ByeByeGrass charter

Afbeelding
byebyegrass
Natuurpunt Leuven

Natuurpunt ondersteunt bedrijven om ecologisch te vergroenen

Eind juni ondertekende Leuven het ByeByeGrass charter, samen met verschillende Leuvense bedrijven en grote instellingen. Daarmee engageren zij zich om de groene buitenruimte in de stad, rond de campussen en rond deze bedrijven op een ecologisch waardevollere manier te gaan beheren. Daardoor zou je een aantal strakke gazons binnenkort moeten zien veranderen in bloemenzeeën en ruigere begroeiingen.

 

Ook Natuurpunt Leuven en Natuurpunt Oost-Brabant waren uitgenodigd om mee het charter te ondertekenen. Daarmee willen we onze expertise in de verf zetten door bedrijven te ondersteunen met de invulling van hun engagement om hun buitenruimte ecologisch te vergroenen.

 

Het was een mooie ochtend in het hoge gras van het park op de Keizersberg waar de ondertekening van het charter plaatsvond. Dit gebied wordt door de Groendienst van de Stad Leuven al volgens de regels van het charter beheerd. Voor ByeByeGrass was “founding father” Louis De Jaeger aanwezig. Leuven2030 had haar netwerk geactiveerd om het initiatief een zo breed mogelijk draagvlak te geven, met behalve de stad, extra ondertekenende partners zoals de KULeuven, UZ Leuven, Imec en een aantal bedrijven van het bedrijventerrein in Haasrode. Daardoor kon de groene oppervlakte waar het charter van kracht wordt sterk toenemen. Daarnaast had Leuven2030 behalve Natuurpunt ook de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud, Velt en Regionaal Landschap Dijleland betrokken om bedrijven bij hun toekomstige vergroeningsplannen te ondersteunen.

Natuurpunt Leuven wil graag haar expertise inzetten om bedrijven te ondersteunen zodat ze hun engagementen concreet kunnen maken. Dat kan op de volgende manieren:

 

  1. Inventarisatie planten- en diersoorten. We maken op het terrein een inventarisatie die inzicht geeft in de beginsituatie op het terrein, eventuele koestersoorten aanstipt en die een “baseline” geeft om de veranderingen “voor en na” te kwantificeren. Via waarnemingen.be kan iedereen trouwens blijvend aan die inventarisatie bijdragen.

  2. Ondersteuning bij het ontwerpen en uitvoeren van een terreinplan. Bij deze planopmaak wordt optimaal rekening gehouden met de lokale kennis van Natuurpunt over de wijdere omgeving, bijvoorbeeld nabijgelegen natuurgebieden, om de aanwezige natuurwaarden zoveel mogelijk te versterken en verankeren.

  3. Natuurpunt biedt mogelijkheden aan voor natuurbeheer als teambuilding events.

  4. Natuur-en Landschapszorg, het maatwerkbedrijf in de schoot van Natuurpunt, kan ondersteunen bij het maaibeheer van biodivers hooiland.

  5. Ook voor beperktere ingrepen biedt Natuurpunt oplossingen, bij NLZ kunnen bv. op maat gemaakte bijenhotels en nestkastjes worden besteld, en we geven advies waar nestkastjes of egelwegels het best kunnen worden geplaatst.

 

Zo kan Natuurpunt een sterke partner zijn om bedrijfsdoelstellingen rond Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (CSR) te verwezenlijken.

 

Daarnaast willen we natuurlijk ook een luis in de pels zijn die ervoor helpt zorgen dat het ondertekenen van het charter geen dode letter blijft, en dat de gemaakte afspraken worden nagekomen…

 

Voor al deze initiatieven zijn we nog op zoek naar extra vrijwilligers die onze Natuurpunt bedrijventerreinwerking willen komen versterken. Werk je zelf in een bedrijf in een industriezone en heb je zin om samen met collega’s en leden van Natuurpunt de handen uit de mouwen te steken om de groene ruimte buiten jullie bedrijf ecologisch interessant in te richten? Is er in je kennissenkring iemand waarvan je denkt dat die mee op de kar wil springen? Neem dan contact op met ons op [email protected].

Website: https://byebyegrass.eu/