Nestkasten

Bereid nu al de lente voor met nestkastjes in je tuin

Herfst is het seizoen waarop iedereen zich voorbereidt op de komende  winter. Ook onze vogels zoeken nu al een territorium met daarin een schuilplaats om de winter door te brengen en het volgende broedseizoen hun kroost veilig groot te brengen.

Wacht daarom niet tot de lente om bestaande nestkasten te reinigen of nieuwe op te hangen, want daarvoor is nu is het ideale ogenblik. Zo kunnen de vogels zich reeds voorbereiden om volgend seizoen een nieuw nestje/bedje te maken.

Bestaande nestkasten kijk je best na. In het oude nestmateriaal kunnen parasieten en ziekten overwinteren. Daarom verwijder je best het oude nest, en maak je de nestkast proper met een borstel en heet water. Gebruik daarbij zeker geen detergenten, want daar zijn jonge vogels heel gevoelig aan.

Met een propere nestkast hebben de vogels ook een schone en veilige slaapplaats voor in de winter.

Maar ook ophangen van nieuwe nestkasten doe je best nu, als je meer kans wilt hebben op bewoners volgend voorjaar.

Hier vind je meer over nestkasten of vogels voederen.

Wie meer nestkasten wil bekijken kan een wandeling maken op de stadsbegraafplaats van Leuven aan de Philipssite. Daar hangen ongeveer 60 nestkasten voor meer dan 20 verschillende vogelsoorten.

Aan de ingang en op het secretariaat vind je een folder met de locatie van de verschillende nestkasten, en meer uitleg over de verschillende types nestkasten voor de verschillende vogelsoorten.

Natuurpunt plaatste hier ook 10 informatieborden over de natuurwaarde op deze begraafplaats, waar je meer informatie vindt over wat je hier kan zien en vinden.

Als het terug kan, worden hier ook geleide wandelingen gepland over nestkasten. Check daarom regelmatig onze kalender.

 
 
TOP