Toegankelijkheid

verbetering.jpg

Knuppelpad
© Saskia Ribbens

Doordat wandelen een van de weinige toegelaten activiteiten zijn, merken we dat de gebieden veel meer worden bewandeld dan normaal. Dit heeft positieve effecten, zoals een goede belangstelling voor het bezoekerscentrum (ondanks de sluiting van Bar Bruis) en een toename van het aantal leden. Een negatief effect is een verslechtering van de paden in de natte gebieden. Waar mogelijk proberen we de paden te verbeteren.

We merken ook dat de paden ook niet correct gebruikt worden. Sommige mountainbikers rijden dwars door de natste (en in het voorjaar mooiste) weide van het Silsombos: de laatste voor de Zwarte Madam. Dit kan funest zijn voor de daar bloeiende orchidee├źn en herfsttijloos.

Over het algemeen zijn de buurtwegen open voor mountainbikers; de voetwegen zijn dat niet altijd. Zie voor wat voet- en buurtwegen zijn de bordjes ter plekke en de gemeentelijke voetwegenkaart.

In het Silsombos kunnen mountainbikers over buurtweg 5 van het bezoekerscentrum naar de picknickbank en vandaar naar Nederokkerzeel. Andere paden in onze gebieden van het Silsombos zijn niet toegankelijk voor mountainbikers. Inmiddels hebben we ook bordjes geplaatst die duidelijk maken dat alleen wandelaars zijn toegelaten.

In de Rotte Gaten zijn de paden in het Elzenbroek rond de kinderspeelplaats alleen bedoeld voor wandelaars. Ook hier zijn bordjes geplaatst.

TOP