De Werkgroep Malemmeersen is actief in dit vrij kleine maar waardevolle natuurgebied tussen de Bourgoyen-Ossemeersen en de Blaarmeersen.
Wat doen we?
Natuurbeheer
De Malemmeersen is een klein stukje nat moerasland dat de afgelopen decennia door gebrek aan beheer zwaar is beginnen verruigen en verlanden. Sinds Natuurpunt dit kleine stukje verborgen natuur heeft aangekocht, kreeg het gebied een tweede leven. Het opentrekken van overgroeide rietbedden maakte ruimte voor zeldzame vegetatie die tussen het riet geen kans kreeg, en het openleggen van verlande beken en plassen bood weer plaats aan dieren die houden van water, zoals kikkers, libellen en watervogels.
Ons jaarlijkse beheer spitsen we vooral toe op het maaien en afvoeren van riet. We hebben ervoor gekozen om een deel van de rietkraag open te trekken en het gemaaide riet te verwijderen, om zo verlanding tegen te gaan en ruimte te maken voor ander leven. Een ander deel van de dichte rietkraag houden we intact, zo komen ook de rietvogels nog altijd aan hun trekken.
Het maaien van riet gebeurt meestal machinaal, maar door het oneffen, en vooral ook zeer natte terrein moet we alles wel met de hand afvoeren. Dat karwei is enkel mogelijk dankzij de hulp van heel wat enthousiaste vrijwilligers. Die groep vrijwilligers bestaat enerzijds uit buurtbewoners, die meegenieten van de resultaten van hun beheerwerk doordat ze hun achtertuin weer zien opbloeien, en anderzijds uit een groep jonge natuurliefhebbers die met veel passie hun handen uit de mouwen komen steken om een steentje bij te dragen aan de heropleving van dit stukje Gentse natuur.
Het natuurbeheer in de Malemmeersen is nog vrij jong, maar toch heeft de natuur al snel haar weg teruggevonden. Dotterbloemen vullen de gemaaide moeraslanden en langs de opengetrokken beek groeit opnieuw grote boterbloem, een zeldzame doelsoort die we met veel plezier verwelkomen. Libellen vliegen rond de plassen en het gekwaak van kikkers is soms oorverdovend.
Ook vogels genieten volop mee van het nieuwe jasje van de Malemmeersen. Ze profiteren van zowel het dichte rietland als de open moerasvegetatie. Die variatie in het landschap levert een hele mooie diversiteit op. In het riet broeden rietzangers, sprinkhaanzangers en enkele paartjes van de prachtige blauwborst. In de winter gebruiken watersnippen, waterpiepers en rietgorzen de rietvelden om te schuilen en eten te zoeken. Ook dwergmuizen leven in het riet.
De opengetrokken delen van het gebied, waar meer water te vinden is, zijn dan weer ideaal voor reigers die er hun eten komen zoeken, en met wat geluk zie je een ijsvogel langs scheren.
Soorteninventarisaties
Om de biodiversiteit van de Malemmeersen beter in kaart te brengen, en op die manier dus beter te kunnen beschermen, organiseren we nu en dan soorteninventarisaties. Zo vonden er al verschillende nachtvlinderinventarisaties plaats.
Activiteiten
Ons beheerteam organiseert jaarlijks verschillende beheerdagen, waarbij we het riet dat in de loop van het jaar is teruggegroeid, maaien en afvoeren. Een stevig werkje, maar de sfeer is altijd opperbest dankzij de enthousiaste groep en de welverdiende pot chocomelk.
Om je nog meer kennis te laten maken met het gebied en haar fascinerende bewoners, organiseren we af en toe ook gegidste wandelingen, al dan niet rond een specifiek thema of soortengroep (bv. vogels).
> Ontdek onze activiteiten en kom eens langs
Contact opnemen
Heb je een vraag? Wil je graag deel uitmaken van ons vrijwilligersteam?
Neem contact op via [email protected]