Kern Mechelen

Natuurpunt Mechelen is een bont allegaartje van vrienden die op vrijwillige basis hun schouders zetten onder het aankopen, beheren en uitbreiden van de Mechelse natuur. Daarnaast zetten we actief in op natuur- en milieueducatie, diversiteit en op het sensibiliseren van de Mechelaars.

WORD NU LID EN/OF VRIJWILLIGER

WORD NU LID!

Hier kan je lid worden.

Als lid help je de natuur beschermen.

• Meer natuur: we kopen jaarlijks ongeveer 1 m² natuur aan per Vlaming.
  • Goed beheer: we beheren meer dan 25.000 ha kwalitatief en biodivers natuurgebied.
  • Druk op beleid: we verdedigen het standpunt van de natuur bij de overheid.

Als lid beleef je de natuur intenser.

• Gratis fiets- en wandelgids: met wandelingen en fietsroutes in de mooiste natuurgebieden van Vlaanderen.
  • Natuur.blad: elk seizoen ons magazine boordevol tips, weetjes en verhalen.
  • Kortingen: in onze webshop en bij onze partners.

Voor 30 euro ben je lid met heel het gezin net zoals meer dan 115.000 andere gezinnen. Je lidmaatschap loopt één kalenderjaar. Word je vandaag lid dan blijf je lid tot eind 2021.
__________________________________________________________________________________________________________________________________

WORD NU VRIJWILLIGER!

Verder zijn we voortdurend op zoek naar helpende handen! Geef ons een seintje als je geïnteresseerd bent om je bij één van onze beheerteams of werkgroepen aan te sluiten. Je bent meer dan welkom!

Onze kern telt vijf actieve beheerteams:

• Beheerteam Kauwendaal, conservator Stefan den Hartog, 0479 95 55 09
  • Beheerteam Den Battelaer, conservator Patrick Van Herp, 0497 73 55 44
  • Beheerteam Mechels Broek, conservator Tony Van Den Broek, 0479 08 35 12
  • Beheerteam De Baarbeekvallei, conservator Philip Jackson, 0487 34 47 02
  • Beheerteam Fort van Walem, conservator Filip van den Wyngaert, 0476 25 37 45
Verder bestaat onze kern uit twee werkgroepen:
  • WG Beleid en beheer, voorzitter Stefan den Hartog, 0479 95 55 09
  • WG FEESD, voorzitter Nils Iwens, 0468 36 14 46
    • Fundraising
    • Educatie van natuur
    • Educatie van milieu
    • Sensibilisering
    • Diversiteit

NATUURGEBIEDEN / GIDSEN / BEZOEKERSCENTRUM

NATUURGEBIEDEN

GIDSENWERKING

Een team van 30 natuurgidsen staat klaar om u doorheen onze natuurgebieden te leiden. Een gidsaanvraag bedraagt 50 euro en kan aangevraagd worden bij Ann Pinceel, bc.mechelsrivierengebied@natuurpunt.be

BEZOEKERSCENTRUM

Aan de rand van Mechelen vind je het bezoekerscentrum Mechels Rivierengebied, vlak bij de Dijle in Muizen. Dit is de ideale start voor natuurwandelingen in de Beneden-Dijlevallei. Het Mechels Broek en de Barebeekvallei liggen vlakbij. Voor een langere wandeling neem je de verbindinsgroute naar Mispeldonk of combineer je verschillende lussen. Gekleurde Natuurpuntpijltjes wijzen je de weg.

Meer info vind je hier

FUNDRAISERS

Onze FEESD-werkgroep zet zich volop in voor het genereren van fondsen voor natuuraankopen/natuuruitbreiding.
Alle fundraisingsinitiatieven vind je terug op www.mechelenfornature.be

Wil je zelf ook een fundraiser voor meer natuur organiseren? Fantastisch! Laat het ons weten, wij plaatsen jouw event op bovenstaande site en trekken dankbaar mee aan de promokar!

FOTO'S EN PERSBERICHTEN

Vanaf september 2020 verschijnen hier de foto's van onze activiteiten en nieuwe persberichten.

TEAMBUILDINGS VOOR BEDRIJVEN

Voor organisaties en bedrijven die een gift doen, organiseert onze kern teambuildings onder de vorm van boomplantacties, gidstochten, beheerdagen en/of natuureducatieve dagprogramma's. Bij interesse bespreken we graag met u het format.

Contactpersoon: Nils Iwens, 0468 36 14 46, nils.iwens@natuurpunt.be

VOLG ONS

OBSIDENTIFY EN WAARNEMINGEN.BE

Installeer nu de gratis app Obsidentify op je smartphone en leer de dieren, planten en paddenstoelen om je heen beter kennen met deze beeldherkenningsapp.

De app identificeert een rijke verscheidenheid aan flora en fauna in Nederland en België op basis van foto’s, biedt wetenswaardigheden over deze soorten, en stelt je in staat om je foto gemakkelijk als natuurwaarneming op te slaan en te delen met andere natuurliefhebbers op waarnemingen.be.

De beeldherkenning in ObsIdentify wordt mogelijk gemaakt door waarnemingen uit deze website. Met jouw waarnemingen help je zo de geautomatiseerde soortherkenning te verbeteren en draag je bij aan de kennis over de natuur.

ObsIdentify is een product van Observation International, in een samenwerking met COSMONiO Imaging BV, Naturalis Biodiversity Center en Natuurpunt. De app is gebouwd door Zostera.

Met de Black Eye-lens op je smartphone ben je pas helemaal goed vertrokken. Speelgoed voor volwassenen!

Natuurpunt CVN ontwikkelde vier webinars over waarnemingen.be die je kan bekijken om er vlotter mee aan de slag te gaan.