Heet van de naald

Lokale Algemene Vergadering 2021 Digitaal (Update)

Onze Lokale Algemene Vergadering heeft dit jaar wegens de gekende omstandigheden digitaal plaatsgevonden.

Een aantal onder ons is het intussen gewend om digitaal te vergaderen, voor anderen is (was) het nieuw.  

Misschien hierdoor, of door het goede weer, was de opkomst beperkt tot een 15 tal deelnemers.

Er werd een overzicht gegeven van het afgelopen jaar en van de doelstellingen voor dit jaar: 

- inkomsten en uitgaven

- gedane, afgelaste en geplande activiteiten en cursussen

- activiteiten, realisaties en plannen van de beheerteams en van de werkgroepen

Tijdens de korte pauze was er verkiezing van een nieuw bestuurslid: Wendy Gebruers werd unaniem verkozen als nieuw bestuurslid.  

We kennen Wendy al langere tijd als actieve vrijwilligster bij het beheerteam Catselt.  Welkom Wendy vanwege het volledige bestuur!

Er werd naar de deelnemers ook nog een algemene bevragingslijst gestuurd; we kijken uit naar de resultaten hiervan.

Na de vergadering was er nog plaats voor een vragenronde.

Al bij al toch een geslaagde jaarlijkse vergadering. We hebben een goed beeld kunnen schetsen van het reilen en zeilen van onze afdeling, waarbij de deelnemers de kans kregen om hierover gericht vragen te stellen.

 

 

Studiedagen Historische Ecologie van landschappen

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Kenniscentrum Landschap van de Rijksuniversiteit van Groningen organiseren een serie van bijeenkomsten over de historische ecologie van de Nederlandse landschappen, (voorlopig) online en telkens op elke vierde donderdag van de maand van 13u30 tot 16u.

 

Zij gaan door op de volgende data in 2021:

  • 25 februari: Historische bossen
  • 25 maart: Heidevelden en stuifzanden
  • 22 april: Rivierengebied
  • 27 mei: Veenmoerassen
  • 24 juni: Beekdalen
  • 23 september: Historische akkers
  • 28 oktober: Duinen
  • 25 november: Waddengebied

 

Informatie over het programma kan je vinden op https://www.mailinglijst.nl/mailings/show.aspx?mai=167150&mem=3135&a=12788802&hash=B4D5761467837E7709A477503C95C5F1A7D03E12BA862C1934F808C0196225D5 .

 

De studienamiddagen zijn gratis, maar inschrijven is verplicht, voor de eerste sessie van 25 februari via https://formulier.cultureelerfgoed.nl/archis/webinar-historische-ecologie-van-de-Nederlandse-landschappen-25-feb .

Steun ons terwijl je online shopt

Wij gaan voor meer en betere natuur. Maar gronden aankopen én beheren kost geld, veel geld.
Daarom vinden wij het fijn als onze kas extra gespijzigd wordt.
Nu kan je daar eenvoudig bij helpen. Via Trooper krijgen wij namelijk gratis extra centen in kas door iedereen die online shopt bij Trooperwebshops.  En die gratis centen zijn erg welkom!


Weet je nog niet wat Trooper is? Via Troop kan je ons het hele jaar door gratis steunen, simpelweg door online te shoppen bij de meer dan 600 Trooperpartnershops (waaronder Bol.com, coolblue, JBC, Torfs,…). Al die shops schenken ons gemiddeld 5% van jouw aankoopbedrag. Zelf betaal je geen rosse eurocent extra.
 

Lekker gemakkelijk thuis én corona-proof.
Ga naar 
www.trooper.be/nl/trooperverenigingen/npscherpenheuvelzichem voor al jouw cadeaus en aankopen. Klik door naar één van de Trooperpartnershops en begin met shoppen!

Uiteraard mag je dit ook doorgeven aan je hele familie en vriendenkring!

Elektronische nieuwsbrieven

Wil je altijd op de hoogte zijn van al onze activiteiten? Weet je graag wat er zoal gebeurt in onze gebieden? Wil je weten wanneer we beheerwerkdagen hebben?

 Schrijf je hier dan in op onze elektronische nieuwsbrieven!

Drama in Catselt

Donderdagavond  29 oktober 2020, heeft er zich een drama afgespeeld  in Catselt. 

 

8 schapen zijn doodgebeten.  Nog eens 7 schapen zijn zwaar toegetakeld en de dierenarts zal 2 hiervan laten inslapen. Neen, de wolf is niet langs geweest maar wel een wandelaar met één of meerdere (grote) honden. De schapen en geit zijn allen in de snoet gebeten, wat een wolf niet doet. Het was een waar slachtveld.  Boudewijn en David (de beheerders van het gebied) en Kurt Sannen (eigenaar van de dieren) zijn er serieus het hart van in. Voor Kurt is dit een zware financiële aderlating door dit onbesuisde gedrag van een wandelaar met hond. Het waren allemaal ooien die dekklaar waren om voor lammeren te zorgen.

 

De politie is vaststellingen komen doen en Natuurpunt Scherpenheuvel-Zichem zal klacht neerleggen.

 

De politie adviseerde ons om zoveel mogelijk te delen op sociale media en dergelijke. Mogen wij hiervoor op jullie hulp rekenen? Wij zoeken ook getuigen van deze wandaad. Heeft iemand een grote, al dan niet loslopende hond(en) gezien in dit gebied? Laat zeker van u horen.

 

Dit brengt het reeds lang aanslepende probleem van loslopende honden weer aan de orde. Wij stellen dagelijks vast dat heel wat hondenuitlaters hun dier vrijlaten zodra ze een natuurgebied betreden en het enkel terug aanlijnen als ze iemand zien. Om daarna te passeren en 10m verder de hond terug vrij te laten.  Ze zijn zich niet bewust van de gevolgen qua verstoring van de dieren die in een natuurgebied een laatste onderkomen vinden. Dat andere wandelaars dit als zeer hinderlijk ondervinden, nemen ze ook niet in beschouwing.

Dat er grazers aanwezig zijn die niet houden van loslopende honden, waarbij in sommige gevallen zoals nu, het roofdier in zich  de bovenhand haalt, is helemaal een ramp.

 

De Natuurpunt slogan ‘Natuur voor iedereen’ is inderdaad een uitnodigende slogan, maar dat kan alleen indien iedereen zich aan de afspraken en regels houdt. Als dit niet gebeurt, zullen wij ons in de toekomst genoodzaakt zien om hiertegen maatregelen te nemen en harder te gaan optreden.

 

Honden en hun baasje blijven uiteraard welkom, met het nodige respect voor onze natuur en de geldende regels.

Kunnen we niet allemaal eerder beschermer van de natuur zijn dan enkel maar gebruiker?

 

Dit is voor ons als vrijwillige beheerders ook een serieuze demotiverende situatie. We proberen onze gebieden (o.a. Catselt) te onderhouden en het mooie stukje natuur te delen met iedereen ...

 

Enkele foto's bijgevoegd... ze zijn niet fraai...

 

Spontane ontbranding shredderhoop

 
 
Johan, conservator van Messelbroek en beroepsmatig lid van de terreinploeg van Natuurpunt vertelt:
 
Maandagavond, 25 augustus, had ik al een 'rare' geschroeide geur waargenomen op de shredderhoop die aan de Leigracht ligt. Ik ben ter plaatse op de hoop gaan kijken, en in het midden ervan een warme, vochtige plek zonder verdere aanwijzing dat er vuur aanwezig was. Dinsdagmorgen is de brandweer gebeld door passanten en was er wel smeulend vuur aanwezig. Ze hebben een temperatuur van 200°C gemeten. De brandweer heeft de plek goed nat gespoten, ervan uitgaande dat het wel zou gedoofd zijn.
Diezelfde middag kreeg ik telefoon van de brandweercommandant, ze kregen het vuur niet uit, telkens heropflakkeringen, met de vraag of het mogelijk was de hoop open te trekken. Kraanman Kris is met de kraan ter plaatse gekomen en heeft tot de kern van het vuur (ongeveer 2.5-3m diep in de hoop) alles opengetrokken. Omstreeks 16u was er geen spoortje rook meer te zien. 
's Avonds was er opnieuw heropflakkering en is de brandweer terug de zaak goed nat komen spuiten.
Gevaar voor de omgeving was er niet en de brandweer zou zelfs niet ingegrepen hebben als de hoop niet zo dicht langs de weg lag, waardoor meerdere passanten de 112 bellen met een brandmelding.
 
 
Het is voor mij voor het eerst dat ik in contact kom met een 'echte' spontane zelfontbranding. Tienduizenden bollen hooi/strooisel/kompost heb ik al bijeen en dicht op mekaar gestapeld. Slechts 1x brand gehad en die was door spelende kinderen aangestoken (20/8/2013, Mortelbroekstraat).
De teamleider van de brandweerploeg beschreef de heropflakkering als eerst wat rook, daarna een klein blauw vlammetje. En da's ongeveer de beschrijving die Ernest Claes ook geeft aan de dwaallichtjes die hij zag op het trilveen Bloemen in de half-open fase die de schrijver heeft gekend.
Het lijkt me redelijk logisch dat hetzelfde chemische mechanisme dat achter de dwaallichtjes zit, ook hier van toepassing is.
 
 
In het korte uittreksel hierboven is sprake van 'witte wieven', maar - voor de volledigheid en correctheid - witte wijven zijn echter nevelslierten die laag over de grond dwalen en vrij plots komen opzetten en soms ook snel weer verdwijnen; in het volkse bijgeloof zijn het de ronddwalende zielen van vrouwen die in het kraambed zijn omgekomen. Dwaallichtjes zijn in het bijgeloof de zielen van ongedoopte of doodgeboren kinderen.
 
Fosfine wordt gevormd uit fosfaat en in extreem reducerende (zuurstofloze) omstandigheden. Die omstandigheden zijn zeker aanwezig in de grote, hoog opgezette hoop schreddermateriaal. Het blauwe vlammetje wijst dan eerder op de aanwezigheid van methaangas, wat ongetwijfeld aanwezig is in een hoop organisch materiaal dat aan gistingsprocessen onderhevig is. Ik ga ervan uit dat de herhaalde heropflakkeringen te maken hebben met het vrijkomen van een gasmengsel bestaande uit methaan en fosfine, dat spontaan aan de lucht ontbrandt en zodoende voldoende energie geeft om het omgevende organisch materiaal verder te laten branden.
 
Waarom dan net deze hoop met shredder gaat smeulen ? In de hoop zit redelijk wat veenmateriaal, dat tussen de wortels van de uitgetrokken wilgen zit. In dat veen is doorheen de tijd fosfaat opgehoopt, afkomstig van afgestorven plantendelen. Waarschijnlijk is de kritische grens (verhoogde concentratie fosfaat, volledig afgesloten van de lucht, combinatie met methaan, verhoogde temperatuur, voldoende droogmateriaal, ...) hier overschreden, en zijn de omstandigheden exact goed geweest.
 

Rivierrombout: Primeur voor Vlaams-Brabant

Tijdens een excursie van Odonata, de libellenvereniging Vlaanderen werd een zeldzame rivierrombout waargenomen.

 rivierrombout

Lees meer....

Bever op bezoek

Rond de kuilen is een bever ons aan het helpen om de vijverranden terug te ontbossen. Tientallen wilgen, enkele dikke populieren en zelfs enkele eiken zijn doorgeknaagd en gedeeltelijk opgepeuzeld. Foto's van het ijverige beest hebben we helaas (nog) niet.  Voor meer foto's klik hier.


TOP