17 juni 2020

Alpro en Natuurpunt beschermen de laatste grutto's in de Leiemeersen

Het voedingsbedrijf Alpro ondersteunt de aankoop van elf percelen hooiland in het natuurgebied Leiemeersen van Deinze. De percelen worden aangekocht door Natuurpunt en zijn onder andere cruciaal voor het behoud van de laatste koppels grutto in de Leievallei.

01 juni 2020
Verenigingsnieuws

Natuurpunt zet een drone in om het broedgebied van de grutto’s in Deinze te inventariseren.

Het natuurgebied in de bochten van de Leie is de enige broedplaats van grutto’s in de volledige Leievallei. Om de grutto’s beter te beschermen probeert Natuurpunt zoveel mogelijk broed- en voedselgebied aan te kopen.

26 september 2017
Natuurbeleid

Natuurpark Levende Leie

Samen met Natuurpunt Gent slaan we de handen in elkaar om de Leievallei tussen Gent en Deinze verder te ontwikkelen tot een aaneengesloten, robuust en natuurrijk landschap.Samen met vele partners willen we hier één van de tien grootste natuurgebieden in Vlaanderen realiseren.

27 februari 2016
Natuurbericht

Bevergem ligt tussen Deinze en Zulte

Na vele jaren zwemt er eindelijk terug een bever in Deinze. Verleden maand stelde de boswachter van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) knaagsporen vast aan een wilg op een oude Leiearm tussen Deinze en Zulte. Omdat een bever vooral actief is ’s nachts, besloot Rik Desmet daarom zijn nachtval te plaatsen aan de knaagplaats (een nachtval is een camera die zelfstandig overdag en ‘s nachts foto’s neemt als hij beweging merkt) We zijn daar best gelukkig mee. De bever verkiest vooral proper water, een levend bewijs dat heel wat inspanningen de goede richting uit gaan. De bever komt sterk op in Vlaanderen. Vooral rond de Dijle is hij terug te vinden, maar ondertussen ook in alle provincies buiten West-Vlaanderen. Maar dat zal wellicht niet meer zo lang duren, want onze natuurpuntafdeling ligt op de provinciegrens.

09 maart 2015
Leie

Natuurpunt start petitie om Leienatuur te redden

Eind vorig jaar kondigde de Vlaamse regering aan dat ze het project Rivierherstel Leie zou afzwakken van de beloofde 500 hectare naar 300 hectare. Natuurpunt is gestart met een petitie. “We willen de politici tonen dat de inwoners van onze streek elk van die 500 hectare natuur dringend nodig hebben”, zegt Herman Nachtergaele van Natuurpunt.