Nieuws

Schrijf u in op onze nieuwsbrief
 

 

 
Nieuws
29 november 2023
Verenigingsnieuws

Dag van de natuur: Eerste beheerwerken aan Vijvers van Bellefroid

25 november, dag van de natuur, vond de eerste werkdag plaats op het door Natuurpunt pas aangekochte stuk grond ter hoogte van de Vijvers van Bellefroid in Wilsele.

Nieuws
01 november 2023
Verenigingsnieuws

Een bijzondere Brabantse boskaart

Zou toeval dan toch bestaan? Op het moment dat de Vlaamse overheid zich boog over de vraag welk label onze Brabantse Wouden verdiende, werd Stadsarchief Leuven een toepasselijk en prachtig document rijker. Via een schenking kwam het archief in het bezit van een kaart uit 1769 van de Franches Forêts de MERDAEL, MOLLENDAEL et HEVERLEZ.

Nieuws
01 november 2023
Verenigingsnieuws

Een bloeiende toekomst voor de begraafplaats van Vlierbeek

Reeds jaren is Natuurpunt actief in de abdij van Vlierbeek en de omliggende vallei in Kessel-Lo om er de natuur kansen te geven. Om natuur in gebieden te vrijwaren en te herstellen, werken we met een beheerplan met concrete beheerdoelstellingen. Zo’n plan is een leidraad om de natuurwaarden in verschillende gebieden te beschermen.

Nieuws
01 november 2023
Verenigingsnieuws

Vijvers van Bellefroid

Iedereen kent ondertussen wel de twee Vijvers van Bellefroid tussen Leuven en Wijgmaal. Aan de Zuidelijke Vijver is ruimte voorzien voor zachte recreatie en een pad voor wandelaars en joggers. Stad Leuven plant er de bouw van een faunafort, van waaruit passanten de watervogels zullen kunnen observeren. De Noordelijke Vijver daarentegen blijft afgesloten voor het publiek, zodat de dieren er in alle rust overlevingskansen kunnen vinden.

Nieuws
29 juni 2023
Verenigingsnieuws

Veel volk in de Hoeve van Wijgmaal

Op vrijdagavond 23 juni zwaaiden we voor de buren de deuren en schuurpoorten open. Meer dan 50 buren en Wijgmaalenaren daagden op om “die hoeve langs het wandelpad” eens vanuit een ander perspectief te kunnen bekijken. Het gezellig samen zijn met een drankje bleek ideaal om herinneringen aan vroeger op te halen en om meer te weten te komen over onze plannen.

Nieuws
29 mei 2023
Verenigingsnieuws

Bloemenpracht in Dalemhof overtreft onze stoutste dromen!

In 2020 kocht Natuurpunt Leuven in de vallei van de Molenbeek aan het kruispunt van Dalemhof en de Oaselaan in Leuvens Korbeek-Lo enkele verwaarloosde hooilanden. Dit waardevolle moerasgebied is het hele jaar rond door en door nat en dus voor de moderne landbouw ongeschikt. Voor natuurontwikkeling en natuurherstel is een dergelijk kwelgebied echter uitermate interessant. Vol verwachting besloten we de schouders eronder te steken.

Nieuws
30 maart 2023
Verenigingsnieuws

Wilde Snuitdagen voor kleuters

Alle kinderen tussen 3 en 6 jaar, die houden van rollen in het gras, kruipen over bomen en spelen in de modder, zijn welkom op zaterdag 6 mei om 14u aan de Vijvers van Bellefroid! Ouders en grootouders mogen ook komen meespelen!

Nieuws
30 maart 2023
Verenigingsnieuws

Word verkenner op de Koeheide!

Heb je zin om je in te spannen voor de natuur in Bertem? Wil je bijleren over het beheer van onze Natuurgebieden? Wie weet sta je te popelen om natuurgids te worden? Of heb je interesse voor natuur, landschap en erfgoed in het algemeen? Of zou je graag andere natuurliefhebbers leren kennen? Dan is deze cursus iets voor jou!

Nieuws
30 maart 2023
Verenigingsnieuws

Vlaams kampioenschap Tegelwippen

Goed nieuws: ook Leuven doet mee aan het Vlaams kampioenschap Tegelwippen. Tussen eind maart en eind oktober wordt iedereen opgeroepen om te ontharden en zo meer ruimte te maken voor groen en waterinsijpeling in de bodem. Gemeenten nemen het in het Vlaams kampioenschap tegen elkaar op: wie onthardt het meest?

Nieuws
30 maart 2023
Verenigingsnieuws

STROOM op bezoek in Wijgmaalbroek

De eerstegraadsschool STROOM vroeg ons een programma over natuurbeleving en duurzaamheid in elkaar te steken. Op 21 maart draafden 6 eerstejaarsklassen op, sleurden ze met takken, ruimden ze hooi en ploeterden ze de hele dag in de modder.

Nieuws
30 maart 2023
Verenigingsnieuws

Nieuwe subsidieregeling duurzame tuinen

Leuven heeft haar subsidiereglement aangepast, meer in lijn met natuurgebaseerde klimaataanpassingen (zoals waterinfiltratie). We weten dat de privétuinen voor Leuven stad en deelgemeenten tussen de 10% en 40% van de “groene” oppervlakte uitmaken, zo’n 9,4% van de totale oppervlakte. Een groot potentieel dus om de regio biodiverser en klimaatbestendig te maken! Naast de reeds bestaande subsidies voor regenopvang in watertonnen en regenwaterputten, zijn er nu ook subsidies voor vergroenen en ontharden.

Nieuws
27 maart 2023
Verenigingsnieuws

Wijgmaalbroek ontvangt financiële steun van Pukka Herbs Tea

Natuurpunt Leuven kon recent een groot stuk natuur en een hoeve aankopen in Wijgmaal nabij Leuven. Ze zal het gebouw inzetten om mensen dichter bij de natuur te brengen. De aankoop en het herstel worden mogelijk gemaakt dankzij een mooie bijdrage van Pukka. “Pukka creëert biologische thee en voedingssupplementen voor een bewuster en gelukkiger leven. Met een warme kop biologische kruidenthee wil Pukka mensen, planten en de planeet met elkaar in verbinding brengen. Bovendien is het bedrijf lid van de 1% for the planet foundation. Hiermee engageren ze zich om 1%van hun jaarlijkse omzet te schenken aan Natuurpunt om bloemrijke natuurgebieden te beschermen. Ze zijn dan ook blij dat ze Natuurpunt kunnen helpen om het Wijgmaalbroek te beschermen.

Nieuws
27 februari 2023
Verenigingsnieuws

Startdag en ledenfeest: Natuurpunt Leuven – overal dichtbij

Op 5 februari lanceerde Natuurpunt Leuven het nieuwe werkjaar op onze Startdag aan de Vijvers van Bellefroid. Ruim honderd natuurliefhebbers trokken rond de Vijvers en kwamen van meerdere gidsen alles te weten over bekerzwammen, het geluid van de koolmeesjes dat klinkt als kapotte fietspompjes, de gravin van Bellefroid en nog veel meer. Ook voor de uiteenzetting over onze werking was de interesse hartverwarmend groot.

Nieuws
27 februari 2023
Verenigingsnieuws

Laat de lente kriebelen met Natuurpunt Leuven

Natuurpunt Leuven biedt dit voorjaar meerdere activiteiten aan waarop je onder begeleiding van één van onze natuurgidsen de lentenatuur beter kunt leren kennen.

Nieuws
27 februari 2023
Verenigingsnieuws

Schrijf je in voor Expeditie Natuurpunt 2023!

Op 24 en 25 juni vindt een nieuwe editie Expeditie Natuurpunt plaats en ook deze keer zullen talloze teams zich opmaken voor een weekend wandelen, fietsen of kanoën nadat ze geld hebben ingezameld voor een natuurgebied van Natuurpunt. Denk je eraan om met je sportieve vrienden een Leuvens Natuurpuntgebied te steunen? Bijvoorbeeld Wijgmaalbroek waar we recent 4 ha en een hoeve kochten? Laat het ons zeker weten!

Nieuws
27 februari 2023
Verenigingsnieuws

Brabantse wouden

Recent was er geregeld sprake van Brabantse wouden en Nationale Parken. De Vlaamse regering maakt zich sterk om na het internationaal gelauwerde Nationaal Park Hoge Kempen, enkele andere natuurparken op te richten. Hoe dat in z’n werk gaat en welke rol de Brabantse wouden hierin spelen, lees je hier.

Nieuws
29 januari 2023
Verenigingsnieuws

Kersverse natuurgidsen!

Elf natuurliefhebbers uit het Leuvense rondden op 14 januari met succes de cursus natuurgids af en ontvingen in het historisch stadhuis hun getuigschrift. Er volgen nu nog extra gidsbeurten en vorming. Nadien ontvangen de cursisten hun natuurgidsbadge en mogen ze zich officieel natuurgids noemen.

Nieuws
27 januari 2023
Verenigingsnieuws

Natuurbeheer van grote gebieden

Natuur beheren, zeker in grotere gebieden, is een huzarenstukje. Er komt heel wat bij kijken, maar dankzij de samenwerking tussen vrijwilligers, professionele ploegen en experten wat beheerplannen betreft kunnen we elke verkregen hectare natuur herstellen en opwaarderen.

Nieuws
27 januari 2023
Verenigingsnieuws

Begraafplaats “Diestseveld” in Kessel-lo is tiental nestkasten rijker

Drie jaar geleden hing de Groendienst van de Stad Leuven acht nestkasten in de centrale dreef van de mooie begraafplaats “Diestseveld” in Kessel-lo. De nestkasten lokken mezen naar de eiken; en die mezen verorberen graag de processierupsen. Mezen lusten trouwens ook de paardekastanjemineermot die de bladeren van de talrijke paardekastanjes op Diestseveld parasiteren.

Nieuws
29 december 2022
Verenigingsnieuws

Gierzwaluwencontactdag in Leuven

Op 10 december ging de eerste contactdag voor gierzwaluwen door in het Vlaams-Brabantse Provinciehuis. Met meer dan zeventig gegadigden van over heel Vlaanderen was het zeker een geslaagde editie! David Dessers, Leuvens schepen van o.a. klimaat en duurzaamheid, verwelkomde de deelnemers.

Nieuws
29 december 2022
Verenigingsnieuws

Startschot voor een bijenparadijs op de Scheutsite!

Op zaterdag 26 november 2022 hebben we met de hulp van een twaalftal vrijwilligers het startschot gegeven voor het beheer van het bijenparadijs op de Scheutsite. Een bont gezelschap, jong en oud en met een diverse achtergrond, stak de handen uit de mouwen om wilde bijen op deze site een duwtje in de rug te geven.

Nieuws
29 december 2022
Verenigingsnieuws

Mooie tijden op komst voor site rond abdij van Vlierbeek

De omgeving van de abdij van Vlierbeek in Kessel-Lo vormt een aantrekkelijk en historisch belangrijk landschap in het verstedelijkte Leuven. In 2017 liet de stad een masterplan opstellen voor de abdij van Vlierbeek. Het doel is om deze site op lange termijn in zijn oude glorie te herstellen, met als lichtend voorbeeld de mooie realisaties in de Abdij van Park in Heverlee. Het masterplan bevat een visie op de ontwikkeling van de gebouwen en tuinen in de abdijsite, en op het herstel van het historische landschap rondom de abdij. Het is een waardevol plan en zeer goed uitgewerkt wat betreft gebouwen en landschap. Dat is nodig want de uitdagingen zijn groot: heel wat gebouwen zijn toe aan renovatie en ook in het omliggende landschap liggen veel erfgoedwaarden verborgen zoals oude dreven, vijvers, grachten en hooilandrelicten.

Nieuws
29 december 2022
Verenigingsnieuws

Aftermovie: Dag van de Natuur aan de Vijvers van Bellefroid

Kinderen, ouders en grootouders gingen uit de bol op de Dag van de Natuur. De eendjes amuseren zich kostelijk en de reiger pikt een visje mee uit de Vijvers van Bellefroid.

Nieuws
30 november 2022
Verenigingsnieuws

Verslag Dag van Natuur: Verborgen vijverleven aan Vijvers Bellefroid

Een prachtige zonnige novemberdag, de mooie Vijvers van Bellefroid, toffe opdrachten en heel veel kinderen: het recept voor een heerlijke Dag van de Natuur!

Nieuws
30 november 2022
Verenigingsnieuws

Nieuw stukje Dalemhof in beheer

Het Natuurpunt gebied Dalemhof is met hulp van een particulier een kleine hectare groter geworden. Het gaat over de plek waar de Molenbeek in de vijvers van de Abdij van het Park stroomt; een plek die geregeld overstroomt. Niet moeilijk: het ligt tussen twee beken, is het laagste punt van de vallei en ligt net voor de flessenhals waar de beken onder de spoorweg moeten. Het is als het ware het afvoerputje van de vallei.

Nieuws
30 november 2022
Verenigingsnieuws

Natuurpunt Leuven zkt. collega-vrijwilligers

Ons areaal natuur in Leuven blijft groeien. Daarom zijn wij altijd op zoek naar leuke en gemotiveerde mensen om er samen met ons als vrijwilliger deze natuur de beste zorgen te bieden. 

Nieuws
30 november 2022
Verenigingsnieuws

Nieuwe natuur in Leuven: overzicht 2022

We zaten in 2022 niet stil bij Natuurpunt Leuven! We namen een bijkomende hectare in beheer. En we kochten 2 hectaren natuurgebied: 0,8 hectare bos in Vlierbeek, 0,9 hectare bos in Wilsele en 0,3 hectare bos in de Dijlevallei in Wijgmaalbroek.

Nieuws
29 oktober 2022
Verenigingsnieuws
Gehoornde metselbij

Kruiden van hier voor onze insecten van hier

Denk in de herfst aan de lente Er waren veel wespen dit jaar, wat doet vermoeden dat het goed gaat met onze insecten? Niet dus. Studies wijzen immers uit dat er nog steeds sprake is van een ‘insectencrash’ die ook dramatische gevolgen heeft voor insecteneters. In september ondertekenden Stad Leuven en Natuurpunt Leuven een biodiversiteitscharter dat moet resulteren in een duurzamer beheer van de openbare ruimte, wat ook de insecten ten goede zal komen. Maar ook als privé-tuiniers kunnen we een bijdrage leveren! Het najaar is daar trouwens de perfecte periode voor.

Nieuws
05 oktober 2022
Verenigingsnieuws
Ondertekening biodiversiteitscharter

Charter voor de Biodiversiteit

Zo veel zon en toch zat de grote filmzaal in cinema ZED helemaal vol voor de regionale première van de film “Onze Natuur” en de ondertekening van het hernieuwde Charter voor de Biodiversiteit ondertekend door Natuurpunt Leuven en de Stad Leuven (schepenen Dessers en Wadera). Daarin bekrachtigden we onze lopende samenwerkingen en intenties voor de toekomst op het vlak van natuur en biodiversiteit in Leuven. We verwachten vooral veel van het op handen zijnde Groenplan voor Leuven en het opstellen van concrete meetbare doelstellingen om de evolutie van natuur en biodiversiteit te meten.

Nieuws
29 augustus 2022
Verenigingsnieuws

Nacht van de Vleermuis: een terugblik

Het laatste weekend van augustus organiseert Natuurpunt traditiegetrouw de Nacht van de Vleermuis. 250 mensen kwamen vrijdagavond 26 augustus in en rondom de Abdij van Vlierbeek samen. In samenwerking met het regionaal landschap Dijleland, de Heemkundige Kring OLV Vlierbeek, de stad en het provinciaal domein, bezorgde Natuurpunt hen een vleermuizige avond.

Nieuws
29 juli 2022
Verenigingsnieuws

Het mysterie van de Leuvense slechtvalken

Vroeg u zich dit voorjaar ook af waar onze Leuvense slechtvalken waren? Vogelexpert Eddy Sente doet het mysterie uit de doeken en geeft een stand van zaken over de snelste vogel ter wereld in onze stad.

Nieuws
29 juli 2022
Verenigingsnieuws

Dunberger is terug!

Ken je me nog? Ik ben Dunberger, een goed doordrinkbaar, blond, zomers bier — licht hoppig met kleine toetsen van lokale kruiden. Zowel gerst- als tarwemout liggen aan de basis, gecombineerd met typische Belgische abdijgist. Challenger en Goldings zorgen voor de bitterheid. Vlier, koriander, smalle weegbree en herderstasje zorgen voor de smaak- en geurbalans.

Nieuws
29 juli 2022
Verenigingsnieuws

De Buekenbeek. Ooit medemotor van de Heverleese economie, nu een vergeten afloopje

De Buekenbeek is zeer kort, ontsprong vroeger uit een bron in het noordelijke deel van het Heverleebos — het ‘Sapellenbos’ rechts van de Naamsesteenweg richting Naamsepoort — en loopt rechts van de Groenstraat in noordelijke richting, naar de Naamsepoort. Kort voor de Naamsepoort mondt ze uit in de Molenbeek.

Nieuws
29 mei 2022
Verenigingsnieuws

Joehoe, een oehoe!

Groot nieuws vanuit de Leuvense binnenstad: het koppeltje oehoes dat zich er eind vorig jaar vestigde heeft zijn kroost uitgebreid met drie jongen. Dat is mooi, want de oehoe blijft een kwetsbare soort. Lees hier het artikel van vrtnws over dit heuglijke nieuws. Graag meer weten? Dan is de webpagina van Natuurpunt over het diertje de place to be!

Nieuws
29 mei 2022
Verenigingsnieuws

Expeditie Natuurpunt doet de Leuvense natuur goed!

Op 25 en 26 juni vindt een nieuwe editie Expeditie Natuurpunt plaats en ook deze keer maken talloze teams zich op voor een weekend wandelen, fietsen of kanoën nadat ze geld hebben ingezameld voor een natuurgebied van Natuurpunt...

Nieuws
29 mei 2022
Verenigingsnieuws

Interview Anse Heeren

Een natuurgebied als Wijgmaalbroek beheren doe je niet alleen. Verschillende vrijwilligers organiseren, coördineren, vergaderen en werken elke dag samen om een stukje groen een stuk groener te maken. Deze maand aan het woord: vrijwilliger Anse Heeren.

Nieuws
29 april 2022
Verenigingsnieuws

Interview met Mark Lehouck, beheerder van Wijgmaalbroek

Mark Lehouck is bijna 30 jaar lang beheerder van Wijgmaalbroek. Hoog tijd dus voor een babbel over zijn taak in dit prachtige gebied. Lees snel verder. Boeiend is ook het interview met Mark in de reeks Vrijwilliger in de kijker.

Nieuws
29 april 2022
Verenigingsnieuws

Ik ben Dunberger

Hallo allemaal, Mag ik me even voorstellen? Ik ben Dunberger, een fris, wit biertje met kruidige afdronk. Ik ben op mijn best als zomerse verfrissing op een zonnig buitenplekje. Wil je me wat beter leren kennen? Ik ben geboren uit de creatieve geesten van de Sporextrotters en Portie Geproft, twee enthousiaste stapteams die in het weekend van 25 juni zullen deelnemen aan Expeditie Natuurpunt ten voordele van de Hagelandse vallei.

Nieuws
29 april 2022
Verenigingsnieuws

Natuurbeleving is een grondrecht

Rechtstreeks contact met natuur in doet kinderen fysiek en mentaal groeien. Daarom wil Natuurpunt Leuven zoveel mogelijk kinderen voor hun twaalfde verjaardag minstens één topervaring in de natuur bezorgen. En dus ontvingen we op 8 maart 80 leerlingen van de Ark in Dalemhof. Ze luisterden met stethoscopen naar de sapstroom van de bomen, plonsden met hun laarzen in de beverwissel en probeerden de geluiden van de vogeltjes te herkennen.

Nieuws
30 maart 2022
Verenigingsnieuws

Mooie beelden van bever in Dalemhof

Natuurpunt Leuven voelt zich meer en meer thuis in ons nieuwste natuurgebied, Dalemhof. Dat gevoel wordt gedeeld door de bever, die het gebied naar zijn hand zet. Zijn wissel en typische knaagsporen hadden we al opgemerkt, maar hij begint stilaan zijn infrastructuur uit te breiden. In de winter merkten we op dat hij zijn wissel ophoogt. Wat dit kon betekenen, hebben we gevraagd aan de experten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). Wat blijkt? De ijverige bever en zijn wissels bewijzen de biodiversiteit een grote dienst!

Nieuws
30 maart 2022
Verenigingsnieuws

Nestkasten voor onze gevederde vrienden

Natuurpunt Leuven gaat doordacht te werk als het gaat over het plaatsen van nestkastjes. Bovendien blijkt het bouwen van nestkastjes een ideale activiteit voor natuureducatie in scholen: leerlingen leren er op een creatieve manier over vogels en bouwen verder een band op met de natuur. Lees hier hoe we de huisvesting van onze gevederde vrienden aanpakken.

Nieuws
30 maart 2022
Verenigingsnieuws

Vrijwilligers gezocht voor een gloednieuwe wandelclub voor genieters!

Neen, niet het zoveelste gezelschap dat babbelend en naar beneden starend de natuur intrekt, maar wel een club van natuurliefhebbers met oog en oor voor alles wat groeit, bloeit, vliegt en kruipt en bereid zijn hun kennis te delen met anderen.

Nieuws
30 maart 2022
Verenigingsnieuws

Expeditie Natuurpunt 2022: De Broekventen

Zes “broekventen” bereiden zich voor op een tweedaagse vol avontuur ten voordele van het prachtige Wijgmaalbroek! Lees hier hun verhaal en vergeet hen vooral niet te steunen via hun teampagina. Doen!

Nieuws
30 maart 2022
Verenigingsnieuws

Expeditie Natuurpunt 2022: Daydream believers

Vier vriendinnen trekken hun wandelschoenen aan voor de Vlierbeekvallei! Lees hier hun verhaal en vergeet hen vooral niet te steunen via hun teampagina. De Daydream believers en Natuurpunt Leuven zullen je dankbaar zijn!

Nieuws
25 februari 2022
Verenigingsnieuws

Aantal waarnemingen stijgt pijlsnel

Deze maand stuurde een oplettende wandelaar een foto van een uit de kluiten gewassen vogel aan de vijvers van Leefdaal.

Nieuws
25 februari 2022
Verenigingsnieuws

Buitenkans: laatste plaatsen cursus natuurgids!

Natuurpunt Leuven groeit! Onze activiteiten en beheersdagen inspireren veel Leuvenaars. Wil je iets bijleren over onze lokale natuur van onze meest ervaren Natuurpuntgidsen?

Nieuws
25 februari 2022
Verenigingsnieuws

Campus UCLL verwelkomt gevleugelde vrienden

Enkele maanden geleden konden jullie lezen hoe campushoofd Marjoly Sintobin en facilitair medewerker Wim Vandendael van UCLL campus Proximus en Natuurpunt Leuven de handen in elkaar sloegen. Hun doel?

Nieuws
25 februari 2022
Verenigingsnieuws

Wandelen is gezond!

Wandelaars kunnen in maart hun hartje ophalen tijdens vier boeiende wandelingen in onze prachtige streek. Dierenliefhebbers zijn bij Eddy Sente aan het juiste adres. Ben je zelf eerder een waterrat en geïnteresseerd in flora? Dan ben je bij Yves Vanden Bosch in goede handen!

Nieuws
29 januari 2022
Verenigingsnieuws

Draag zorg voor bestuivers

Het nut van bestuivers voor vruchtzetting en dus voedselproductie is reeds lang bekend en gedocumenteerd. Vaak denken we dan enkel aan honingbijen. Gelukkig krijgt het nut van andere insecten zoals wilde bijen, zweefvliegen en zelfs bepaalde nachtvlinders meer en meer aandacht. Uit de analyse van de data van www.mijntuinlab.be blijkt ook dat stadstuinen het gemiddeld zelfs beter doen op vlak van bestuiving dan verkavelingstuinen. Een goede reden dus om samen met je buren de handen uit de mouwen te steken voor een buurt vol natuurlijk leven! Natuurpunter Patrick Vanderhulst vertelt je alvast alles wat je moet weten over bestuivers.

Nieuws
29 januari 2022
Verenigingsnieuws

Gitaren en klimaatverandering

Wie rock-'n-roll zegt, zegt elektrische gitaren. En de kenner zal meteen Fender vermelden als een van de meest iconische gitaarmerken. Maar zelfs deze absolute klassieker ontsnapt niet aan de effecten van klimaatverandering en instortende ecosystemen.

Nieuws
28 december 2021
Verenigingsnieuws

Smakelijk!

Tijdens de donateurenwandeling van Natuurpunt Leuven kregen de genodigden een heerlijk appel-pompoensoepje voorgeschoteld door Yves Vanden Bosch. Lees hier het recept, knoop je kookschort om en laat het smaken!

Nieuws
28 december 2021
Verenigingsnieuws

Stikstof, een heikele kwestie

Er valt in Vlaanderen gemiddeld 23 kg/hectare stikstof uit de lucht (in het Leuvense rond de 20 kg). De bodems verzuren hierdoor zo sterk dat pieren verdwijnen, de botjes van de koolmezen breken, veel soorten verdwijnen en het is ook nog eens slecht voor onze gezondheid (zie foto voor effecten van stikstof op natuur). De grote oorzaken van dit probleem zijn in eerste instantie intensieve landbouw, hierna verkeer en industrie. Stikstof beheerst meer dan ooit het nieuws en is politiek buskruit. Maar waar gaat het over?

Nieuws
28 december 2021
Verenigingsnieuws

Wij springen mee!

De werkgroep Zevensprong2030 van basisschool De Zevensprong deed een fijn voorstel aan Natuurpunt Leuven. Van 10 tot 17 december organiseerden ze het schoolproject Music4Climate & Biodiversity. Na de wereldwijde protesten van enkele jaren was het tijd voor lokale actie! Met de leerlingen schreven ze zo een positief verhaal.

Nieuws
29 november 2021
Verenigingsnieuws

Donateurenwandeling in Dalemhof groot succes

Natuurpunt is een vereniging die draait op vrijwilligers en donaties van leden en sympathisanten. Ook de aankoop van ons laatste natuurgebied Dalemhof konden we maar afronden dankzij de bijdragen van veel individuele leden. We vonden het dan ook tijd om hen daarvoor te bedanken.

Nieuws
29 november 2021
Verenigingsnieuws

Natuurpunt Oost-Brabant verdubbelt jouw gift!

Het is tijd om je lidmaatschap te vernieuwen en misschien een paar mensen een lidmaatschap cadeau te doen

Nieuws
29 november 2021
Verenigingsnieuws

De Ark steunt Dalemhof

Op dinsdag 9 november heeft het 4e leerjaar van basisschool de Ark (Kessel-Lo) het natuurgebied Dalemhof bezocht. Onder een stralend zonnetje en toeziend oog van de buizerd hebben een 80-tal kinderen maaisel afgevoerd.

Nieuws
29 november 2021
Verenigingsnieuws

Open Natuurdag in Lovenarenbroek

Natuurpunt organiseert jaarlijks in november een open natuurdag. De bedoeling is om in een reservaat beheerwerken uit te voeren met andere groepen dan de klassieke vrijwilligers. In 2020 ging de activiteit niet door wegens de coronamaatregelen, maar dit jaar knoopten we weer aan met de jaarlijkse traditie in Lovenarenbroek en kwamen de Scouts Vlierbeek een handje helpen met het hooilandbeheer. Modder, jeugdig enthousiasme en een mooie hooiberg gegarandeerd!

Nieuws
29 november 2021
Verenigingsnieuws

Natuur voor expats / Nature for expats

Engelstalige herfstwandeling in Provinciaal Domein Kessel-Lo. Precies 5 maanden na de eerste, succesvolle Engelstalige wandeling in het Abdijdomein Vlierbeek, kregen Willem (co-voorzitter van Natuurpunt Leuven) en Debbie (Britse expat en reeds lang lid van Natuurpunt) eind oktober het gezelschap van 11 natuurliefhebbers, die 6 verschillende landen vertegenwoordigden (België, India, Litouwen, Polen, Spanje en Turkije) , voor een Engelstalige herfstwandeling in het Provinciaal Domein van Kessel-Lo. Autumn guided walk in English in Kessel-Lo Provincial Domain. Exactly 5 months after the first successful English-guided walk in Vlierbeek Abbey domain, Willem (co-chairman of Natuurpunt Leuven) and Debbie (British expat, and long-time member of Natuurpunt) were joined at the end of October by 11 nature-lovers, representing 6 different countries (Belgium, India, Lithuania, Poland, Spain and Turkey), for an autumnal English-guided nature walk in the Provincial Domain of Kessel-Lo.

Nieuws
29 november 2021
Verenigingsnieuws

Natuur in het Hart: het toekomsttraject van Natuurpunt

Elke Natuurpunter had dit jaar de kans om bij te dragen aan het toekomsttraject van Natuurpunt waarbij een antwoord geformuleerd werd op deze vraag: Hoe kan een toekomstig Vlaanderen in harmonie met de natuur er uitzien? Hoe kan onze regio er in de toekomst uitzien als de natuur terug floreert en we ervoor kiezen om met natuur samen te werken om allerlei uitdagingen het hoofd te bieden, zowel op land als in zee? Bestuurslid Patrick Vanderhulst van Natuurpunt Leuven vond dit een interessante uitdaging en engageerde zich in de werkgroep ‘Steden en dorpen’. Het resultaat zou getoond en besproken worden op 4 december tijdens het congres ‘20 jaar Natuurpunt’ in Gent, maar dit werd door het stijgende aantal coronabesmettingen uitgesteld naar een nog te bepalen datum. Hoe dan ook is dit niet de eindfase. Hoe we die toekomstbeelden willen realiseren, daarvoor tekenen we in 2022 een strategie uit. Lees hier het relaas van Patrick over zijn ervaringen met Natuur in het Hart.

Nieuws
28 oktober 2021
Verenigingsnieuws

Bos voor iedereen!

Op vijf jaar tijd één vierkante meter bos erbij voor élke Vlaming? Daar gaan we voor! Draag je boompje bij en zorg voor de vierkante meters voor al wie jij liefhebt. Voor elke €4 plant Natuurpunt 2m² bos met 3 garanties: slim aangeplant, goed beheerd en eeuwig beschermd. Lees er alles over op de website en breng je familie en vrienden op de hoogte van deze actie met dit leuke filmpje!

Nieuws
28 oktober 2021
Verenigingsnieuws

Natuur netwerk wandeling op Research Park Haasrode

Vrijdagochtend 8 oktober verzamelden in de ochtendmist op het industrieterrein van Haasrode een dertigtal mensen uit de bedrijven voor een ochtendwandeling van C-Valley in samenwerking met Natuurpunt. De Werkgroep Biodiversiteit van C-Valley is één van de Leuvense Duurzame Helden voor het komende jaar en wil samen met Natuurpunt bedrijven stimuleren om met gerichte ingrepen meer plaats te maken voor biodiversiteit op hun terreinen. Dit kadert helemaal in het jaarthema van Natuurpunt Leuven, ‘Natuur(punt) - Overal dichtbij’.

Nieuws
28 oktober 2021
Verenigingsnieuws

Ontdek paddenstoelen in Vlierbeek

Verken samen met kenner Geert Sterckx de wondere wereld van de paddenstoelen in de bossen en graslanden rond Vlierbeek. Tijdens de activiteit gaan we op zoek naar paddenstoelen. We wandelen rond in de vallei en stoppen regelmatig voor een woordje uitleg.

Nieuws
28 oktober 2021
Verenigingsnieuws

Biodiversiteit in Vlierbeek

Sedert enkele jaren maakt Natuurpunt Leuven deel uit van het beheerscomité van de abdij van Vlierbeek. Het comité wordt geleid door Stad Leuven en kerkfabriek OLV Vlierbeek en heeft als doel om op lange termijn de abdij van Vlierbeek en het omliggende landschap in hun oude glorie te herstellen.

Nieuws
28 oktober 2021
Verenigingsnieuws

Imec steekt handje toe in Dalemhof

De werkdag van 16 oktober was onze eerste samenwerking met medewerkers van onze partner Imec. Na het droge weer van de dagen voordien had de professionele Natuurpuntploeg een groot gebied kunnen maaien, met als resultaat veel maaisel dat moest worden afgevoerd. Zowel voor de voormiddag als de namiddag hadden personeelsleden van Imec zich ingeschreven om mee de handen uit de mouwen te steken. Een mooiere introductie tot natuurbeheer had niemand kunnen wensen: het was een heerlijke nazomerdag met een stralende zon die de kille zaterdagochtend meteen opwarmde.

Nieuws
29 september 2021
Verenigingsnieuws

Engagement zkt student

Ben je student in Leuven of heb je studerende (klein)kinderen? Smokkel dan snel deze webpagina in zijn of haar cursussen...

Nieuws
29 september 2021
Verenigingsnieuws

Lezingen en cursussen: kijk, doe, leer!

Lezingen en cursussen om de koude wintermaanden te overbruggen...

Nieuws
29 september 2021
Verenigingsnieuws

Zomer van Dalemhof

Dat het een natte zomer was, hoeven we niemand meer te vertellen. Dalemhof deed zijn naam als nat grasland eer aan en bufferde mee de Molenbeek die eind juli toch een kolkende rivier mocht worden genoemd. Samen met de aanhoudende regen zorgde dit ervoor dat 'de eerste snee' dit jaar nog niet is kunnen doorgaan omdat machinaal maaien de bodem zou beschadigen. Er is echter steeds werk genoeg in het natuurgebied en samen met onze vrijwilligers werd er gezeist, gehooid en een takkenwal gebouwd.

Nieuws
29 september 2021
Verenigingsnieuws

Mysterieuze nacht aan de Vijvers van Bellefroid

Op vrijdagnacht 27 augustus organiseerden Natuurpunt Leuven, kern Wilsele, Regionaal Landschap Dijleland en de Stad Leuven de Nacht van de Vleermuis aan de Vijvers van Bellefroid. Meer dan 70 kijklustigen schreven zich in. Annabel Pennings vertelde eerst over het mysterieuze leven van deze diertjes en daarna ging elke groep met de gidsen Koen en Els op stap met batdetectoren om de vleermuizen te spotten. De eerste activiteit van Natuurpuntkern Wilsele was zeer geslaagd!

Nieuws
29 september 2021
Verenigingsnieuws

Op safari door de Erasmustuin

Begin juni brachten drie Leuvense Tuinrangers — met o.a. Natuurpunters Patrick Vanderhulst en Lies Van Meerbeek — een bezoek aan de Faculteit Letteren. De afspraak kwam er op vraag van het Ecoteam Letteren, een groepje studenten en personeelsleden die zich al enkele jaren inzetten voor de verduurzaming van hun leer- en werkomgeving. Bedoeling van de ‘tuinsafari’ was om de onmiddellijke buurt van het Erasmushuis aan een duurzaamheidstoets te onderwerpen. Hoewel de universitaire groendienst de voorbije jaren al heel wat inspanningen op het vlak van biodiversiteit geleverd heeft, blijkt het potentieel van deze groene oase achter de Ladeuzebibliotheek toch nog niet voldoende benut te worden.

Nieuws
29 september 2021
Verenigingsnieuws

C-Valley i.s.m. Natuurpunt Leuven is Duurzame Held 2021!

Op 18 september werden in het sociaal restaurant de RuimteVaart de Leuvense Duurzame Helden voor 2021 bekendgemaakt...

Nieuws
30 augustus 2021
Verenigingsnieuws

De waterral van Lovenarenbroek

Verscholen in het Provinciedomein in Kessel-lo ligt het laatste stukje van wat ooit het grote Lovenarenbroek was...

Nieuws
30 augustus 2021
Verenigingsnieuws

Natuurpunt Oost-Brabant blaast 50 kaarsjes uit op 19 september!

Na een geslaagd feestweekend ter ere van 20 jaar Natuurpunt Leuven viert Natuurpunt Oost-Brabant zijn 50-jarig jubileum...

Nieuws
27 augustus 2021
Verenigingsnieuws

Maak je tuin waterklaar!

De klimaatverandering is een feit, en we ervaren al enkele jaren wat dit betekent. Naast extreem droge en hete periodes krijgen we ook steeds vaker te maken met zware regenval met onder meer hevige ‘tropische’ regens. Privé-tuinen kunnen enerzijds zorgen voor meer veerkracht op hun eigen plekje en anderzijds bijdragen aan een betere buffering van het regenwater voor het stroomgebied waarin ze liggen. Je kan zelf regenwater opslaan voor later gebruik, je kan ontharden zodat het regenwater insijpelt en het grondwater voedt of je kan je tuin (en dak) inrichten als een spons die water opvangt en langzaam weer afgeeft.

Nieuws
31 juli 2021
Verenigingsnieuws

Geen rampenfonds voor natuur

Ook bij Natuurpunt kunnen we niet om de watersnood en overstromingen van de afgelopen weken heen (zie ook Willems eerdere Facebookpost). Gelukkig bleef Leuven grotendeels gespaard van waterellende. Ondanks het feit dat al het water van de verschillende bovenlopen van de Dijle vlak vóór Leuven in een soort flessenhals samenkomt, hield het stadscentrum de voeten droog...

Nieuws
29 juni 2021
Verenigingsnieuws

Welke openstaande vrijwilligersvacature past bij jou?

Natuurpunt Leuven groeit en bloeit en we kunnen dan ook elke helpende hand goed gebruiken! Of die hand nu leuke posts op internet zwiert, een natuurgebied in de watten legt of de ene pint na de andere tapt op een gezellige activiteit: alle hulp is welkom! Meer bepaald zijn we momenteel op zoek naar een event-organisator, een beheerder voor onze social media en een dossiervreter voor beleidskwesties. Onderaan vind je meer info en wie weet verwelkomen we je binnenkort in ons geweldige bestuursteam! Contacteer ons via natuurpuntleuven@gmail.com.

Nieuws
28 juni 2021
Verenigingsnieuws

Mooie samenwerking tussen UCLL campus Proximus en Natuurpunt

In een hoek van het bedrijventerrein Researchpark Haasrode bevindt zich de campus Proximus van UCLL. De Hogeschool richtte zich tot Natuurpunt voor advies om de groene ruimte rondom de gebouwen nog biodiverser te maken. Op basis van een grondig plaatsbezoek bespraken vrijwilligers van Natuurpunt de mogelijkheden met facilitair medewerker Wim Vandendael en campushoofd Marjoly Sintobin. Zelf interesse om met je bedrijventerrein de biodiversiteit een duwtje in de rug te geven? Laat van je horen via natuurpunt.bedrijventerreinen@gmail.com.

Nieuws
28 juni 2021
Verenigingsnieuws

Stap voor stap naar een sterker Dalemhof

Tijdens het jubileumweekend van Natuurpunt in mei kon iedereen Dalemhof vrij bezoeken. Omdat we door de coronamaatregelen nog geen begeleide wandelingen konden organiseren, hebben we infoborden geplaatst waarop verschillende aspecten van het gebied werden toegelicht. We zijn blij dat velen onder jullie de weg naar het gebied vonden en Dalemhof al van dichtbij hebben kunnen bekijken.

Nieuws
28 juni 2021
Verenigingsnieuws

Natuur voor expats in Leuven

Op een mooie zonnige zaterdagnamiddag rond eind mei vervoegden twaalf jonge Engelstalige expats Willem (co-voorzitter van Natuurpunt Leuven) en Debbie (expat, en reeds lang lid van Natuurpunt) voor een allereerste begeleide wandeling in het Engels, om de natuur in het domein rond de abdij van Vlierbeek te ontdekken. On a beautiful sunny Saturday afternoon at the end of May, twelve young English-speaking expatriates joined Willem (co-chairman of Natuurpunt Leuven) and Debbie (expat, and long-time member of Natuurpunt) for a first ever guided walk given in English, to discover the nature in Vlierbeek Abbey domain.

Nieuws
28 juni 2021
Verenigingsnieuws

Het Wijgmaalbroek als thuishaven voor de zeldzame kamsalamander

Het Wijgmaalbroek is een natuurgebied gelegen ten Noorden van Leuven dat gekenmerkt wordt door de aanwezigheid van kleine landschapselementen zoals houtkanten, bosjes en poelen in schrale hooilanden. Hierin vindt de zeldzame kamsalamander een geschikt biotoop. Deze ‘waterdraak’ is onze grootste watersalamander, maar staat op de rode lijst van bedreigde amfibieën in Vlaanderen. In het Wijgmaalbroek wordt met succes een beheer gevoerd waarvan deze soort optimaal kan profiteren. Verdere stappen zijn echter nodig om een grote, duurzame populatie uit te bouwen.

Nieuws
29 mei 2021
Verenigingsnieuws

Een zeldzame mossenvondst in Vlierbeek

Natuurpunt Leuven werkt volop aan een geïntegreerd beheerplan voor natuur en erfgoed op de abdijsite van Vlierbeek. Daarbij hoort een uitgebreide inventaris van alle belangrijke natuur en erfgoedwaarden van het gebied. Op 21 maart kregen we hierbij de waardevolle hulp van de zeer ervaren Antwerpse Mossenwerkgroep.

Nieuws
29 mei 2021
Verenigingsnieuws

De vijvers van Bellefroid: Een nieuw natuurreservaat in Leuven?

Sinds kort zijn de Bellefroid-vijvers, althans hun prachtige oevers, toegankelijk voor het grote publiek. Voordien werden ze gebruikt als visvijvers, daarna als jachtgebied. Vorig jaar heeft de stad Leuven het domein kunnen kopen en in mei 2020 is de zuidelijke vijver opengesteld, met een wandelpad dat er sinds enkele weken volledig rond loopt. Van bij de opening werd het zowat overrompeld door bezoekers. In het weekend loop je er over de koppen, een duidelijk teken van het grote tekort aan vrije natuur.

Nieuws
28 mei 2021
Verenigingsnieuws

Feest geslaagd!

Op 15 en 16 mei vierden we in Leuven 20 jaar Natuurpunt in het historische kader van de abdij van Vlierbeek. We maakten dankbaar gebruik van de versoepelde maatregelen die ervoor zorgden dat we wandelingen in groepen tot 25 mensen konden organiseren. En of het een feest was.

Nieuws
28 mei 2021
Verenigingsnieuws

Mijn Tuinlab: jouw tuin als natuurhulp

Ondertussen is het genoegzaam bekend dat privétuinen een belangrijke impact hebben op de biodiversiteit. De campagnes van CurieuzeNeuzen en Maai Mei Niet halen vaak de media. Ook de Tuinrangers van Leuven zijn in gang geschoten.

Nieuws
29 april 2021
Verenigingsnieuws

Opendeurdag op Dalemhof

Tijdens het feestweekend van 15 en 16 mei is er de mogelijkheid om een verkennende wandeling te maken in het natuurgebied Dalemhof. Maak kennis met de jongste aanwinst van Natuurpunt Leuven!

Nieuws
29 april 2021
Verenigingsnieuws

Sterke samenwerking in Vlierbeek

In en rondom de abdij van Vlierbeek ligt een eeuwenoud landelijk landschap op een boogscheut van het centrum van Leuven. In 2017 heeft de Stad Leuven een masterplan ontwikkeld voor deze site. Onder impuls van Natuurpunt Leuven, gaan verschillende betrokken partners nu een stap verder met de opstart van een geïntegreerd erfgoed- en natuurbeheerplan-traject. Dit zal de concrete basis vormen voor het toekomstige herstel en beheer van dit erfgoedlandschap.

Nieuws
29 april 2021
Verenigingsnieuws

Natuurpunt Leuven overal dichtbij – ook op bedrijventerreinen

Je bent lid van Natuurpunt, draagt de natuur in je hart en gaat waarschijnlijk geregeld op stap in de vele natuurgebieden die onze provincie rijk is. Door de coronacrisis die ons massaal onze wandelschoenen en onze liefde voor natuur dichtbij deed (her)ontdekken, is het er soms aanschuiven. ‘Er zijn niet te veel wandelaars – er is te weinig natuur’ werd toen niet voor niets een slogan van Natuurpunt. We blijven in Vlaanderen ver verwijderd van de 30% aan oppervlakte die we voor natuur zouden moeten voorbehouden volgens de Europese Green Deal…

Nieuws
24 maart 2021
Verenigingsnieuws

Wordt Vlaanderen de Kalahari van Europa?

Iedereen die de Pano-reportage Droog Vlaanderen van woensdag 10 maart heeft gezien over de verdroging, is waarschijnlijk steil achterovergevallen. Voor zover je hiervan nog niet op de hoogte was, althans voor Oost-Brabant, dankzij het puike artikel in Natuur & Landschap. Beide reportages behandelden hetzelfde, maar vanuit een andere invalshoek. Ere wie ere toekomt, de stad Leuven blijft niet bij de pakken zitten en is reeds begonnen met concrete zaken zoals ontharding, evenwel tot nu toe nog bescheiden. Daarnaast is er nog WIRBO (Water In, Rond, Boven en Onder Leuven), een initiatief waar bedrijven, overheden, agentschappen en verenigingen bij werden gevraagd, waaronder ook Natuurpunt. Interesse om mee je schouders te zetten onder dit belangrijke project?

Nieuws
24 maart 2021
Verenigingsnieuws

Winterwatervogeltelling

Jaarlijks duiden verschillende signalen erop dat het najaar in aantocht is. Zo zijn er, onvermijdelijk, de vallende bladeren, het korten van de dagen, de reclame voor de sint, cava en kerst, glühwein en, even onvermijdelijk, de oproep om van oktober tot maart onze vijvers op te zoeken en maandelijks de stand van zaken op te maken over welke watervogels op deze vijvers te zien zijn. Dit laatste gebeurt in het kader van een reusachtig Citizen Science project over heel Europa.

Nieuws
26 februari 2021
Verenigingsnieuws

Kasteeldomeinen Heiberg, De Bron en Heuvelhof vragen onze aandacht

De stad Leuven is eigenaar van de kasteeldomeinen Heuvelhof, De Bron en Heiberg, alle in Kessel-Lo. De stad wil deze drie kastelen echter een nieuwe bestemming geven, terwijl de kasteeldomeinen publiek toegankelijk zouden blijven. Natuurpunt Leuven meent dat een herbestemming van deze kastelen met de nodige omzichtigheid moet gebeuren, en geen negatieve impact mag hebben op de ecologisch zeer waardevolle kasteeldomeinen. Lees hier meer over het project en waar Natuurpunt Leuven de aandacht op vestigt, alsook waarom kasteeldomein Heiberg zo waardevol is.

Nieuws
25 februari 2021
Verenigingsnieuws

Mijntuinlab - een eerste analyse van privétuinen voor groot Leuven

Tuinen vormen een belangrijke oppervlakte groene ruimte in Vlaanderen, en bieden dus een groot potentieel voor natuur en biodiversiteit. Maar hoe weet je of je tuin al dan niet biodivers is, en welke ingrepen moet je nemen om dat te verbeteren? Op de website Mijn Tuinlab kan iedereen zijn of haar tuin beschrijven, een tuinscore berekenen die vertelt hoe goed de tuin scoort qua biodiversiteit, en tips krijgen om met enkele ingrepen de tuin een boost te laten zijn voor milieu, natuur en biodiversiteit. We roepen jullie op om ook jullie tuin te registeren en de score te berekenen. Via het project Tuinrangers kun je nu ook een tuinadviseur laten langskomen in jouw tuin voor advies wat je zoal kunt doen. Ondertussen beschikken we over de eerste cijfers van de Leuvense tuinen die geregistreerd zijn in Mijn Tuinlab. De gemiddelde score van de Leuvense tuinen is al betrekkelijk goed, maar er is zeker nog ruimte voor verbetering, zeker in de verkavelingstuinen. Lees hier meer

Nieuws
25 februari 2021
Verenigingsnieuws

Startdag: Natuurpunt Leuven – overal dichtbij

Op zondag 21 februari hield Natuurpunt Leuven de jaarlijkse startdag. Het programma was dit jaar volledig online en dat was een primeur! Als jaarthema kozen we voor “Natuurpunt Leuven – overal dichtbij”, omdat we streven naar zoveel mogelijk natuur, door het verwerven en beheren van natuurgebieden, maar ook door het biodiverser maken van de openbare ruimte in de stad, van tuinen en van bedrijventerreinen. Na een algemeen overzicht van onze vereniging splitsten we op in kleine groepjes waar ideeën werden aangebracht waarmee we direct aan de slag kunnen, zoals hoe we de expat community meer kunnen betrekken bij onze vereniging en werking. Daarnaast is Natuurpunt Leuven weer een aantal vrijwilligers rijker! Meer over de startdag lees je hier.

Nieuws
28 januari 2021
Verenigingsnieuws

Constructieve opstelling van Natuurpunt Leuven loont. De Dijle op weg om nog levendiger door Leuven te stromen op de Hertogensite

In de nieuwsbrief van oktober hebben we jullie al laten weten dat we bij de provincie Vlaams-Brabant een beroepsschrift hadden ingediend om verhaal te halen i.v.m. het nieuw aan te leggen park op de Hertogensite in Leuven. De belangrijkste reden voor ons bezwaar was dat er van de geplande natuurlijke oevers en plas- en draszones aan de opengelegde Dijle – waar we op zich grote voorstander van zijn - niet veel in huis ging komen als de kademuur zoals voorzien op een te hoog niveau behouden bleef. Daarnaast hadden we ook opmerkingen in verband met de voorziene vegetatie en aanvulgrond. Uiteindelijk heeft Natuurpunt een overeenkomst kunnen afsluiten met de projectontwikkelaar waarbij onze belangrijkste inhoudelijke eisen ingewilligd worden.

Nieuws
28 december 2020
Verenigingsnieuws

Save the date – Startdag Natuurpunt Leuven op 21 februari 2021

2020 zal de geschiedenis ingaan als het coronajaar. Het was echter ook een jaar waarin veel mensen de natuur in hun eigen buurt ontdekten. Ook Natuurpunt Leuven merkte die groeiende interesse aan een sterke stijging van het aantal leden en nieuwe vrijwilligers die onze rangen versterkten. Onze activiteiten moesten we echter noodgedwongen beperken of aanpassen aan de omstandigheden. We hopen in 2021 onze activiteiten langzaamaan weer te kunnen normaliseren. Op onze startdag op zondag 21 februari - die we voor het eerst online organiseren – blikken we terug op de realisaties van het voorbije jaar, en kijken we vooruit naar onze plannen voor de volgende jaren. Daarop zetten we onze ploeg, werking en focusgebieden in de kijker. Houd deze datum alvast vrij.

Nieuws
28 december 2020
Verenigingsnieuws

Er wordt gewerkt in Dalemhof…

In 2019 kocht Natuurpunt Leuven het natuurgebied Dalemhof aan, een moerasgebied met kalkrijke kwel in de vallei van de Molenbeek in het Leuvens gedeelte van Korbeek-Lo. Dankzij jullie gulle giften en een aanzienlijke bijdrage van Imec vzw, konden we de restfinanciering betalen. Ook het stadsbestuur deed zijn duit in het zakje. De corona-maatregelen hebben de eerste beheerswerken wat belemmerd, maar desalniettemin werden in 2020 reeds in beperkte kring beheerswerken uitgevoerd. Wat we al gerealiseerd hebben, en in de toekomst verder willen realiseren, lees je hier.

Nieuws
28 december 2020
Verenigingsnieuws

Draag jij de natuur in je hart?

De kans is groot dat je al gehoord hebt van “Natuur in het Hart”, het toekomsttraject van Natuurpunt waarin onze vereniging een gedragen visie wil ontwikkelen voor de natuur in Vlaanderen. Misschien heb je zelf deelgenomen aan het voortraject, door een foto te uploaden van een plek die voor jou een inspirerend voorbeeld is van toekomstige natuur, of door een win-win idee rond natuur en samenleving/landbouw/wonen/economie/klimaat in te zenden. Maandag 14 december werden de resultaten van die ideeënronde gedeeld. Hier lees je meer over de volgende stappen en hoe je verder kunt deelnemen.

Nieuws
26 oktober 2020
Verenigingsnieuws

Een rondje natuur voor Lovenaerenbroek

Het Lovenaerenbroek is één van de oudste reservaten van Natuurpunt Leuven. Het is een waardevol natuurgebiedje, midden in het Provinciaal Domein Kessel-Lo, waar lokale vrijwilligers al 20 jaar lang natuurbeheer organiseren met mooie resultaten.

Nieuws
26 oktober 2020
Verenigingsnieuws

Stap voor stap naar een biodiverser bedrijventerrein in Haasrode

Natuurpunt Leuven is dit jaar gestart met een project om meer biodiversiteit te brengen op de bedrijventerreinen in het Leuvense, en heeft daartoe mee het ByeByeGrass charter ondertekend. Hoe staat het ondertussen met de sensibilisering van de bedrijven om hun buitenruimte biodiverser in te richten? Welke stappen zijn er sinds het ondertekenen van het ByeByeGrass charter genomen?

Nieuws
26 oktober 2020
Verenigingsnieuws

De natuur helpen kan ook in eigen tuin. Met de hulp van een Tuinranger.

Wellicht vanaf eind december zal het mogelijk zijn om als Leuvenaar hulp in te roepen van een Tuinranger. Dit is iemand die je zal komen adviseren rond het natuurvriendelijk en klimaatrobuust inrichten van je tuin.

Nieuws
29 september 2020
Verenigingsnieuws

Wandelexcursie in Lobergen was een groot succes!

Maar liefst 97 volwassenen en 16 kinderen profiteerden van het mooie weer op 30 augustus en sloten aan voor de excursie door de natuur- en landschapspracht van de Lobergen ten oosten van Leuven...

Nieuws
22 september 2020
Verenigingsnieuws

Leuvense Molenbeekvallei breidt uit met hulp van imec

Imec, een wereldvermaard onderzoekscentrum voor nano-elektronica en digitale technologie dat duurzaamheid hoog in het vaandel draagt, ging een partnerschap aan met Natuurpunt. Met de fondsen die imec vrijmaakte voor Natuurpunt konden we 'Dalemhof' aankopen: een perceel van 3 hectare in de Molenbeekvallei in Leuven. De verruigde percelen van Dalemhof zijn goed bewaard gebleven, met een hoog potentieel voor natuurherstel.

Nieuws
23 augustus 2020
Verenigingsnieuws

Vrijwilligersvacature: redacteur en/of medewerker communicatie

Natuurpunt Leuven is op veel vlakken actief: we beheren natuurreservaten, gidsen wandelingen, doen ons best om het beleid bij te sturen waar nodig, zetelen in diverse adviesraden, motiveren ook bedrijven voor meer groen op hun terreinen,… We zijn echter zo druk bezig met onze activiteiten, dat we er niet voldoende toe komen om dat ook te communiceren op onze website, nieuwsbrief,….

Nieuws
23 augustus 2020
Verenigingsnieuws

Mijn Tuinlab – Doe mee en maak je tuin biodiverser

“Het grootste tuinonderzoek in Vlaanderen. Bezorg de wetenschap een schat aan informatie en maak je eigen tuin nog aantrekkelijker.“ Zo staat het project “Mijn Tuinlab” aangekondigd op de website van Natuurpunt Vlaanderen onder het thema biodiversiteit. Met dit project wil Natuurpunt tuineigenaars aanzetten om stil te staan bij het belang van hun tuin voor klimaat en biodiversiteit, en hen aanzetten om hun tuin (nog) wat interessanter te maken. Ondertussen zijn er al meer dan 35.000 tuineigenaars die meedoen en hun tuin beschreven, waarvan meer dan 800 in het Leuvense. Zowel de landelijke als de stads- en verkavelingstuinen halen gemiddeld minder dan 80/100 als score. Er is dus nog ruimte voor verbetering en wel het meest in de verkavelingen.

Nieuws
22 augustus 2020
Verenigingsnieuws

De Lo’s op de grens tussen Kessel-Lo, Korbeek-Lo en Lubbeek, worden ze bedreigd? Doortrekking Expressweg: Lo’tet oet.

2 Leuvense deelgemeenten hebben in hun naam het kenmerkende toevoegsel “Lo”. Ver moet je niet zoeken, het zijn Korbeek-Lo (waarvan een ander stuk bij Bierbeek hoort) en Kessel-Lo. En voor veel Leuvenaars zijn termen als de “Bovenlo” en “Benedenlo” bekende begrippen.

Nieuws
22 augustus 2020
Verenigingsnieuws

Droogte … Ook Natuurpunt Leuven neemt haar verantwoordelijkheid!

Het is dikwijls een beetje zoals met de coronacrisis: men luistert niet naar virologen die al decennia waarschuwen voor pandemieën … tot het te laat is. Economen in de VS waarschuwden al jaren voor de vastgoedbubbel, die uiteindelijk in 2008 ontplofte. Geologen, die al lang waarschuwden voor het gevaar van olieboringen, konden de olieramp in de Golf van Mexico niet vermijden en seismologen konden - ondanks hun waarschuwingen dat kerncentrales op een breuklijn niet zo’n goed idee zijn - de kernramp in Fukushima in 2011 niet verhinderen. Maar het hoeft niet zo te zijn…

Nieuws
08 juli 2020
Verenigingsnieuws

Gaat het stadsbestuur Kasteeldomeinen De Bron en Heiberg verkopen?

De stad overweegt om de kasteeldomeinen De Bron en Heiberg te verkopen om de kosten van de aankoop van de Scheutsite en de vijvers van Bellefroid te compenseren. Hiermee dreigt de aankoop van waardevolle gebieden ten koste te gaan van de waardevolle kasteeldomeinen...

Nieuws
08 juli 2020
Verenigingsnieuws

10e opeenvolgend succesvol broedgeval van Slechtvalken in Leuven.

Dit jaar hebben de Slechtvalken in Leuven voor het 10e jaar op rij succesvol gebroed aan de Hertogensite.

Nieuws
08 juli 2020
Verenigingsnieuws

Stad Leuven en jij steunen natuur voor iedereen.

Terreinbeherende natuurverenigingen zoals Natuurpunt, krijgen in Leuven sinds de laatste gemeenteraad steun voor aankoop van natuurgebieden. Ook jij kan de natuur mee ondersteunen...

Nieuws
27 juni 2020
Verenigingsnieuws

ByeByeGrass charter: Natuurpunt ondersteunt bedrijven om ecologisch te vergroenen.

Eind juni ondertekende Leuven het ByeByeGrass charter, samen met verschillende Leuvense bedrijven en grote instellingen. Daarmee engageren zij zich om de groene buitenruimte in de stad, rond de campussen en rond deze bedrijven op een ecologisch waardevollere manier te gaan beheren. Ook Natuurpunt Leuven en Natuurpunt Oost-Brabant waren uitgenodigd om mee het charter te ondertekenen...

Nieuws
22 mei 2020
Verenigingsnieuws

Natuurpunt Leuven zoekt fakkeldrager(s)

Natuurpunt Leuven kent een groei in aantal leden (2226 gezinnen eind 2019), oppervlakte natuurgebied in beheer (29,5 ha) en aantal vrijwilligers. Maar ook voor jou is er nog een plaatsje vrij als vrijwilliger.

Nieuws
22 mei 2020
Verenigingsnieuws

"De Dijle levend door Leuven” stroomt verder, maar gaat het de goede kant uit?

Gebrek aan inspraak bij de geplande herontwikkeling van de Redingensite.

Nieuws
22 mei 2020
Verenigingsnieuws

Help mee onze industrieterreinen vergroenen.

Meer natuur en biodiversiteit buiten de natuurreservaten.

Nieuws
22 mei 2020
Verenigingsnieuws

Natuurpunt Leuven koopt Dalemhof

Natuurpunt Leuven kocht recent een kleine 3 hectare natuur aan in de Molenbeekvallei te Leuven (Korbeek-Lo). Het gaat om prachtige valleigraslanden die nu opnieuw in ere worden hersteld.

Nieuws
19 mei 2020
Verenigingsnieuws

Natuurpunt Leuven daagt je uit

2019 in een notendop - Uitzicht op 2020.

TOP