Heet van de naald

Altijd actueel

Eeuwenoude wijngaard gekocht in Testelt

<26/11/2022>

 

 kleine parelmoervlinder

 

We willen het met jou eens hebben over de Voortberg in Testelt. Dat is die ijzerzandstenen bult naast de Demerbroeken in Zichem. Al jarenlang zijn we met de vrijwilligers van Natuurpunt daar bezig om de natuur te kopen en te herstellen. De aankoop van de wijngaard is zo speciaal, dat het de moeite is om deze hier te vermelden.

Wijnbouw helpt de unieke planten- en dierenwereld te behouden

Het was de abdij van Averbode die er al in de zestiende eeuw aan wijnbouw deed. Dit belangrijk cultuurhistorisch deel van de Voortberg nemen we nu op in ons natuurgebied. De wijngaard zal onderhouden en geoogst worden door een biologische wijnbouwer. Deze eeuwenoude druiventeelt gaat meehelpen om de typische planten- en dierenwereld van deze Hagelandse ijzerzandsteenheuvel te behouden. Dat is goed nieuws voor onder meer het driekleurig viooltje en de parelmoervlinder (foto).

>> Ik steun de aankoop van de wijngaard


 • Met 55 euro help je om de aankoop van dit mooi historische plekje te betalen.
 • Geef je 90 euro, dan zorgen we voor een wijngaard vol driekleurige viooltjes en kleine parelmoervlinders.
 • Kies je voor 155 euro? Reken er dan op dat we de Voortberg verder uitbouwen tot een speciaal natuurgebied en cultuurhistorische parel midden het uitgestrekt moeraslandschap van de Demerbroeken.

 

Bezoek de Voortberg en de Demerbroeken

De Voortberg en de Demerbroeken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Vlaamse schrijver Ernest Claes omschreef de Voortberg als “een reus die midden de vallei ligt te slapen”. Vanop de berg kun je van een mooi panorama over de Demerbroeken genieten, vanuit de vallei zie je altijd de Voortberg liggen. Op de website van Natuurpunt vind je een wandelplan om beide te combineren.


Steun je liever met een overschrijving? Stort je gift dan op rekening BE56 2930 2120 7588 van Natuurpunt en vermeld ‘project 3945E Natuurpunt Testelt’.


Symposium integraal waterbeheer in de Demervallei

<12/05/2022>


Hierbij willen we je graag uitnodigen op het symposium over integraal waterbeheer in de Demervallei. Inschrijven doe je eenvoudig door te klikken op de link in de uitnodiging.
                                                                                                                    

Welke plaats krijgen biodiversiteit en landschap in een verander(en)de Demervallei?

Symposium – vrijdag 17 juni in Diest

De Demervallei van Schulen tot Werchter is van oudsher bekend voor zijn jaarlijks weerkerende overstromingen. Winteroverstromingen weliswaar. Maar, sinds enkele jaren wordt de vallei ook door zomeroverstromingen getroffen.

In 1998 stond de Demervallei een eerste keer maanden blank tijdens de zomer, in volle broedseizoen. De gevolgen voor landbouw, maar vooral voor natuur en biodiversiteit waren immens. We troostten ons toen nog met de wetenschap dat deze overstroming uitzonderlijk was en slechts eenmaal in 200 jaar zou voorkomen. In 2016 herhaalde deze catastrofe zich echter, met dezelfde rampzalige gevolgen. En nauwelijks 5 jaar later, vorige zomer, overstroomde de vallei opnieuw.

De term ‘uitzonderlijke’ zomeroverstromingen en ‘eenmaal om de 200 jaar’ zijn duidelijk achterhaald in ons sterk veranderend klimaat. In de toekomst zullen we nog vaker met dit fenomeen worden geconfronteerd. De kans op grote neerslaghoeveelheden op korte tijd wordt immers alleen groter door de klimaatverandering.

Er is dus geen tijd meer te verliezen: wat kunnen we doen om de neerslagpieken beter op te vangen? Hoe kunnen we de overstromingsgolven spreiden zonder de natuurgebieden als stortbekkens in te zetten? En hoe kunnen we de strijd om open ruimte in een historisch landschap oplossen met respect voor alle betrokken partijen? De Demerwerkgroep van Natuurpunt organiseert een symposium om antwoorden te vinden op deze vragen.


Programma?

 • 13u00-13u30: Ontvangst en registratie
 • 13u30-13u35: Welkomstwoord
 • 13u35-13u50: Wat zijn de belangrijkste uitdagingen voor biodiversiteit en landschap in de Demervallei? - Dr. Tobias Ceulemans (KULeuven)
 • 13u50-14u30: Hydrologische extremen, klimaatverandering en -adaptatie in valleisystemen - Prof. dr. Patrick Willems (KULeuven)
 • 14u30-14u10: Effecten van zomer- overstromingen op biodiversiteit en het belang van natte natuur voor CO2 opslag - Prof. dr. Rudy van Diggelen (Universiteit Antwerpen)
 • 15u10-15u25: Pauze
 • 15u25-16u05: Sigma-maatregelen en Europese natuurwetgeving: juridisch gewikt en gewogen - Dries Verhaeghe (milieujurist - Dryade vzw)
 • 16u05-16u20: Wat zijn de conclusies van dit symposium? - Dr. Tobias Ceulemans (KULeuven)
 • 16u20-16u40: Slotwoord door een vertegenwoordiger van het kabinet van Vlaamse minister voor Omgeving Zuhal Demir
 • 16u40: Netwerking

Waar?
Aula van het Begijnhof in Diest (Infirmeriestraat z/n Diest) – 10 minuten wandelen vanaf het station / parking op de Omer Vanaudenhovenlaan

Wanneer?
Vrijdag 17 juni – van 13u tot 17u

Kostprijs?
10 euro


Hoe inschrijven?
Schrijf in via Symposium Demer en betaal 10 euro op rekeningnummer BE55 4529 2211 4144 t.a.v. Natuurpunt Diest met vermelding ‘Symposium 17 juni’

Graag tot ziens op 17 juni.
Namens de Demerwerkgroep,

Elektronische nieuwsbrieven

Wil je altijd op de hoogte zijn van al onze activiteiten? Weet je graag wat er zoal gebeurt in onze gebieden? Wil je weten wanneer we beheerwerkdagen hebben?

 Schrijf je hier dan in op onze elektronische nieuwsbrieven!

Overstroming: Natuurramp of ramp voor de natuur?

Weerstation in ons gebied

<12/05/2021>

 

Op woensdag 12/5 hebben enkele mensen van  de Belgische Meteo Club een weerstation komen plaatsen in het Vierkensbroek.  Deze vereniging bestaat uit vrijwilligers die gepassioneerd zijn door het weer.

Met dit station zullen plaatselijk allerlei meteorologische gegevens geregistreerd worden. Er wordt gebruik gemaakt van hoogwaardige apparatuur, met heel betrouwbare en nauwkeurige metingen. Deze gegevens zijn voor iedereen online beschikbaar op een prachtige website en worden elke 10 minuten geupdated. Hier vind je alle metingen terug en kan je ze bekijken in tabellen, overzichten e.d.  Het station is zo goed als onderhoudsvrij, slechts 1 maal per jaar moet de pluviometer (regenmeter) gereinigd worden.  Momenteel is het station nog niet uitgerust met zo'n meter, wegens niet op voorraad.  Deze uitbreiding is ondertussen gebeurd.

Het station is geplaatst in een gedeelte dat niet toegankelijk is voor het publiek én buiten het begrazingsblok. Enerzijds om vandalisme te vermijden, anderzijds om te voorkomen dat de grazers het station zouden omduwen.  Het is opgesteld in een vrij open ruimte, omdat dit de beste meetresultaten oplevert.

Voor ons is het interessant om in de toekomst over een historiek van de plaatselijke weersomstandigheden te beschikken; gegevens die kunnen gebruikt worden in het kader van het beheer van ons gebied.

 

 

weerstation

Steun ons terwijl je online shopt

Wij gaan voor meer en betere natuur. Maar gronden aankopen én beheren kost geld, veel geld.
Daarom vinden wij het fijn als onze kas extra gespijzigd wordt.
Nu kan je daar eenvoudig bij helpen. Via Trooper krijgen wij namelijk gratis extra centen in kas door iedereen die online shopt bij Trooperwebshops.  En die gratis centen zijn erg welkom!


Weet je nog niet wat Trooper is? Via Troop kan je ons het hele jaar door gratis steunen, simpelweg door online te shoppen bij de meer dan 600 Trooperpartnershops (waaronder Bol.com, coolblue, JBC, Torfs,…). Al die shops schenken ons gemiddeld 5% van jouw aankoopbedrag. Zelf betaal je geen rosse eurocent extra.
 

Lekker gemakkelijk thuis én corona-proof.
Ga naar 
www.trooper.be/nl/trooperverenigingen/npscherpenheuvelzichem voor al jouw cadeaus en aankopen. Klik door naar één van de Trooperpartnershops en begin met shoppen!

Uiteraard mag je dit ook doorgeven aan je hele familie en vriendenkring!

Drama in Catselt

<30/10/2020>

Donderdagavond  29 oktober 2020, heeft er zich een drama afgespeeld  in Catselt. 

 

8 schapen zijn doodgebeten.  Nog eens 7 schapen zijn zwaar toegetakeld en de dierenarts zal 2 hiervan laten inslapen. Neen, de wolf is niet langs geweest maar wel een wandelaar met één of meerdere (grote) honden. De schapen en geit zijn allen in de snoet gebeten, wat een wolf niet doet. Het was een waar slachtveld.  Boudewijn en David (de beheerders van het gebied) en Kurt Sannen (eigenaar van de dieren) zijn er serieus het hart van in. Voor Kurt is dit een zware financiële aderlating door dit onbesuisde gedrag van een wandelaar met hond. Het waren allemaal ooien die dekklaar waren om voor lammeren te zorgen.

 

De politie is vaststellingen komen doen en Natuurpunt Scherpenheuvel-Zichem zal klacht neerleggen.

 

De politie adviseerde ons om zoveel mogelijk te delen op sociale media en dergelijke. Mogen wij hiervoor op jullie hulp rekenen? Wij zoeken ook getuigen van deze wandaad. Heeft iemand een grote, al dan niet loslopende hond(en) gezien in dit gebied? Laat zeker van u horen.

 

Dit brengt het reeds lang aanslepende probleem van loslopende honden weer aan de orde. Wij stellen dagelijks vast dat heel wat hondenuitlaters hun dier vrijlaten zodra ze een natuurgebied betreden en het enkel terug aanlijnen als ze iemand zien. Om daarna te passeren en 10m verder de hond terug vrij te laten.  Ze zijn zich niet bewust van de gevolgen qua verstoring van de dieren die in een natuurgebied een laatste onderkomen vinden. Dat andere wandelaars dit als zeer hinderlijk ondervinden, nemen ze ook niet in beschouwing.

Dat er grazers aanwezig zijn die niet houden van loslopende honden, waarbij in sommige gevallen zoals nu, het roofdier in zich  de bovenhand haalt, is helemaal een ramp.

 

De Natuurpunt slogan ‘Natuur voor iedereen’ is inderdaad een uitnodigende slogan, maar dat kan alleen indien iedereen zich aan de afspraken en regels houdt. Als dit niet gebeurt, zullen wij ons in de toekomst genoodzaakt zien om hiertegen maatregelen te nemen en harder te gaan optreden.

 

Honden en hun baasje blijven uiteraard welkom, met het nodige respect voor onze natuur en de geldende regels.

Kunnen we niet allemaal eerder beschermer van de natuur zijn dan enkel maar gebruiker?

 

Dit is voor ons als vrijwillige beheerders ook een serieuze demotiverende situatie. We proberen onze gebieden (o.a. Catselt) te onderhouden en het mooie stukje natuur te delen met iedereen ...

 

Enkele foto's bijgevoegd... ze zijn niet fraai...

 

Nieuws van ons Expeditie NP team!

<13/04/2021>

Het is zover! We hebben de kaap van €1.500 sponsorbedrag bereikt! Dankjulliewel allemaal! Vanaf nu is elke bijkomende euro een extra mentale boost voor ons en meer budget voor ons goed doel.
Tijd voor meer info over onze wandeling op zondag 18 april.


De ploeg van Natuurpunt Scherpenheuvel-Zichem, het stuk Demerbroeken waar wij voor wandelen, heeft net een nieuwe wandeling aangelegd. En die wandeling willen wij graag met jullie delen.  De blauwe wandeling van 5.8km is ‘onze’ nieuwe wandeling maar ook de rode wandeling van 8.4km is zeker de moeite. Je kunt ook beide wandelingen combineren. Bovendien is het eerste stuk van de blauwe wandeling tot aan de eerste vogelkijkhut buggy/rolstoel toegankelijk. Het startpunt van deze wandelingen is de parking tussen de St-Pieterskerk en zaal Concordia in Testelt (Schuurweg 1, 3272 Testelt (Scherpenheuvel-Zichem)). Daar kan je ons, An, Ann, Evelyne, Karen en Katleen van Team serve&amp;volley op die dag tussen 12u en 14u vinden. Om jullie te bedanken voor jullie steun/sponsoring, bieden we jullie graag een coronaproof meeneem snackpakketje aan. Wil je zeker zijn van jouw snack? Laat dan op voorhand even weten met hoeveel je op 18/4 komt wandelen (via een berichtje aan jouw favoriete teamlid). Anders is het ‘zolang de voorraad strekt’.


En dan nu de fotowedstrijd! Zoals gezegd: stuur ons voor 15 mei je mooiste, leukste, grappigste foto van tijdens je wandeling en win heerlijke wijn van onze sponsor LuboVin. Om jullie inspiratie wat te stimuleren zullen we heel binnenkort onderweg op de blauwe wandeling een paar foto attributen voorzien. We houden jullie via Instagram op de hoogte! Stuur je deelnemende foto naar je favoriete teamlid. Wij posten de foto’s op ons Instagram profiel @team_serve_and_volley (*) en op facebook. Daar zullen we ook de winnaar bekend maken. 


Tot op 18 april, wij kijken er alvast naar uit!


An, Ann, Evelyne, Karen en Katleen

Je kan alles volgen op https://expeditie.natuurpunt.be/project/29389

Lokale Algemene Vergadering 2021 Digitaal (Update)

<27/02/2021>

Onze Lokale Algemene Vergadering heeft dit jaar wegens de gekende omstandigheden digitaal plaatsgevonden.

Een aantal onder ons is het intussen gewend om digitaal te vergaderen, voor anderen is (was) het nieuw.  

Misschien hierdoor, of door het goede weer, was de opkomst beperkt tot een 15 tal deelnemers.

Er werd een overzicht gegeven van het afgelopen jaar en van de doelstellingen voor dit jaar: 

- inkomsten en uitgaven

- gedane, afgelaste en geplande activiteiten en cursussen

- activiteiten, realisaties en plannen van de beheerteams en van de werkgroepen

Tijdens de korte pauze was er verkiezing van een nieuw bestuurslid: Wendy Gebruers werd unaniem verkozen als nieuw bestuurslid.  

We kennen Wendy al langere tijd als actieve vrijwilligster bij het beheerteam Catselt.  Welkom Wendy vanwege het volledige bestuur!

Er werd naar de deelnemers ook nog een algemene bevragingslijst gestuurd; we kijken uit naar de resultaten hiervan.

Na de vergadering was er nog plaats voor een vragenronde.

Al bij al toch een geslaagde jaarlijkse vergadering. We hebben een goed beeld kunnen schetsen van het reilen en zeilen van onze afdeling, waarbij de deelnemers de kans kregen om hierover gericht vragen te stellen.

 

 

Spontane ontbranding shredderhoop

<25/08/2020>
 
 
Johan, conservator van Messelbroek en beroepsmatig lid van de terreinploeg van Natuurpunt vertelt:
 
Maandagavond, 25 augustus, had ik al een 'rare' geschroeide geur waargenomen op de shredderhoop die aan de Leigracht ligt. Ik ben ter plaatse op de hoop gaan kijken, en in het midden ervan een warme, vochtige plek zonder verdere aanwijzing dat er vuur aanwezig was. Dinsdagmorgen is de brandweer gebeld door passanten en was er wel smeulend vuur aanwezig. Ze hebben een temperatuur van 200°C gemeten. De brandweer heeft de plek goed nat gespoten, ervan uitgaande dat het wel zou gedoofd zijn.
Diezelfde middag kreeg ik telefoon van de brandweercommandant, ze kregen het vuur niet uit, telkens heropflakkeringen, met de vraag of het mogelijk was de hoop open te trekken. Kraanman Kris is met de kraan ter plaatse gekomen en heeft tot de kern van het vuur (ongeveer 2.5-3m diep in de hoop) alles opengetrokken. Omstreeks 16u was er geen spoortje rook meer te zien. 
's Avonds was er opnieuw heropflakkering en is de brandweer terug de zaak goed nat komen spuiten.
Gevaar voor de omgeving was er niet en de brandweer zou zelfs niet ingegrepen hebben als de hoop niet zo dicht langs de weg lag, waardoor meerdere passanten de 112 bellen met een brandmelding.
 
 
Het is voor mij voor het eerst dat ik in contact kom met een 'echte' spontane zelfontbranding. Tienduizenden bollen hooi/strooisel/kompost heb ik al bijeen en dicht op mekaar gestapeld. Slechts 1x brand gehad en die was door spelende kinderen aangestoken (20/8/2013, Mortelbroekstraat).
De teamleider van de brandweerploeg beschreef de heropflakkering als eerst wat rook, daarna een klein blauw vlammetje. En da's ongeveer de beschrijving die Ernest Claes ook geeft aan de dwaallichtjes die hij zag op het trilveen Bloemen in de half-open fase die de schrijver heeft gekend.
Het lijkt me redelijk logisch dat hetzelfde chemische mechanisme dat achter de dwaallichtjes zit, ook hier van toepassing is.
 
 
In het korte uittreksel hierboven is sprake van 'witte wieven', maar - voor de volledigheid en correctheid - witte wijven zijn echter nevelslierten die laag over de grond dwalen en vrij plots komen opzetten en soms ook snel weer verdwijnen; in het volkse bijgeloof zijn het de ronddwalende zielen van vrouwen die in het kraambed zijn omgekomen. Dwaallichtjes zijn in het bijgeloof de zielen van ongedoopte of doodgeboren kinderen.
 
Fosfine wordt gevormd uit fosfaat en in extreem reducerende (zuurstofloze) omstandigheden. Die omstandigheden zijn zeker aanwezig in de grote, hoog opgezette hoop schreddermateriaal. Het blauwe vlammetje wijst dan eerder op de aanwezigheid van methaangas, wat ongetwijfeld aanwezig is in een hoop organisch materiaal dat aan gistingsprocessen onderhevig is. Ik ga ervan uit dat de herhaalde heropflakkeringen te maken hebben met het vrijkomen van een gasmengsel bestaande uit methaan en fosfine, dat spontaan aan de lucht ontbrandt en zodoende voldoende energie geeft om het omgevende organisch materiaal verder te laten branden.
 
Waarom dan net deze hoop met shredder gaat smeulen ? In de hoop zit redelijk wat veenmateriaal, dat tussen de wortels van de uitgetrokken wilgen zit. In dat veen is doorheen de tijd fosfaat opgehoopt, afkomstig van afgestorven plantendelen. Waarschijnlijk is de kritische grens (verhoogde concentratie fosfaat, volledig afgesloten van de lucht, combinatie met methaan, verhoogde temperatuur, voldoende droogmateriaal, ...) hier overschreden, en zijn de omstandigheden exact goed geweest.
 

Rivierrombout: Primeur voor Vlaams-Brabant

<04/07/2020>

Tijdens een excursie van Odonata, de libellenvereniging Vlaanderen werd een zeldzame rivierrombout waargenomen.

 rivierrombout

Lees meer....

TOP