Sinds 1994 werken vrijwilligers van Natuurpunt Rupelstreek intensief aan de bescherming van de knotboom in het landschap. Knotbomen zijn immers, samen met hagen en houtkanten belangrijk als aankleding van het landschap, daarenboven zijn ze erg belangrijk als leefruimte van planten en dieren.
In de knoestige knot van de knotwilg groeien vaak zeldzame varens en mossen. Op oude, dikke knotwilgen groeien zelfs struiken zoals vlier, meidoorn en lijsterbes. Over heel de boom verspreidt, tussen de twijgen, in de holten, onder de schors en zelfs in het spinthout, leven vele soorten insecten en aan de bladeren kunnen rupsen zich te goed doen. Knotbomen zijn tevens ideale woonplaatsen voor holenduiven en steenuilen. De holten aan de voet van de stam zijn dan weer prima schuilplaatsen voor kleine zoogdieren, zoals egels, wezels en allerlei soorten muizen.
Elke winter organiseert Natuurpunt Rupelstreek enkele knotacties, het knotten van de bomen en vooral het opruimen van het snoeihout is een bijzonder zwaar karwei. Gelukkig kan Natuurpunt telkens rekenen op een groot aantal vrijwilligers.
Dat bleek nu ook weer op zaterdag 19/11/2016 tijdens de Dag van de Natuur, toen 12 vrijwilligers op de afspraak waren voor het knotten van 7 knotwilgen langs de Wullebeek op de grens van Niel en Schelle. Die knotbomen werden in 1995 door Natuurpunt aangeplant en ze markeren er mooi de kronkelende loop van de Wullebeek in het landschap. Een 20-tal rechte takken werden apart gehouden en werden tijdens de campagne Behaag..natuurlijk verkocht als knotwilgpoot. De rest van het snoeihout wordt dan weer gebruikt voor de bouw van wilgeniglo’s en houtmijten. Die houtmijten zijn prima schuilplaatsen voor kleine zoogdiertjes en vogels.