Natuurgebieden

Muggenbosje

Het Muggenbosje is een natuurreservaat nabij het centrum van Nieuwerkerken.

Het betreft een restant van zeer uitgestrekt boscomplex, waarvan nog 1,68 ha over is. Het bosje wordt gekenmerkt als eiken-haagbeukenbos. Het werd als hakhoutbosgebruikt en is ongeveer 400 jaar oud. Kap gebeurde om de 4 à 14 jaar, gedurende de wintermaanden. Omstreeks 1960 vond de laatste kap plaats en de open ruimte werd met abeel ingeplant. Uiteindelijk werd het nog resterende bosje in 1993 aangewezen als natuurreservaat.

Op de betrekkelijk kleine oppervlakte, die geheel door woonstraten is omsloten, werden 102 plantensoorten gevonden. Van belang zijn daarbij de voorjaarsbloeiers.

 

Kelsbroek

Natuurgebied Kelsbroek ligt op de grens van de gemeente Nieuwerkerken en Sint-Truiden op een steenworp van het kasteel Duras, het Zwartaardebos, het Vinne (Zoutleeuw) en het provinciaal domein Nieuwenhoven. Het gebied vormt als het ware de 'natte' achtertuin van het 'kasteel van Binderveld' of 'waterkasteel', een met grachten omringd domein En wordt beheerd door Limburgs Landschap vzw.

Kelsbroek ligt, zoals de naam het verklapt, aan beide zijden van de Kelsbeek op grondgebied van Nieuwerkerken en St.-Truiden. Het gebied vormt een natuurlijke verbinding tussen de provinciale domeinen Nieuwenhoven (Limburg) en 'het Vinne' in Zoutleeuw (Vlaams-Brabant). Voorlopig tekenen vooral populierenaanplanten het landschap. Het toekomstbeeld van deze streek bestaat  eerder uit rijke, gevarieerde bossen van het natte type met een weelderige voorjaarsflora. Werk aan de winkel dus! Vermeldenswaardig zijn verder de laatste meters van de spoorwegzaten van de oude tramlijn St.-Truiden/Herk-de-Stad.

Bestuurslid van Natuurpunt Nieuwerkerken Eddy Bangels is conservator van dit natuurgebied.

 

De Zijp

De vallei van de Zijp is een natuurgebied in Nieuwerkerken dat bestaat uit een afwisseling van bosranden, ruigtes, hooilanden, een vijver, een poel en een wachtbekken. Het gemeentebestuur en het RLHV richtten het gebied op bijvriendelijke manier in door de omvorming van de bosrand naar een golvende mantel-zoomvegetatie waar bijen volop nectar- en stuifmeelplanten vinden. Door slibruiming in de vijver en afschuining van de oevers ontstond er een zone met veel moerasplanten, waaronder de voor bijen interessante moerrasspirea. In het natuurgebied De Zijp ligt immers het bevruchtingsstation van imkersvereeniging De Heidingers. Het bevruchtingsstation staat voor zijn kwalitatieve en zachtaardige bijenkoninginnen.

 

Wijer Bos

Agentschap Natuur & Bos plant op dit ogenblik een 30 hectare bos aan naast het bestaand bos van 20 hectare in Wijer in de omgeving van de kasteelhoeve en het kasteel.

 

Kozenbeek

Vlakbij het centrum van Kozen ontspringt de Kozenbeek waarna deze beek de grens vormt tussen Kozen (Nieuwerkerken) en Alken om vervolgens verder te stromen door Terkoest om uit te monden in de Herk.

Rond de bron van de Kozenbeek ligt wat verschraalde natuur boven een oude stortplaats, naast twee opvangbekkens. Recent werd het Alkense gedeelte van dit stukje natuur stevig opgewaardeerd door uitheemse bomen te kappen en te vervangen door inheemse soorten. In het gebied groeien enkele mooie voorjaarsbloeiers zoals sneeuwklokjes, bosannemonen en sleutelbloemen.

 

Schelfheide

In de gemeenten Rummen en Nieuwerkerken ligt een vrij jong bos beheerd door het agenschap Natuur & Bos: Schelfheide. Dit bos werd aangeplant rond een aantal oudere boskernen, die vooral uit mooie zomereikbossen bestaan. Wandelen, fietsen, ravotten... kan hier allemaal. Ook honden zijn hier welkom! Ze kunnen zich uitleven in de uitgestrekte hondenzone.