Stijn Van der Veken - Ouessant rammen op Kruisheide
Stijn Van der Veken

Cursus natuurgids in Keerbergen

De natuur zit vol verhalen, klaar om verteld te worden. Ben je benieuwd naar wat er allemaal leeft bij jou in de buurt? En wil je ook anderen warm maken voor de natuur? Dan heb je alles in huis om een geweldige natuurgids te worden. Deze cursus is ook toegankelijk voor niet-Keerbergenaars en er is geen voorkennis vereist.

Natuurpunt CVN organiseert deze cursus samen met Natuurpunt afdeling Keerbergen.

Heb je interesse? Kijk dan zeker hier voor verdere details! Inschrijven kan eveneens snel en eenvoudig.

Hopelijk tot dan...

Waarom lid worden?

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang jouw wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Nieuws
16 april 2021
Verenigingsnieuws
Drama_Broekelei

Drama in de Broekelei

12 gezinnen namen gisteren deel aan de "filodroom-wandeling" door de Broekelei. De namiddag werd echter overschaduwd door een dramatisch gebeuren in de Broekelei. Toen ik rond 13 uur een laatste inspectietocht deed van het parcours hoorde ik aan het brugje over de Spuibeek aan de Spuibeekweg een gehuil waarvan ik eerst niet wist of het van een mens of een dier kwam. Tot mijn grote consternatie zag ik tussen de spleten van de planken onder het brugje een persoon in het water met zijn gezicht naar boven. Ik stond daar moederziel alleen en zag geen kans hem uit het water te halen: hij zat als het ware klem onder het brugje tussen de draagbalken die deels in het water staken. Ik belde de hulpdiensten ( via de app 112 die de locatie meegeeft) en belde Patrick ( die aan de tent van filodroom was) en Johny thuis op om hulp. Intussen kwamen daar nog wandelaars en dan hebben we met man en macht geprobeerd die persoon te redden. Uiteindelijk is het gelukt door planken los te wrikken met aangebracht materiaal en zo konden we de man via de gemaakte opening in het brugje op het droge brengen. Hij leefde nog en in afwachting van de komst van de hulpdiensten hebben we zijn natte bovenkleren uitgedaan en hem bedekt met aangebrachte dekens. Toen de hulpdiensten ter plekke kwamen namen die over en werden wij weggestuurd. Even later vernamen we dat hij overleden was. Er was grote verslagenheid bij de buurtbewoners toen bleek dat het om Frans De Cock ging die op de hoek woont van de Duivebergen en de Spuibeekweg. De man sukkelde met zijn gezondheid en was ook mentaal in de war. Zijn vrouw was weg voor haar vaccinatie van covid-19 en hij was alleen thuis. Wandelen deden ze alleen nog samen maar gisteren middag was hij toch alleen op stap gegaan, met fatale afloop als gevolg. Ze zijn lid van Natuurpunt sinds 2007. We hebben steun gevonden bij elkaar door er veel over te praten. Uw aangeslagen voorzitter Guido

Nieuws
28 maart 2021
Verenigingsnieuws
NPK_Amfi

Einde amfi-actie

Op 20 maart heeft onze werkgroep amfibieën besloten om de overzetactie af te sluiten. Er waren al dagenlang zeer weinig dieren overgezet en de weersvoorspellingen voor de komende dagen gaven weinig hoop dat dat op korte termijn nog zou gaan veranderen. We hebben in totaal 2069 diertjes veilig hun bestemming laten bereiken. 170 aan de Golf, 444 in de Bosduifweg en 1455 in de Mereldreef Dank aan alle helpers! Tot volgend jaar.

Nieuws
04 maart 2021
Verenigingsnieuws
Padden

Amfibieën op reis...

Ook tijdens de Covid19-pandemie is er een amfibie-trektocht en zetten wij ons, samen met een aantal vrijwilligers, in om dagelijks de amfibieën (padden, kikkers en salamanders) veilig de straat over te helpen. Zowel aan de Bosduifweg/ Heidestraat, de Mereldreef als aan de Golf staan naar jaarlijkse gewoonte, weer flink wat schermen. 's Ochtends worden steevast alle ingegraven emmers gecontroleerd, 's avonds gebeurt dit nogmaals, maar worden ook een heel aantal amfibieën, die om 1 of andere reden toch op straat geraken, veilig over geholpen. Het blijft daarom belangrijk om zeker in deze straten (en de omliggende) de max. snelheid van 30km/u te respecteren. Niet enkel voor de amfibieën, maar ook voor de vrijwilligers die, indien nodig, de padden, kikkers of salamanders, als echte 'supermannen en supervrouwen' van voor de auto durven weg plukken. Enkel voor februari al, werd de kaap van 1.000 stuks alweer vlotjes overschreden en komen de de laatste weken van de jaarlijkse trek eraan. De topavond was dit jaar 23 februari. Alleen al die avond werden een 250 stuks overgezet. Covid19 heeft toch ook wel invloed op het aantal vrijwilligers. Sommigen hebben afgehaakt omdat ze tot de risicogroep behoren, anderen wachten waarschijnlijk liever tot ze zijn ingeënt. Gelukkig hebben we ook dit jaar weer een aantal nieuwe vrijwilligers mogen verwelkomen. En onder het motto 'Jong geleerd is oud gedaan': onze jongste vrijwilliger moet dit jaar nog 3 worden! Hoe dan ook, we blijven ons samen met alle vrijwilligers (zowel voor als achter de schermen) inzetten voor de padden en hun vriendjes. Voor dit jaar is het misschien te laat, maar mocht u volgend jaar toch zin hebben om eens te komen kijken, mail dan gerust naar amfiteamkeerbergen@telenet.be Dan bezorgen wij u de nodige info!

TOP