Heet van de naald

Brandfase ROOD Publieke Waarschuwingsindex

BRANDFASE: ROOD

De brandfase wordt bepaald op basis van verschillende gegevens waaronder specifieke weermodellen. De berekening van het brandrisico is specifiek gericht op brandgevaarlijke natuurterreinen zoals heide en naaldbossen. De preventieve brandcodes zijn echter geldig voor alle bos-en natuurgebieden.

De risicofase voor brand in de natuurgebieden in de provincie Antwerpen wordt opgetrokken van oranje naar rood. Dat houdt in dat er extreem hoog brandgevaar is, zowel in de open (heide)gebieden als in de bossen. De aanhoudende droogte en voorspelde oostenwind voor de komende dagen zorgen voor een gevaarlijke cocktail wat betreft brandgevaar en liggen dus aan de basis van deze beslissing.

Deze code wordt overgenomen door de provincie Vlaams-Brabant.


Code rood wil zeggen dat de toegang tot bossen en natuurgebieden in de provincie Antwerpen wordt afgeraden. We kunnen de gebieden niet afsluiten omwille van praktische redenen. Zo is het belangrijk dat hulpdiensten snel het gebied in kunnen indien nodig. Bossen en natuurgebieden hebben logischerwijze ook niet zelden heel wat mogelijke ingangen. Als je toch wil gaan wandelen, blijf dan zeker aan de rand van het bos of natuurgebied. 

Een brand kan snel van een kleinschalig naar een groter probleem escaleren. Een smeulende sigaret of bijvoorbeeld glas, vonken of hete voorwerpen (bv onderdelen van machines) kunnen snel zorgen voor een grotere brand.

Ter herinnering: er geldt nog steeds een rook-en vuurverbod in de provincie Antwerpen. Hierbij geldt een absoluut rookverbod in de bossen, natuur- en heidegebieden, en een verbod op het maken van open vuur of kampvuren op het volledige grondgebied van de provincie. Gelieve dit verbod dan ook strikt na te leven.

 

De boodschap is helder en herhalen we nogmaals: gebruik je gezond verstand en wees waakzaam. De natuur is immers kurkdroog. We vragen om onrustwekkende situaties onmiddellijk te melden via het noodnummer 112.Toelichting brandfases:

GROEN:

  *   Weinig gevaar.
  *   Er is geen verhoogd risico op brand in natuurgebieden.

GEEL:

  *   Gevaar.
  *   Er is een licht verhoogd risico op brand in natuurgebieden.
  *   Spring voorzichtig om met alles wat vuur kan veroorzaken zoals een BBQ, smeulende assen, sigarettenpeuken, kampeervuurtjes, uitlaat van auto en moto, vuurkorven en vonken bij werkzaamheden.

ORANJE:

  *   Hoog gevaar.
  *   Er is een groot risico op brand in natuurgebieden. Het is erg droog en brandgevaarlijk.
  *   Wees voorzichtig.
  *   Laat uw kinderen niet zonder toezicht in bos-en heidegebieden.
  *   Vuur maken is verboden.

ROOD:

  *   Extreem hoog gevaar.
  *   Er is een acuut risico op brand in natuurgebieden. Het is extreem droog en brandgevaarlijk.
  *   Toegang tot bos-en heidegebieden wordt afgeraden.
  *   Vuur maken is verboden.

Corona: vervolg

De Coronamaatregelen treffen wederom onze activiteitenkalender.  

De volgende activiteiten worden alvast afgelast:

- 26/04 Vroege vogelwandeling met Kamiel

- 04/05 Start cursus Dagvlinders (wordt verplaatst naar volgend jaar, meer info volgt)

- 09/05 Beheerwerkdag Voortberg

Coronarichtlijn:

Uitkijktoren en vogelkijkhut afgesloten

Wegens de Coronarichtlijnen zijn wij genoodzaakt de uitkijktoren in Zichem en de Vogelkijkhut aan de Kuilen in Testelt tijdelijk te sluiten voor het publiek.

Wij danken u voor uw begrip, zo houden we het veilig voor iedereen.

Coronarichtlijn

Natuurpunt last alle activiteiten
per direct af!

Natuurpunt last per direct alle binnen- en buitenactiviteiten af, vanaf vandaag t.e.m. 19/04. Ook de bezoekerscentra blijven tot dan gesloten. Onze natuurgebieden blijven uiteraard wel open voor een gezonde wandeling of fietstocht in openlucht. Maak van de nood een deugd en duik individueel of in klein gezelschap de natuur in!  Uiteraard blijven we op de aangeduide wandelpaden en houden we honden aan de leiband.

Voor up-to-date informatie kan je vanaf nu terecht op www.natuurpunt.be/corona. Alle updates zullen daarop verschijnen. Consulteer die pagina voor de laatste stand van zaken.

Met al je vragen kan je terecht op corona@natuurpunt.be

 

Dit heeft ook invloed op onze activiteitenkalender.  Dus eerst even nakijken of de activiteit nog wel doorgaat!

We blijven dit uiteraard op de voet volgen.

 

 

Cursus Dagvlinders open voor inschrijvingen

Inschrijven voor de cursus dagvlinders kan je hier.

Elektronische nieuwsbrieven

Wil je altijd op de hoogte zijn van al onze activiteiten? Weet je graag wat er zoal gebeurt in onze gebieden? Wil je weten wanneer we beheerwerkdagen hebben?

 Schrijf je hier dan in op onze elektronische nieuwsbrieven!

Bever op bezoek

Rond de kuilen is een bever ons aan het helpen om de vijverranden terug te ontbossen. Tientallen wilgen, enkele dikke populieren en zelfs enkele eiken zijn doorgeknaagd en gedeeltelijk opgepeuzeld. Foto's van het ijverige beest hebben we helaas (nog) niet.  Voor meer foto's klik hier.


Lokale Algemene Vergadering 2020

Afgelopen zaterdag 25/1 hadden we de LAV van onze afdeling.

Ondanks de lage opkomst van 19 deelnemers, kunnen we het toch een geslaagde namiddag noemen.

Er werd een overzicht gegeven van het voorbije jaar en de plannen voor dit jaar:

- van de algemene werking en activiteiten

- een uitgebreide uiteenzetting van de 4 beheerteams

- eveneens een uitgebreide voordracht van de 4 actieve werkgroepen

- het financieel overzicht van het voorbije jaar mocht ook niet ontbreken

Dat het huidige bestuur en alle vrijwilligers goed werk hebben geleverd werd door de aanwezigen geapprecieerd door het bestuur te bevestigen voor de komende 3 jaar.

We nemen wel afscheid van Lieve, die zich geen kandidaat meer stelde als bestuurslid.  Zij zal zich nog wel voor de afdeling blijven inzetten, waarvoor we haar enorm dankbaar zijn.

Er werd ook met een ruime meerderheid aan stemmen groen licht gegeven aan Averbode Bos & Heide om zich om te vormen naar een volwaardige afdeling. We wensen hen daarbij succes en kijken uit naar een goede verdere samenwerking.

Tijdens deze vergadering hebben we met zijn allen kunnen genieten van een mooie fotoverzameling van inlandse vogels, dagvlinders en libellen, die ons gratis te beschikking werd gesteld door Eddy en Karine Caudron van Natuurpunt Denderstreek.  Hier was iedereen unaniem enthousiast over!

Als afsluiter nog dank aan Saskia, van de afdeling Diest, die ingeschakeld was om onze voorzitter, die wegens gezondheidsredenen tijdelijk uitgeschakeld is, te vervangen als moderator van deze vergadering. We kunnen wel stellen dat zij dat voortreffelijk heeft gedaan. Nogmaals dank hiervoor.

TOP