Welkom in de Sint-Pietersburcht!

speeltuin1c.jpg

© Diederik Schowanek

Ken je de coolste natuurspeeltuin uit de streek al?

 

Wist je dat de Sint-Pietersburcht (Redoute van Puurs) in 2019 verkozen werd tot een van de 6 beste natuurspeeltuinen van Vlaanderen?  In deze groene, veilige en relaxte omgeving rondom een beschermd monument kunnen jonge gezinnen, fietsers, wandelaars en schoolklassen ongedwongen komen genieten! 

Toegang tot de speeltuin is gratis.   De toestellen van de speeltuin zijn toegankelijk voor kinderen tot 9 jaar.   Consumptie van eigen dranken is niet toegelaten, ze zijn ter plekke verkrijgbaar. Naast drankjes zijn er ook ijsjes en chips beschikbaar.  Betaling in de cafetaria kan met cash, of door een instantbetaling met je on-line bank app. 

Om redenen van veiligheid en hygiëne zijn honden niet toegelaten.  Het speeltuingedeelte is rookvrij, ook buiten

 

Openingstijden

De speeltuin is  gesloten in de winter en heropent op zaterdag 6 mei, en sluit op 1oktober 2023.  In de maanden mei, juni en september enkel op zaterdag en zondag open voor het publiek, in de maanden juli en augustus de ganse week, van 13.30 u tot 18.30 u.  Allen daarheen!!

 

 

Verjaardagsfeestjes

In de maanden mei, juni en september is de speeltuin ook open op woensdagmiddag voor verjaardagsfeestjes van jonge kinderen, maar dit enkel op reservatie (voor meer informatie zie coordinator hieronder).  Taart of dergelijke meebrengen mag, maar dranken dienen wel ter plekke aangekocht te worden.   

 

Historiek en Visie Project Speeltuin Sint-Pietersburcht

In 1998 werd het unieke project Speeltuin Sint-Pietersburcht boven de doopvont gehouden. Centraal gelegen in Klein-Brabant vormde dit voormalige militaire ‘tussenfort’, beter gekend als de Redoute van Puurs, de ideale uitvalsbasis voor het lokale reservatenbeheer. Maar omdat dit domein al sinds 1954 een geliefd speelterrein was voor de Puurse jeugd werd besloten om er samen met het gemeentebestuur van Puurs–Sint-Amands er een vernieuwde, kindveilige en natuurvriendelijke speeltuin aan te leggen met cafetaria. Sindsdien vormt deze groene oase zowat het uithangbord van Natuurpunt Klein-Brabant. 

De speeltuin wordt opgehouden door een enthusiast team van vrijwilligers, ondersteund door jobstudenten. We proberen duurzaam en afvalarm te werken. Inkomsten worden aangewend voor onderhoud van het domein en natuurbeheer in Klein-Brabant.  Door langs te komen ondersteun je dus ook een goed doel!  In de cafetaria vind je natuurinformatie over Klein-Brabant en kan je lid worden van Natuurpunt.

 

Locatie en Bereikbaarheid

Het adres van de Sint-Pietersburcht is Scheeveld 18, 2870 Puurs, aan het einde van de 'Milleniumdreef'.  De speeltuin ligt op loopafstand van het centrum van Puurs.  Er is een ruime parking en fietsenstalling.   

Samen met de gemeente Puurs – Sint-Amands, vzw Fort van Liezele en Natuurpunt Klein-Brabant werden door de vzw Speeltuin Sint-Pietersburcht vijf ‘wombats’ aangekocht. Dit zijn speciale rolstoelen op luchtbanden die op allerlei minder goed toegankelijke terreinen binnen Klein-Brabant kunnen worden ingezet. De wombats kunnen worden gereserveerd voor georganiseerde bezoeken aan één van de Klein-Brabantse natuurgebieden.

 

Speeltuin Sint-Pietersburcht 2022

 

Coordinator Sint-Pietersburcht/Noodgevallen

vzw Speeltuin Sint-Pietersburcht : Koen Grolus, koengrolus@hotmail.com (0496 53 06 69) 

 

Foto's Diederik Schowanek

 

 

 

 

 

 

 

 
TOP