Bever Weesbeek

Afbeelding
beverdam-Saskia-Ribbens
Saskia Ribbens

Saskia Ribbens op Facebook: "Op 16 oktober ging ik samen met Filip Fleurbaey en mijn eigen Filip op zoek naar het verdwenen water van de Weesbeek. Heel de zomer lang regent het met bakken maar aan de Stenen Goot stond de Weesbeek niet één keer echt hoog. Anderzijds liepen voor de allereerste keer in niemand weet hoeveel tijd, tuinen onder in de Waterstraat waar de Reisemstraat erop uitkomt. Het perceel naast de vijver van ANB staat normaal relatief droog gedurende het hele jaar, nu stond de vijver over zijn oevers en liepen we door enkeldiep water."

Ze vonden de waarschijnlijke oorzaak. Op foto zie je het begin van een beverdam. De damt bevindt zich op een normaal niet toegankelijke plek bij de vijvers. Je kan er alleen door met waadpakken. De bever kan het beheer van een natuurgebied of park moeilijk maken, maar het is een beschermd dier, dat je niet zomaar kan doden of wegjagen.

Inmiddels zijn er al drie plaatsen in Groot-Kortenberg waar de bever zich gevestigd heeft: 2 in Erps-Kwerps en 1 in Kortenberg. Als je de bever op een wandeling tegenkomt, laat hem dan met rust. Hij is niet gevaarlijk, hij eet alleen plantaardig voedsel.

Update: bij een tweede bezoek op 23 januari zijn er 5 beverburchten in de Weesbeek gevonden! Ook zijn er beverporen in de Rotte Gaten. Een dam was echter al na een paar dagen afgebroken.