Met de hulp van een Tuinranger
Sinds eind december 2020 is het mogelijk om als Leuvenaar hulp in te roepen van een Tuinranger. Dit is iemand die je zal komen adviseren rond het natuurvriendelijk en klimaatrobuust inrichten van je tuin. Dit project is eerder dit jaar gelanceerd door het Vlaamse Agentschap voor Natuur en Bos. Steden en gemeenten konden hier op intekenen om zo voor hun grondgebied mensen met een 6-daagse opleiding op te leiden tot tuinranger. Die zullen de inwoners van Leuven kunnen meenemen op safari in eigen tuin en hen advies op maat geven voor het natuurvriendelijk inrichten ervan. De tuinranger zal aan de hand van zijn kennis en verschillende infofiches een advies kunnen formuleren. Deelnemers krijgen een infopakket op maat om zelf mee aan de slag te gaan of om beroep te doen op professionele krachten.
De inrichting van een privé-tuin kan heel nuttig zijn voor biodiversiteit, maar niet iedereen is daarvan op de hoogte. Dit bleek al uit de vaststellingen van een doctoraat aan de KULeuven in 2014 van Valerie Dewaelheyns, “The garden complex in strategic perspective. The case of Flanders.” (meer hierover in een volgende nieuwsbrief). Ook als men bijvoorbeeld kijkt naar energiebesparingen en welke sectoren hier de meeste impact mee genereren, ziet men dat de som van de verschillende huishoudens vaak de grootste impact heeft. Samen spelen alle tuinen een grote rol in biodiversiteit en dit maakt dit project interessant.
In tegenstelling tot individuele tuinen, weet men bijvoorbeeld van een vierkante meter bos hoeveel dieren dit ondersteunt, hoeveel regenwater wordt gebufferd of hoeveel CO2 men opvangt. Van het landbouwareaal is geweten hoeveel bemesting en gewasbeschermingsmiddelen gebruikt worden en welk effect dit heeft op onze natuur. Bij tuinen staat men hier veel minder bij stil. Het Vlaamse tuinareaal is nochtans bijna even groot als het Vlaamse bosareaal. Door hier meer aandacht aan te besteden kan men zowel de veerkracht t.o.v. de klimaatcrisis als de biodiversiteit een duw in de rug geven. Hiervoor kunnen tal van maatregelen worden genomen. Aanplanten van inheemse soorten, aandacht schenken aan schuilmogelijkheden voor dieren, waterelementen en een voedselaanbod voor vogels en insecten, zullen zeker resultaten opleveren, dit alles uiteraard in een pesticidenvrije omgeving.
Natuurpunt probeert hier sinds een aantal jaren reeds de aandacht op te vestigen met de campagne “tover je tuin tot leven”, en recentere campagnes zoals Egelwegel, waarbij men tuinen met elkaar wil verbinden zodat egels niet meer de straat moeten oversteken waar ze kans lopen om te worden overreden. Via de adviezen van de Tuinrangers kunnen nog andere planten en dieren terug meer kansen krijgen. Zo kan er een netwerk van corridors worden gecreëerd. Omdat kleine landschapselementen (zoals hagen heggen, graften, bomenrijen,…) steeds minder aanwezig zijn om deze rol te vervullen in ons Vlaamse, versnipperde landschap, wordt het belang van tuinen hierin steeds groter. Ook voor onze natuurgebieden is dit interessant omdat ze zo met elkaar kunnen verbonden worden. Dit verhindert inteelt en levert dus sterkere populaties op en een meer robuuste natuur die zich wellicht beter kan aanpassen aan de klimaatverandering. Zelfs in verstedelijkte gebieden kan men zo meer natuur ontwikkelen. Het Tuinrangerproject kan hier dus in ondersteunen.
Daarnaast buffert een groene tuin met een gezonde bodem veel meer water dan een stenen oppervlak. Meer natuurlijke schaduw en verdamping zorgen ervoor dat de omgevingstemperatuur ook koeler blijft. Zo kan het hitte-eilandeffect worden afgezwakt. In de toekomst gaan we veel meer worden geconfronteerd met zowel stortbuien als hittegolven. Een groene, biodiverse tuin helpt dus niet alleen de natuur maar ook jezelf. Dit project, samen met andere zoals Mijn Tuinlab, kan ons veel leren over hoe wij natuur kunnen ondersteunen, te beginnen in onze eigen achtertuin.
Natuurpunt Leuven zal je via deze weg regelmatig op de hoogte houden van de resultaten van Mijn Tuinlab en Tuinrangers. Zo brengen we naast onze verwezenlijkingen in onze natuurreservaten met hun unieke kwetsbare biotopen ook de individuele inspanningen van de Leuvense tuiniers en tuiniersters in beeld.
Natuurpunt Leuven zal je op de hoogte brengen zodra een bezoek geboekt kan worden. Doe ondertussen alvast mee met Mijn Tuinlab, dan ben je goed voorbereid voor het bezoek van één van de 10 Leuvense Tuinrangers. Vraag ook de egelgids aan bij Natuurpunt zodat je samen met je buren tegen de lente voldoende egelwegels hebt gemaakt in de buurt.
Contact: Nicolas Pardon ([email protected])