Geopark Schelde Delta

 

De Unesco Global Geoparks Council heeft op 4 september in Marrakesh positief geadviseerd om het Schelde Delta Geopark te accepteren als lid van het Unesco Global Geopark Network. Dit advies is de op één na laatste stap op weg naar daadwerkelijke erkenning als Geopark door Unesco in het voorjaar van 2024.


Twee evaluatoren van het Unesco Global Geoparks Network brachten de afgelopen dagen een intensief bezoek aan onze regio’s. Zij onderzochten of we landschappelijk (geologie, landschap, natuur, cultuurhistorie) en organisatorisch (partnernetwerk, gezamenlijk verhaal, gezamenlijke ambities) voldoen aan de hoge Unesco eisen om het keurmerk ‘Unesco Global Geopark’ te mogen gebruiken voor onze Schelde Delta.


Dit keurmerk is de hoogste wereldwijde standaard voor uniek landschappen met een uniek verhaal, vergelijk het gerust met een Michelinster.


De projectleiders gidsten de evaluatoren vijf dagen lang vakkundig door dit uitgestrekte gebied: van Noord-Brabant, met de Brabantse Wal, langs Zeeland, de Zwinstreek, over Oost-Vlaanderen, naar de Rupelstreek. Overal werden de evaluatoren hartelijk ontvangen door de lokale organisaties, bestuurders en vrijwilligers die hen vol enthousiasme rondleidden.


De wetenschapskamer is een belangrijk deel van het Geopark Schelde Delta. Op deze vierde dag van het Unesco evaluatie bezoek werd deze werkgroep dan ook uitgebreid toegelicht, onder andere door professor emeritus Noël Vandenberghe.

Meer info over dit bezoekTOP