Heet van de naald
Lokale Algemene Vergadering 2021 Digitaal (Update)
Onze Lokale Algemene Vergadering heeft dit jaar wegens de gekende omstandigheden digitaal plaatsgevonden.
Een aantal onder ons is het intussen gewend om digitaal te vergaderen, voor anderen is (was) het nieuw.
Misschien hierdoor, of door het goede weer, was de opkomst beperkt tot een 15 tal deelnemers.
Er werd een overzicht gegeven van het afgelopen jaar en van de doelstellingen voor dit jaar:
- inkomsten en uitgaven
- gedane, afgelaste en geplande activiteiten en cursussen
- activiteiten, realisaties en plannen van de beheerteams en van de werkgroepen
Tijdens de korte pauze was er verkiezing van een nieuw bestuurslid: Wendy Gebruers werd unaniem verkozen als nieuw bestuurslid.
We kennen Wendy al langere tijd als actieve vrijwilligster bij het beheerteam Catselt. Welkom Wendy vanwege het volledige bestuur!
Er werd naar de deelnemers ook nog een algemene bevragingslijst gestuurd; we kijken uit naar de resultaten hiervan.
Na de vergadering was er nog plaats voor een vragenronde.
Al bij al toch een geslaagde jaarlijkse vergadering. We hebben een goed beeld kunnen schetsen van het reilen en zeilen van onze afdeling, waarbij de deelnemers de kans kregen om hierover gericht vragen te stellen.
Studiedagen Historische Ecologie van landschappen
Zij gaan door op de volgende data in 2021:
- 25 februari: Historische bossen
- 25 maart: Heidevelden en stuifzanden
- 22 april: Rivierengebied
- 27 mei: Veenmoerassen
- 24 juni: Beekdalen
- 23 september: Historische akkers
- 28 oktober: Duinen
- 25 november: Waddengebied
Informatie over het programma kan je vinden op https://www.mailinglijst.nl/mailings/show.aspx?mai=167150&mem=3135&a=12788802&hash=B4D5761467837E7709A477503C95C5F1A7D03E12BA862C1934F808C0196225D5 .
De studienamiddagen zijn gratis, maar inschrijven is verplicht, voor de eerste sessie van 25 februari via https://formulier.cultureelerfgoed.nl/archis/webinar-historische-ecologie-van-de-Nederlandse-landschappen-25-feb .
Steun ons terwijl je online shopt
Wij gaan voor meer en betere natuur. Maar gronden aankopen én beheren kost geld, veel geld.
Daarom vinden wij het fijn als onze kas extra gespijzigd wordt.
Nu kan je daar eenvoudig bij helpen. Via Trooper krijgen wij namelijk gratis extra centen in kas door iedereen die online shopt bij Trooperwebshops. En die gratis centen zijn erg welkom!
Weet je nog niet wat Trooper is? Via Troop kan je ons het hele jaar door gratis steunen, simpelweg door online te shoppen bij de meer dan 600 Trooperpartnershops (waaronder Bol.com, coolblue, JBC, Torfs,…). Al die shops schenken ons gemiddeld 5% van jouw aankoopbedrag. Zelf betaal je geen rosse eurocent extra.
Lekker gemakkelijk thuis én corona-proof.
Ga naar www.trooper.be/nl/trooperverenigingen/npscherpenheuvelzichem voor al jouw cadeaus en aankopen. Klik door naar één van de Trooperpartnershops en begin met shoppen!
Uiteraard mag je dit ook doorgeven aan je hele familie en vriendenkring!
Elektronische nieuwsbrieven
Wil je altijd op de hoogte zijn van al onze activiteiten? Weet je graag wat er zoal gebeurt in onze gebieden? Wil je weten wanneer we beheerwerkdagen hebben?
Schrijf je hier dan in op onze elektronische nieuwsbrieven!
Drama in Catselt
Donderdagavond 29 oktober 2020, heeft er zich een drama afgespeeld in Catselt.
8 schapen zijn doodgebeten. Nog eens 7 schapen zijn zwaar toegetakeld en de dierenarts zal 2 hiervan laten inslapen. Neen, de wolf is niet langs geweest maar wel een wandelaar met één of meerdere (grote) honden. De schapen en geit zijn allen in de snoet gebeten, wat een wolf niet doet. Het was een waar slachtveld. Boudewijn en David (de beheerders van het gebied) en Kurt Sannen (eigenaar van de dieren) zijn er serieus het hart van in. Voor Kurt is dit een zware financiële aderlating door dit onbesuisde gedrag van een wandelaar met hond. Het waren allemaal ooien die dekklaar waren om voor lammeren te zorgen.
De politie is vaststellingen komen doen en Natuurpunt Scherpenheuvel-Zichem zal klacht neerleggen.
De politie adviseerde ons om zoveel mogelijk te delen op sociale media en dergelijke. Mogen wij hiervoor op jullie hulp rekenen? Wij zoeken ook getuigen van deze wandaad. Heeft iemand een grote, al dan niet loslopende hond(en) gezien in dit gebied? Laat zeker van u horen.
Dit brengt het reeds lang aanslepende probleem van loslopende honden weer aan de orde. Wij stellen dagelijks vast dat heel wat hondenuitlaters hun dier vrijlaten zodra ze een natuurgebied betreden en het enkel terug aanlijnen als ze iemand zien. Om daarna te passeren en 10m verder de hond terug vrij te laten. Ze zijn zich niet bewust van de gevolgen qua verstoring van de dieren die in een natuurgebied een laatste onderkomen vinden. Dat andere wandelaars dit als zeer hinderlijk ondervinden, nemen ze ook niet in beschouwing.
Dat er grazers aanwezig zijn die niet houden van loslopende honden, waarbij in sommige gevallen zoals nu, het roofdier in zich de bovenhand haalt, is helemaal een ramp.
De Natuurpunt slogan ‘Natuur voor iedereen’ is inderdaad een uitnodigende slogan, maar dat kan alleen indien iedereen zich aan de afspraken en regels houdt. Als dit niet gebeurt, zullen wij ons in de toekomst genoodzaakt zien om hiertegen maatregelen te nemen en harder te gaan optreden.
Honden en hun baasje blijven uiteraard welkom, met het nodige respect voor onze natuur en de geldende regels.
Kunnen we niet allemaal eerder beschermer van de natuur zijn dan enkel maar gebruiker?
Dit is voor ons als vrijwillige beheerders ook een serieuze demotiverende situatie. We proberen onze gebieden (o.a. Catselt) te onderhouden en het mooie stukje natuur te delen met iedereen ...
Enkele foto's bijgevoegd... ze zijn niet fraai...
Spontane ontbranding shredderhoop



Rivierrombout: Primeur voor Vlaams-Brabant
Tijdens een excursie van Odonata, de libellenvereniging Vlaanderen werd een zeldzame rivierrombout waargenomen.
Bever op bezoek
Rond de kuilen is een bever ons aan het helpen om de vijverranden terug te ontbossen. Tientallen wilgen, enkele dikke populieren en zelfs enkele eiken zijn doorgeknaagd en gedeeltelijk opgepeuzeld. Foto's van het ijverige beest hebben we helaas (nog) niet. Voor meer foto's klik hier.