waterhuishouding in het Denderbekken, is het logisch dat Natuurpunt beide gebieden aan elkaar koppelt en met kennis van zaken op langere termijn bekijkt. Onze leden hebben weinig aan een uitsluitend gemeentelijke visie .De natuur noch het water stoppen immers aan gemeentegrenzen.

Natuurpunt Herzele acht de natuur als een goede bondgenoot om ons te beschermen tegen waterlast en overstromingen.
Er zijn regelmatig overstromingen in de Ransbeekstraat nabij de Zavelstraat. De Ransbeek voedt de Beverbeek ten zuiden van het Duivenbos. Het Duivenbos is een bronbeekbos en de aansluitende vallei parallel aan de Zavelstraat veroorzaakt een belangrijke watertoevoer.Met een verbonden landschapsaanpak kunnen we immers aan de natuur haar waterbuffercapaciteit teruggeven. Wetenschappelijk onderzoek heeft immers aangetoond dat het herstel van natte gronden de mogelijkheid biedt om de stroming beduidend te vertragen. De natuurlijke methode van deze gronden als ‘spons’ bestaat erin dat het water in een zeer vroeg stadium vastgehouden wordt, vooraleer het de waterloop bereikt. Dit heeft een belangrijke impact op de waterhuishouding en kan de omvang van overstromingen verminderen.

Het Duivenbos is er voor u en iedere wandelaar: groot of klein, arm of rijk, jong of oud.
Wij vragen geen toegangsgeld, en je hoeft geen lidkaart te tonen om het Duivenbos te bewandelen. In tijden van corona heeft iedereen aan den lijve kunnen ondervinden hoe belangrijk een dergelijk gedeeld stukje groen is, dat in de toekomst ook weelderig groen blijft. Hoe deugdzaam het is om te wandelen in een zuurstofrijke omgeving. Het Duivenbos is een uniek pareltje. Heerlijk om te verkennen. Aan jou om het te ontdekken en naar waarde te schatten. De verschillende B&B’s in de regio bieden de talrijke wandelingen door onze natuurgebieden aan als extra troef voor de streek. Groot gelijk natuurlijk.

Hebt u specifieke vragen, dan kan u ons altijd contacteren via [email protected].