24 augustus 2022
Rudi Van Nuffel

Afscheid van Rudy Van Nuffel

Rudy Van Nuffel is op 22 augustus overleden.

13 februari 2022

Jaarverslag 2021

Ondanks het slechte weer, hield Natuurpunt Rotselaar vorige zondag een erg geslaagde algemene ledenvergadering, met een leuke wandeling, een hapje en een drankje en uitgebreid jaarverslag voor de leden. Op algemene vraag, vinden jullie de presentatie hier.

03 oktober 2021
Ondertekening biodiversiteitscharter

Biodiversiteitscharter Rotselaar

Op 19 september 2021 ondertekenden Natuurpunt Rotselaar en de gemeente Rotselaar het biodiversiteitscharter.

12 september 2021
JNM

Startdag JNM: 25 september 2021

Het nieuwe werkjaar van de Jeugdbond voor Natuur en Milieu gaat van start.

23 augustus 2021
Liggende vleugeltjesbloem

Liggende vleugeltjesbloem in opmars

De liggende vleugeltjesbloem is terug aanwezig op de Wijngaardberg.

11 augustus 2021
Groene zandloopkever

De groene zandloopkever, een kleurrijke roofkever uit ons gebied.

Maak kennis met de fascinerende groene zandloopkever op de Wijngaardberg.

11 augustus 2021
JNM

JNM 1000-soortendag op de Wijngaardberg

Op 1 mei was het de 1000-soortendag van de Jeugdbond voor Natuur en Milieu. Het doel van deze dag was om samen met de andere JNM afdelingen in Vlaanderen in totaal 1000 verschillende soorten waar te nemen op 24 uur tijd. De afdeling Hageland-Zuiderkempen bezocht hierbij onder andere de Wijngaardberg en onderzocht de fauna en flora van het natuurgebied. Het doel werd uiteindelijk gehaald en in totaal werden er op deze dag 1074 verschillende soorten planten en dieren geteld.

14 maart 2021
Wijngaardberg Wezemaal

Update verkavelingen Heikantberg

De gemeente weigerde enkele omgevingsvergunningen, maar de provincie keurde er toch eentje goed. Tijd voor juridische actie.

13 december 2020
De Vijvers

Natuurgebied De Vijvers: nieuwe verkavelingsaanvraag

De aanvraag uit de zomer werd ingetrokken. Een nieuwe, quasi identieke, aanvraag werd ingediend. Bezwaar indienen kan tot en met 26 december 2020.

23 november 2020
Trekpaard op de Wijngaardberg

Trekpaarden op de Wijngaardberg

We starten met een geleidelijke omvorming van de Wijngaardberg naar een inheems, gevarieerd en structuurrijk bos.

10 september 2020
Startdagen Jeugbond voor Natuur en Milieu

Startdagen Jeugdbond voor Natuur en Milieu

Nu de grote vakantie er op zit, organiseert de Jeugdbond voor Natuur en Milieu startdagen.

04 september 2020
Behaag je tuin

De 5 regionale landschappen van Vlaams-Brabant organiseren een samenaankoop van inheemse hagen, heggen, houtkanten en hoogstam(fruit)bomen.

27 augustus 2020
Betonpuin met asbest op Wijngaardberg

Gebroken beton met asbest in natuurgebied De Wijngaardberg

Natuurpunt Rotselaar reageert op het asbesthoudende betonpuin in natuurgebied De Wijngaardberg.

18 juni 2020
Verenigingsnieuws

Richtlijnen voor deelnemers aan onze activiteiten

Om het corona-virus geen kans te geven, gelden er bijzondere richtlijnen voor de deelnemers aan onze activiteiten.

08 mei 2020
Verenigingsnieuws

Werken aan de grote Demermeander.

Tussen Rotselaar Heikant en de Demer is het mooi, rustig wandelen in de vallei. Nu de werken voor de aansluiting van een grote meander begonnen zijn, is de dijk er plaatselijk afgesloten.

02 mei 2020
Rode bosmier op de Wijngaardberg

Bosmieren

Op warme dagen zijn de bosmieren erg actief. Ook op de Wijngaardberg koesteren we ze. Het is immers een 'kwetsbare soort' op de Rode Lijst.

28 februari 2020
wandelen op een oude Demerdijk

Ledenontmoeting en Demerwandeling, groot succes

Demerwandeling en jaarlijkse ledenontmoeting was groot succes. Met een 60-tal geïnteresseerden trokken we, onder leiding van demergids Julien Teugels, richting Demervallei om meer te weten te komen over de toekomst van de rivier met haar vallei. We stapten langs oude en nieuwe dijken, de oude rivierloop, natte weiden en vele beversporen.

11 januari 2020

Expeditie Natuurpunt voor de Wijngaardberg

5 sportieve mannen en vrouwen gaan 75 km. stappen en zamelen geld in voor de Wijngaardberg!

02 december 2019

natuur-lamsvlees te koop

In de natuurgebieden van Natuurpunt tussen Aarschot en Leuven zijn vaak schapen druk in de weer om het landschap open te houden. Dit is nodig om een heel scala aan planten en diertjes te laten overleven. Ook dit jaar is er weer vlees te koop van de lammeren die hier zijn opgegroeid. Ze zijn 100% met “natuur” gevoed zijn. Dit geeft en unieke smaak. Profiteer van dit aanbod! Bestellen kan via een mail naar: patrick.stubbe@pandora.be

27 november 2019
Natuurbericht
Mannetje steenuil zonnend bij een lege nestkast.

Steenuilen in Rotselaar

Sinds 2010 worden is Natuurpunt Rotselaar actief bezig om de steenuilen in kaart te brengen en te beschermen. Waar zijn ze nu? Hier kan je lezen dat het niet zo eenvoudig is deze kleinste uilen in België te beschermen.

29 oktober 2019

Verenigingenbeurs in Rotselaar

Verenigingen konden zich voorstellen aan nieuwe en andere inwoners van Rotselaar.

06 mei 2019

Rosse muntjes

natuur-munt

06 mei 2019

Werken op de Wijngaardberg

Beheerwerken voor meer biodiversiteit

21 februari 2019
Verenigingsnieuws
Deze dan is spijtig genoeg deels afgebroken.

beverbeleving en ledenontmoeting

Ook dit jaar kwamen weer veel mensen genieten van onze natuur en van gedachten wisselen.

26 november 2018

Lamsvlees uit natuurgebieden

Schapen beheren mee onze gebieden. Om het evenwicht in de kudde te bewaren, moeten er elk jaar enkele dieren geslacht worden.

02 juli 2018
Opinie

Memorandum verkiezingen

We willen als natuurorganisatie graag meewerken aan een gemeente waar plaats is voor voldoende natuur, biodivers en voor iedereen. In dit memorandum bundelen we onze voorstellen.

13 januari 2018

Krakkebaas januari 2018

nieuwsbrief afdeling Rotselaar

29 augustus 2017

Krakkebaas september 2017

In deze nieuwsbrief vind je info over de werking van onze afdeling.

25 augustus 2017

Krakkebaas januari 2017