Nieuws

Nieuws
16 mei 2021
Verenigingsnieuws

Het Bermbesluit

Bermen langs wegen, spoorwegen of waterwegen zijn groene stroken in een vaak soortenarm cultuurlandschap. Door middel van een op de natuur gericht beheer kunnen die bermen uitgroeien van eenvoudige grasmatten tot biotopen voor veel plant- en diersoorten. Met dit idee in het achterhoofd is in juni 1984 het wegbermbesluit ontstaan.

Nieuws
09 april 2021
Natuurbericht
Grijze zeehond

Meer zeehonden aan de kust, en dus ook meer uitdagingen

Zeehonden zijn de laatste tijd niet weg te slaan uit het nieuws. Lange tijd was het moeilijk een zeehond aan onze kust te spotten, maar de laatste jaren maken ze hun comeback. En dat is goed nieuws! Niet enkel de populatie gewone zeehond is gegroeid, de populatie grijze zeehond maakte ook een grote stijging door. De gevolgen zijn overwegend positief: we zien steeds meer rustende zeehondenpups aan onze stranden. Maar helaas zijn er ook negatieve gevolgen: het aantal verdronken zeehonden in visnetten stijgt.

Nieuws
07 februari 2021
Verenigingsnieuws
Strand Oosteroever

Oosteroever : het gaat snel

Het gaat snel : bijkomend positief nieuws over het Oosteroeverstrand.

Nieuws
07 februari 2021
Verenigingsnieuws
Strand Oosteroever

Historiek Oosteroeverstrand

Het Oosteroeverstrand te Oostende in historisch (natuur-)perspectief : er waait een nieuwe wind.

Nieuws
20 september 2018
Natuurbeleid
Duinen

25 jaar na de dag dat duinnatuur zegevierde: waar staan we nu?

Exact 25 jaar geleden werd het ‘duinendecreet’ goedgekeurd. Dat decreet beschermt ongeveer 1000 hectare duingebied aan onze kust. Het was een keerpunt in het toenmalige beleid omdat het de kaart trok van natuurbescherming en een halt toeriep aan de verdere betonnering van de duinen. Wat betekende dit toen? En waar staan we nu?

Nieuws
27 april 2018
Verenigingsnieuws

Afdeling Middenkust viert 25 jarig bestaan!

Vier samen met ons mee tijdens de Sneukelwandeltocht op 20 mei!

Nieuws
30 april 2017
Verenigingsnieuws

Evenement te Schuddebeurze

Er komt een NatuurInrichtingsPlan te Schuddebeurze (Middelkerke). Kom er alles te weten tijdens onze evenement op zondag 21 mei.

Nieuws
30 maart 2017
Verenigingsnieuws

10 jaar paddenoverzet!

Oftewel: 3.284 amfibieën gered van een waarschijnlijke dood aan de Keignaert in Oostende!

Nieuws
19 december 2016
Verenigingsnieuws

Kaas & Wijnavond

Beste leden en sympathisanten, Op zaterdag 11 februari 2017 organiseert NP Middenkust naar goede gewoonte haar jaarlijkse kaas- en wijnavond. Deze feestelijke avond wordt gekoppeld aan de Algemene Vergadering van uw afdeling. Tijdens deze open vergadering wordt het afgelopen jaar onder de loep genomen en wordt de werking van NP Middenkust toegelicht door middel van een aanschouwelijke PowerPoint, opgefrist met prachtige foto’s uit onze gebieden.

Nieuws
25 juli 2016
Vrijwilligers
Johan Broidioi

Vrijwilliger onder de loep: Johan Broidioi

Johan Broidioi is al sinds jaar en dag secretaris van afdeling Middenkust. Daarnaast is hij ook (dag)vlinderteller, vogelteller en plantenspecialist. Hij heeft een hand in quasi alle aankopen van natuurgebieden aan de kust en in elk beleidsdossier weerklinkt zijn stem.

Nieuws
06 juli 2016
Natuurbericht
Duinen in Middelkerke

Zomer aan de kust

Ontdek tijdens je vakantie de verschillende duinen aan de kust.

Nieuws
26 mei 2016
Verenigingsnieuws

Mountainbike en natuur voortaan hand in hand in Middelkerke

Natuurpunt heeft samen met verschillende partners de realisatie van een mountainbikeparcours van 30 km mogelijk gemaakt. Op het parcours, dat onder meer de door Natuurpunt beheerde natuurgebieden de Schapenweide en de Warandeduinen aandoet, worden fietsers nu gescheiden van wandelaars. Doordat mountainbikers nu beschikken over een duidelijk parcours, zal de impact van het mountainbiken op de kwetsbare duingebieden verminderd worden.

Nieuws
13 april 2016
Natuurbericht
Feest in de Zwaanhoek met BBQ

Feest in de Zwaanhoek

Natuurpunt nodigt je van harte uit in de Zwaanhoek, één van de parels van de Vlaamse Oostkustpolders, waar nu ook Europa, naast de Stad Oostende en de Vlaamse Overheid, in mee-investeert. Kom op zondag 22 mei naar de Zwaanhoek! Feest, met barbecue, wandelingen, fietstochten, bar, infostands, in Zandvoorde! Onze volledige programma kun je op onze afdelingswebsite terugvinden. Inschrijven voor de barbecue is vereist op www.natuurpunt.be/middenkust/, deelname aan de namiddagactiviteiten is gratis.

Nieuws
25 februari 2015
Verenigingsnieuws

Nieuwe natuurgidsen

Afgelopen zaterdag (14 febr) reikten we tijdens onze Algemene Vergadering (NP Middenkust) de diploma’s uit aan 9 kersverse natuurgidsen.

Nieuws
06 februari 2015
Verenigingsnieuws
Watersalamander

Paddenoverzet-acties

Aan de Middenkust houden we 2 acties om de kleine diertjes veilig de straat over te zetten.

Nieuws
27 november 2014
Vrijwilligers

Natuurkennis delen: verzamel je gidsen voor een wandeling

Natuurpunt Middenkust speelt het slim en maakt gebruik van de natuurkennis binnen ‘eigen rangen’. Af en toe organiseren ze een wandeling ‘Gidsen-voor-gidsen’.

TOP