Actueel

Werken aan het bos in het natuurgebied Kraaienbroek

In december vinden er belangrijke beheerwerken plaats in het natuurgebied Kraaienbroek te Branst. Deze werken omvatten de omvorming van het huidige monotone naaldbos naar een meer biodivers bos. Er zal een selectieve dunning van de zwarte dennen gebeuren maar niet alles wordt in één keer gekapt. Hierdoor wordt het bosklimaat grotendeels behouden wat veel gunstiger is voor de nieuwe jonge aanplant die in het voorjaar 2025 zal plaatsvinden. Deze dunning valt onder het goedgekeurde natuurbeheerplan Kraaienbroek met advies van het Agentschap Natuur en Bos, zodat hiervoor geen kapvergunning vereist is. Nadien zullen de percelen worden heraangeplant met zo’n 1000-tal inheemse bomen en struiken. De impact zal zo beperkt mogelijk worden gehouden, maar tijdens de werken kan het gebeuren dat het wandelpad omwille van de veiligheid tijdelijk wordt afgesloten.

Bomen kappen in het bos, hoezo?
Jaren terug werden hier zwarte dennen aangeplant, een soort uit Zuid-Europa. Helaas leven op en onder deze bomen weinig insecten, vogels, planten en paddenstoelen. Monotone bossen zijn ook gevoeliger voor ziektes en plagen.
Met Natuurpunt streven we naar bossen die bruisen van het leven. Daarom wordt dus een deel van deze zwarte dennen gekapt. Zo geven we ook ruimte aan enkele eiken die verdrongen worden en is er plaats voor het aanplanten van een veel gevarieerder en weerbaar bos.
Het bos blijf dus bos, maar dan wel één met veel meer variatie van oudere en jonge bomen, struiken en open plekjes. Met andere woorden, de biodiversiteit maar ook de natuurbelevingswaarde zal sterk verhogen.

Met Natuurpunt creëren we zo volop kansen voor meer biodiversiteit in het Kraaienbroek. Dit doen we verder ook nog door onder meer door fauna-akkers aan te leggen waar ’s zomers insecten en ’s winters vogels voedsel vinden. Door knotwilgen te planten en te knotten, de ideale nestplaats voor de steenuil. Door houtkanten aan te planten. En door poelen te graven voor libellen, kikkers en padden. Ook dienen er jaarrond wel wat beheerwerken te gebeuren: maaien en hooien van bloemrijke graslandjes, knotten van wilgen, bestrijden van invasieve exoten enz. Steek je graag mee je handen uit de mouwen, dan ben je altijd welkom op één van deze beheerwerkdagen. Geef dan alvast een seintje aan de conservator, Pol Segers, [email protected].
Geniet alvast van het Kraaienbroek!

In dit filmpje wordt nogmaals uitgelegd waarom Natuurpunt soms bomen kapt (https://youtu.be/48j8epYX3mI)
 

Meer informatie:
[email protected] of bij de conservator Pol Segers, [email protected]

Plaatsing ooievaarspaal in Liezelebroek versterkt de natuurwaarden van de Molenbeekvallei

In het Liezelebroek, een waardevol natuurgebied in de vallei van de Molenbeek staat sinds 30 oktober een ooievaarspaal ter hoogte van de beschermde Schemelbertmolen aan de Wolfstraat in Puurs-Sint-Amands. Regionaal Landschap Schelde-Durme plaatste de paal in samenwerking met Natuurpunt Klein-Brabant en met financiële ondersteuning van Provincie Antwerpen in het kader van de uitbouw van Functionele Ecologische Netwerken. De actie heeft als doel de biodiversiteit en ecologische samenhang in de regio te bevorderen.
De ooievaar is een typische soort die voorkomt in beekvalleien met uitgestrekte vochtige graslanden. De keuze voor het Liezelebroek voor de plaatsing van een ooievaarspaal is dan ook niet toevallig: dit natuurgebied, dat wordt beheerd door Natuurpunt Klein-Brabant, vormt een belangrijke schakel in de Vallei van de Molenbeek. Met haar vochtige graslanden, rietkragen en een netwerk van waterlopen biedt het gebied de ideale omgeving voor tal van vogelsoorten, amfibieën en insecten. Er worden regelmatig ooievaars gespot, wat aantoont dat dit een zeer geschikte locatie is voor het voorzien van broedgelegenheid. De plaatsing van de ooievaarspaal draagt bij aan de versterking van het leefgebied van deze soort.

Afbeelding
NPKB_RLSD01
NPKB_RLSD01