Historiek Afdeling Hamme

Na enkele jaren als kern “Hamme” onder de vleugels van de Natuurpunt-Afdeling “'s Heerenbosch” werd Natuurpunt Hamme in 2008 een zelfstandige afdeling. Op 25/3/2018 trad Natuurpunt Hamme toe tot Natuurpunt Waasland. Natuurpunt Waasland is een regionale vereniging die werkt voor het behoud van alle natuurgebieden en open ruimten in elf Wase gemeenten: Antwerpen Linkeroever, Beveren-Waas, Hamme, Kruibeke, Lokeren, Sint Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waasmunster en Zwijndrecht. Op 25/3/2018 trad ook Natuurpunt CVN Waasland (Wase natuurgidsen) toe tot Natuurpunt Waasland. De website van Natuurpunt Waasland vzw vind je hier

Met gebundelde krachten zullen we onze lokale werking versterken, en we hopen zo ook op bovenlokaal vlak de natuur effectiever te kunnen ondersteunen.

Lokaal natuurbeleid

Door te zetelen in diverse gemeentelijke adviesorganen (Milieuraad, Cultuurraad, Gecoro enz.) proberen we het beleid in Hamme natuur- en milieuvriendelijk te maken. We volgen ook de diverse ontwikkelingen ivm de natuur- milieuproblematiek in Hamme op de voet en nemen de nodige acties indien nodig.

Lokaal natuurbeheer

De verdere uitbouw van het natuurgebied 'Scheldevallei-Moerzeke-Kastel' is een van onze belangrijkste doelstellingen. Het aankopen van gronden is nog steeds de meest efficiëntste, en goedkoopste manier, om de natuur veilig te stellen of, via natuurontwikkeling, de potenties van een natuurgebied te realiseren. 

Lokale natuurstudie

In tal van onze activiteiten staat het onderzoek van soorten centraal. Zo werken we mee aan diverse projecten en werkgroepen met als doel een beter zicht te krijgen op de stand van insekten, vogels, uilen, muizen, amfibieën e.a. in onze regio te krijgen. 

Lokale natuureducatie en-beleving

Tot slot organiseren we een groot aantal activiteiten met als doel het brede publiek op een laagdrempelig niveau te laten genieten van onze Hamse natuur. Daarbij kunnen sommige onderwerpen in vormingsmomenten verder worden uitgediept. 

Bestuur

VoorzitterFrans Verschelden 
Ere-Voorzitter:Frans Van HavermaetFrans Van Havermaet 
Ondervoorzitter:Georges De Troyer

 

Secretaris: 

Bo Hermans

  
Beheer:Werner De Ferrere Werner De Ferrere 
Educatie:François DHollanderFrancois Dhollander 
Eventmanager:Melissa Jansegers  
Outdoormanager:  Danny Everaert  
 Medewerkers Luc Van CouwenbergheLuc Van Couwenberghe 
  André Van OsselaerAndre Van Osselaer 
  Paul MoesekePaul Moeseke

Waarnemingen in Hamme

Waarnemingen in Hamme vind je hier. 

http://waarnemingen.be/gebied/view/24133

Op stap in Hamme met een natuurgids?

Op zoek naar een originele invulling van een personeelsdag, nieuwjaarsdrink of familiefeest? 

Natuurpunt Hamme heeft naast de eigen activiteiten en wandelingen ook een aantal gediplomeerde natuurgidsen, die u graag meenemen door wat Hamme aan natuur te bieden heeft. Tot de mogelijkheden behoren: 
  • Verschillende wandelingen langsheen de Hamse Sigmagebieden
  • Verschillende wandelingen in het natuurgebied "Scheldevallei Moerzeke-Kastel"
  • maatwerk (tijdsduur, thema, doelgroep enz.)
Geef ons gerust een seintje en we bespreken samen de mogelijkheden en voorwaarden. 

Facebook

TOP