Planten en Dieren Herkennen

Natuurstudie

 

Wandelen in de natuur is nu populairder dan ooit.  Misschien vraag je je tijdens een van die wandelingen wel eens af: oei, wat vliegt er hier voorbij? Welk mooi bloemeke is dit nu? Amai da's een raar insect?  Is dat nu een haas of toch een konijn? Al deze vragen zijn misschien wel het zaadje om aan natuurstudie te beginnen doen. En pas op, voor je het weet groeit dit uit tot een ware passie! 

Vroeger, bij de start van Natuurpunt Klein-Brabant werden waarnemingen door sommige vrijwilligers in een notaboekje bijgehouden. Slechts sporadisch werd met deze gegevens iets nuttigs gedaan, zoals het eerste boek van Hendrik D’Hertefelt over vogels in Klein-Brabant uit de jaren ’70.  Met de komst van de computer werd het verwerken van data een stuk makkelijker, wat resulteerde in nog 2 boeken over de broedvogels in onze streek.

Vandaag is de hulp van gespecialiseerde sites en apps niet meer weg te denken. Het individualisme is helemaal weg: tienduizenden mensen delen informatie via deze sites, specialisten helpen bij het determineren, en zelf artificiële intelligentie doet zijn intrede.

Wil je tijdens je wandelingen wat waarnemingen noteren dan zijn de apps “ObsMapp“ en “Obsidentify” een aanrader.  Obsidentify (zie onder) met ingebouwde beeldherkenning geeft direct een idee van wat je net hebt gefotografeerd. LEUK!

 Obsidentify app voor smartphone

 

Waarnemingen ingegeven in deze apps kunnen vervolgens opgeladen worden naar de website: https://waarnemingen.be/.  Probeer maar eens uit, misschien zal er een wereld zal opengaan waarvan je het bestaan niet wist.

Zin in méér? Keuze genoeg!   Er zijn tal van gestandaardiseerde inventarisaties opgezet door Natuurpunt, de overheid of andere organisaties. Vlindertellingen, tuinvogeltellingen, fintentelling of zeer gespecialiseerde inventarisaties zoals deze die nu loopt voor de nieuwe vogelatlas van Vlaanderen: https://www.vogelatlas.be/

Waarnemingen specifiek voor onze streek kunnen ook ingegeven worden op: https://vwgklbr.waarnemingen.be/. Voor Klein-Brabant staat de teller nu op zo'n 5800 gedetermineerde soorten. Misschien ontdek jij wel soort 6000!  

Interesse?  Contacteer bestuursleden Luc De Wit of Joost Reyniers.

 

 

 

Icarusblauwtje

Icarusblauwtje  - foto Luc De Wit

 

TOP