Barebeekvallei
Wim Dirckx

DOE MEE!

Vrijwilligers maken Natuurpunt

Je hoeft geen vogelexpert of plantenkenner te zijn om je te engageren bij Natuurpunt. Er is werkelijk voor elk wat wils!

Van noeste arbeid in de natuur tot warme soep maken voor die natuurwerkers, wandelingen gidsen, meewerken in het bezoekerscentrum, pinten tappen tijdens een grote activiteit, nieuwe leden werven... Of je nu alle dagen in het getouw wil zijn of één keer een halve dag per jaar, je bent van harte welkom.

En voor wie toch graag een expert wil worden, zijn er de natuurstudiegroepen.

Natuurbeheer

Voor deze vijf  pareltjes in Mechelen werd recent een nieuw beheerteam (her)opgestart:

Wil je graag meewerken in een bepaald natuurgebied, mail of bel dan naar de contactpersoon van het beheerteam.

BONHEIDEN

Wim Candries: 0472 29 87 32

Gezocht: onthaalmedewerkers bezoekerscentrum

taakomschrijving

Vriendelijk verwelkomen van de bezoekers, bezoekers informatie verstrekken over het Mechels Rivierengebied, de activiteiten en de werking van Natuurpunt, verkopen van take-away dranken en artikelen van ons Natuur.winkelhoekje, materiaal uitlenen voor gezinsspeurtochten, ...

Een permanentie duurt 3,5 uur  (zondagvoormiddag) of 4 uur (donderdag-, zaterdag- en zondagnamiddag). De frequentie is individueel te bespreken en aanpasbaar.

Wat we aanbieden

Een enthousiaste groep vrijwilligers, fijne sociale contacten, persoonlijke groeikansen, ondersteuning en teambuildingsmomenten. Deze activiteit is onbezoldigd.

Natuurstudiegroep Beneden-Dijle

Deze natuurstudiegroep bezoekt elke dinsdagvoormiddag een natuurgebied in het Mechels Rivierengebied of grote omgeving.

In de lente en de zomer determineren ze vooral planten en insecten, in de herfst komen de paddenstoelen aan bod. In de winter observeren ze vooral de vogels en nemen ze de mossen onder de loep.

Er wordt telkens een lijst opgemaakt met de waargenomen soorten en regelmatig staat er een inventarisatie op het programma.
De waarnemingen kan je terugvinden op www.waarnemingen.be en http://mechelen.waarnemingen.be onder NSG Beneden-Dijle.

De Natuurstudiegroep is een groep enthousiaste vrijwilligers die zich in hun vrije tijd toeleggen op het observeren, bestuderen, inventariseren en/of fotograferen van wilde planten en dieren.

De excursies zijn geen geleide wandelingen. In een ongedwongen sfeer zoeken ze samen naar wat er groeit en beweegt in een natuurgebied.
Wat ze niet kennen zoeken ze op in een flora of in een andere determinatiegids.

Om mee te gaan op excursie is geen enkele voorkennis vereist, belangstelling volstaat.
Ze leren van elkaar en genieten van de natuur, ieder op zijn manier. Iedereen is welkom!

Voor info en de kalender van 2022: Marie-Louise Selleslach, 015 51 59 02, ml.selleslach@telenet.be

NSGBD fotos

Wilde bijen- en wespenwerkgroep Mechels Rivierengebied

De bedoeling is ervaringen uitwisselen, samen bijen opzoeken en leren herkennen, zoveel mogelijk solitaire bijen in Mechelen proberen in kaart te brengen. Dit kan alleen maar als je de soorten kan herkennen. Het doel is om op lange termijn biotopen te kunnen beschermen als we meer weten over deze groep nuttige diertjes.

Ben je geïnteresseerd in de Wilde bijenwerkgroep?
Stuur dan een mailtje naar solitairebij@aculea.be
Dan krijg je van de nieuwsbrief met info en data van excursies, determinatieavonden, inventarisaties en veel meer.

Meer info: www.aculea.be

wilde-bijen-werkgroep1