Charter voor de Biodiversiteit
Op 25 september 2022 ondertekenden Stad Leuven en Natuurpunt Leuven het hernieuwde Charter voor de Biodiversiteit (het vorige dateerde al van 2010). Daarin bekrachtigden we onze lopende samenwerkingen en intenties voor de toekomst op het vlak van natuur en biodiversiteit in Leuven.
Schepenen David Dessers (Klimaat en Duurzaamheid) en Lalynn Wadera (Openbaar Groen) ondertekenden het charter samen met Leen Kuijken, de helft van het voorzittersduo van Natuurpunt Leuven.
Waarover gaat dit charter voor de biodiversiteit? In het charter verbinden Natuurpunt Leuven en de stad Leuven zich om de natuur op het Leuvense grondgebied de best mogelijke zorgen te geven. We verbinden ons daartoe tot samenwerken rond bv. natuurbeheer en vergoenings- en biodiversiteitsprojecten. Het charter werd eind augustus op de gemeenteraad unaniem goedgekeurd, en is dus politiek breed gedragen.
Eén van de engagementen in het charter is het opmaken van een groenplan voor de stad Leuven, zoals ook al in andere steden bestaat, waarin een kader wordt gemaakt over waar ruimte voor natuur, groen en water wordt voorzien in de stad, hoe die gebieden worden verbonden, en hoe dat zal worden vertaald in andere plannen en beleidsdomeinen. Dit zorgt niet alleen voor noodzakelijke leefgebieden voor planten en dieren, maar ook voor verkoeling in de stad.
Behalve het groenplan vinden wij ook het opstellen van concrete meetbare doelstellingen een reuzenstap vooruit. Door doelen te stellen op voldoende lange termijn, de voortgang ervan te meten en eventueel de acties bij te sturen, kunnen we voor echte verbetering zorgen. We denken dan aan opvolgen van de oppervlakte groen die als natuur wordt beheerd, of de evolutie van onze koestersoorten, of de ontharde oppervlakte.
Het volledige document kun je hieronder terugvinden.
Natuurbeheer: Wat is het en waarom is het nodig?
De natuur zoals we haar kennen is allesbehalve een onveranderlijk of stilstaand fenomeen. Mens en dier beïnvloeden haar en zelfs natuurlijke processen veranderen voortdurend het ecosysteem. Denk aan duinvorming door wind, bosbranden door blikseminslagen, grondverplaatsing door overstromingen, enz…
De Lo's op de grens...
Twee Leuvense deelgemeenten, Korbeek-Lo en Kessel-Lo hebben in hun naam het kenmerkende toevoegsel “Lo”, afkomstig van het Germaanse lauhaz, wat open plek in een bos betekent. Worden die open plekken bedreigd door de doortrekking van de Expressweg?
Hoe Natuurpunt mee de samenleving kleurt
Tijdens de algemene vergadering van Natuurpunt werden een prachtig jaarverslag voorgelegd en een positieve doorlichting door de inspectie van financiën. De laatste maanden waren bovendien belangrijk met veel natuurgerelateerde dossiers op Vlaams niveau.