Nieuws

Beleidsnieuws

Nieuws
12 december 2023
Verenigingsnieuws

CROWDFUNDING In Memoriam Julien Deroover

In maart van dit jaar verloren we een vriend, een medestander en een 'schone mens'... een rabiate beschermer van de natuur. Julien De Roover, oud-bestuurslid en conservator willen we eer betonen door in 'zijn Bummeren' (de Wolvertemse Beemden) een mooie zitbank te plaatsen, die aan hem wordt opgedragen. Daarvoor deze crowdfunding...

Nieuws
14 juni 2023
Verenigingsnieuws

Natuurpunt Meise werkt aan Nederlands voor anderstaligen in de natuur

Met de steun van Natuuracademie, De Rand vzw en de Provincie Vlaams-Brabant werkte Natuurpunt Meise een didactisch pakket uit voor talige natuurlessen voor anderstaligen. Voor binnen én buiten! Er wordt daarbij een tandem gevormd tussen lokale natuurgidsen en lesgevers Nederlands voor anderstaligen.

Nieuws
05 februari 2023
Verenigingsnieuws

Natuurpunt plant een groot nieuw bos in Meise

In de loop van de maand februari plant Natuurpunt een bos aan in natuurgebied Birrebeekvallei in Meise. Meer dan 5.000 bomen worden geplant op een stuk grond zo groot als 4 voetbalvelden. Hier verneem je alles over het hoe en het waarom.

Nieuws
15 mei 2021
Verenigingsnieuws

Natuurpunt Meise wil geen industrie, maar een groot bos in Westrode

Natuurpunt wil dat het plan voor de aanleg van een bedrijvenzone in het landelijke Westrode (Meise) definitief wordt begraven. Natuurpunt wil dat er in de plaats een groot natuurgebied met veel bos, wandel- en speelplekken komt.

Nieuws
10 augustus 2020
Verenigingsnieuws

Natuurpunt vraagt dringend een doortastend droogtebeleid

Het klimaat verandert. Droogtestress zorgt voor steeds meer problemen die structurele vormen aannemen voor voedselvoorziening, gezondheid én biodiversiteit. Iedereen moet verantwoordelijkheid nemen om erger te voorkomen.

Nieuws
04 mei 2020
Verenigingsnieuws
uit uw kot

Kom uit uw kot! Ga hier vogelvrij 'samen' op stap.

Vanuit je zetel 'in je kot' mee de natuur in. Onze vogelwandeling werd omwille van de corona-crisis afgelast, maar wij bieden je dit alternatief aan. Kijk mee en geniet van de vogels en de Wolvertemse Beemden! Onze gidsen verwachten je...

Nieuws
23 januari 2020
Verenigingsnieuws

Land van Oppem erkend als natuurreservaat!

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft het Land van Oppem, ons kleinste maar fijnste natuurgebiedje als natuurreservaat erkend. Vandaag is het gebied 3 hectaren groot, maar we willen graag bouwen aan meer en beter. En daarvoor is deze erkenning zo belangrijk. Nu komen er immers middelen voor het beheer en een kader waarbinnen meer aankopen mogelijk zijn.

Nieuws
26 december 2019
Verenigingsnieuws

FOTOWEDSTRIJD Neromhof, parkparel van Meise

Natuurpunt Meise organiseert gedurende het jaar 2020 samen met het gemeentebestuur van Meise een fotowedstrijd rond het Neromhof, een gemeentelijk park in het noorden van de gemeente. Je vindt hier het wedstrijdreglement

Nieuws
28 oktober 2019
Verenigingsnieuws

Werkdag met bedrijf Keppel-Seghers

Samen met werknemers van Keppel-Seghers bonden de lokale vrijwilligers van Natuurpunt Meise de strijd aan tegen een invasieve exoot: de Canadese guldenroede.

Nieuws
06 oktober 2018
Natuurbeleid
Open ruimte bedreigd

Meise koploper ruimteverspilling.

De verstedelijking sloeg hard toe de laatste decennia. Natuurpunt Meise pleit voor duurzame bescherming open ruimte en klaarmaken voor klimaatverandering. Sterke keuzes deinen gemaakt te worden: betonstop, niet ontwikkelen van Westropde industrie, de aanleg van een ecoduct en een groot klimaatbos.

Nieuws
16 april 2018
Verenigingsnieuws

A12 is moordend voor dieren in Meise: tijd voor een ecoduct

Op zaterdag 31 maart meldt de radio dat automobilisten op de A12 ter hoogte van Wolvertem moeten uitkijken voor een dode ree. Het dier is aangereden en heeft de klap niet overleefd. ‘Spijtig genoeg is dit geen uitzonderlijk gebeuren. Het gebeurt gemiddeld bijna maandelijks dat een ree op de A12 wordt aangereden in deze omgeving’, zegt Frank Vermoesen van Natuurpunt Meise. ‘Dit versterkt onze vraag naar een veilige oversteek voor dieren over de A12 in het noorden van de gemeente: zowel voor de dieren als voor een veiliger verkeer.’

Nieuws
07 oktober 2017
Natuurbericht

Eerste vis in Birrebeek gespot

Onlangs werd voor het eerst sinds vele jaren weer vis gespot in de Birrebeek (natuurgebied Birrebeekvallei).

Nieuws
25 december 2016
Natuurbeleid
collector St Brixius

Incidentele vervuiling Birrebeek bedreigt natuurleven

De waterkwaliteit van de Birrebeek is verbeterd door de aanleg van een colector, maar het loopt soms nog mank.

Nieuws
19 mei 2016
Verenigingsnieuws

Plantenrijkdom Birrebeekvallei nogmaals bevestigd.

De Nationale Werkgroep Botanie bezocht de Birrebeekvallei en noteerde in en rond het natuurgebied enkele honderden verschillende planten.

Nieuws
06 februari 2016
Verenigingsnieuws
Ruusbroeccollege aan de slag

Ruusbroeccollege-Brussel helpt Natuurpunt

In weer en wind gingen een tiental 4e jaars van het Ruusbroeccollege uit Brussel begin februari aan de slag in natuurgebied Birrebeekvallei. Zij maken in het kader van hun sociale stage kennis met verschillende vormen van vrijwilligerswerk en zo kwamen een aantal leerlingen terecht bij Natuurpunt Meise.

Nieuws
09 september 2015
Verenigingsnieuws

Provincie Vlaams-Brabant steunt natuurproject in Meise

Meer en beter toegankelijke natuur in Meise dankzij de steun van de provincie Vlaams-Brabant.

TOP