Natuurpark Rivierenland

  • Wat is het Natuurpark Rivierenland? Het Natuurpark Rivierenland is een gebiedscoalitie die samenwerkt om natuur in de omgeving te verbeteren. Het is opgericht door Natuurpunt Mechels Rivierengebied, het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), en de stad Mechelen, en is sindsdien uitgebreid met andere Natuurpuntafdelingen, gemeentes en organisaties. Meer weten? Lees meer op de website van het Natuurpark.
  • Wie zijn de partners van het Natuurpark Rivierenland? De partners zijn onder andere Natuurpuntafdelingen Mechels Rivierengebied, Kanaalregio & Bos van Aa, Zemst, Boortmeerbeek, Haacht, Keerbergen, De Putter, De Wielewaal, MaViSt, Grimbergen, Oude Spoorweg, gemeentes zoals Duffel, Boortmeerbeek, Keerbergen, Bonheiden en Stad Mechelen, en organisaties zoals De Vlaamse Waterweg nv en De Vlaamse Milieumaatschappij. Meer weten? Lees meer op de website van het Natuurpark.
  • Wat willen we bereiken met het Natuurpark Rivierenland? Het doel is om via samenwerking actiever en doortastender aan natuurherstel te werken. We willen bestaande samenwerkingen versterken en nieuwe grensoverschrijdende projecten initiëren. Dit wordt vertaald in vijf ambities: biodiversiteit behouden en versterken, natuur verbinden, de regio toekomstbestendig maken, een kwaliteitsvolle beleving van het Natuurpark bieden, en een breed draagvlak creëren. Meer weten? Lees dan zeker de ambitienota eens!
  • Hoe volgen we het Natuurpark op vanuit Natuurpunt? Natuurpunt Mechels Rivierengebied zit in het parkbureau voor dagelijkse opvolging en in de stuurgroep voor lange-termijnopvolging. We overleggen continu met andere Natuurpuntafdelingen en communiceren drie maandelijks via ons afdelingstijdschrift en op onze Algemene Vergadering. Meer weten? Hier vind je de digitale versie van ons afdelingstijdschrift.
  • Wat levert dit op voor Natuurpunt en hoe draagt Natuurpunt bij? De grootste impact is op fondsenwerving en communicatie. Samenwerking met partners biedt meer middelen voor communicatie, waardoor we onze gebieden en activiteiten beter kunnen promoten. De fondsenwerving van het Natuurpark ondersteunt onze gebieden. Dit helpt ons aankopen beter te ondersteunen, vrijwilligers aan te trekken en meer mensen naar onze activiteiten te brengen. Meer weten? Hier vind je de activiteiten die in onze afdeling plaatsvinden.
  • Hoe draagt het Natuurpark bij aan natuurherstel? Het Natuurpark werkt aan een masterplan voor natuurherstel op lange termijn, wat zorgt voor duidelijkheid en efficiëntere aanpak onder alle partners. Dit vermindert discussies en ondersteunt besluitvorming voor natuurherstelprojecten. Van zodra het masterplan klaar is, volgt hier een link.
  • Welke zijn concrete realisaties van Natuurpark Rivierenland?
    • We hebben middelen kunnen aantrekken voor verschillende gebieden (Warande, Den Battelaer, Mechels Broek...) die we eerder nog niet kunnen aantrekken.
    • Er ontstaat een breder platform/coalitie om iets voor natuur te doen, op een manier die breder gaat dan wat we met het 'Natuurpunt'-merk kunnen bereiken. Specifiek voor het overleg met steden en gemeentes ontstaat er een functioneel bijkomend platform.
    • Dankzij de Animalinasroute ontstaan er partnerschappen en leren meer mensen onze natuurgebieden kennen en appreciëren.
Afbeelding
Logo Natuurpark Rivierenland: tekst in combinatie met een blauwe otter