Onze organisatie
Onze kern bestaat voor 100% uit vrijwilligers die zich dag in dag uit inzetten voor meer en beter natuur in eigen streek. Om één en ander praktisch geörganiseerd te krijgen hebben we het werk verdeeld over verschillende werkgroepen.
De werkgroepen bestaan steeds uit een kleine kern vrijwilligers die regelmatig samenkomen om de lopende zaken te bespreken. Dit steevast met een hapje en een drankje. Daarnaast is er een grotere groep vrijwilligers die komen helpen wanneer ze kunnen.
Natuurbeheer
Wij beheren meer dan 200ha natuur in ons werkingsgebied, voornamelijk graslanden, natte natuur en bossen.
Voor ieder natuurgebied hebben we een conservator en een beheerteam die samen instaan voor het bepalen en opvolgen van het beheer en de natuurkwaliteit van het gebied.
Voor de beheerwerken hebben we een wekelijkse werkploeg van vrijwiligers. Iedere donderdag en zaterdagnamiddag verzamelen ze om de nodige onderhoudswerken te doen in onze natuurgebieden of aan ons natuurhuis Panneweel.
De grote hoeveelheid materiaal en gereedschap worden tussendoor onderhouden, ook weer door enthousiaste vrijwilligers
info: Marc Bogaerts
Natuurstudie
Natuurstudiewerkgroep Waasland-Noord, actief in de gemeenten Beveren (deelgemeente Kieldrecht - Grote Geule), Sint-Gillis-Waas en Stekene, staat in voor de inventarisatie/monitoring van onze natuur, zowel binnen als buiten onze natuurgebieden. De informatie die voortkomt uit deze natuurstudie wordt gebruikt om de resultaten van het gevoerde natuurbeheer te toetsen aan de doelstellingen en waar nodig het beheer bij te sturen.
Ga naar de website van Natuurstudiewerkgroep Waasland-Noord
Schrijf je in voor de nieuwsbrief Natuurstudie.
Info: Brigitte van Passel
Natuureducatie
Mensen verwonderen over de schoonheid van de natuur, ook in de kleine dingen. Dat is de missie van onze vrijwilligers van NME. Via allerhande activiteiten bereiken we een groot publiek aan geïnteresseerden. Een greepje uit ons aanbod:
- Een jaarlijkse activiteitenplanning met begeleide wandelingen
- Begeleide wandelingen op aanvraag
- Educatieve activiteiten tijdens onze Openschuurdagen
- Natuureducatieve schooldagen
- Cursussen
Info: Edwin Thoen
Natuurbeleid
We volgen ook het natuur- en milieubeleid van de (vooral gemeentelijke) overheid op. We doen dit door gerichte acties en door onze stem te laten horen in de gemeentelijke adviesraden. Wij hebben vertegenwoordigers in de verschillende milieuraden en GECORO.
Daarnaast hebben we regelmatig overleg met de verschillende instanties om samen lokale uitdagingen aan te pakken.
Info: Gert Laureys
Creatief voor Natuur
“Creatief voor Natuur” bestaat uit een groep dames die maandelijks samenkomen in het natuurhuis Panneweel om ‘mooie en lekkere dingen te maken’ met één doel: kleine fondsen verwerven. Voor het maken van boodschappentassen, knuffeldiertjes, juwelen, decoratie, kleine geschenken en wenskaarten worden verschillende technieken toegepast: naaien, breien, haken, vilten, kalligrafie, origami, ... Het gebruik van recyclagemateriaal is heel dikwijls de basis. De dames zorgen ook voor het gebak tijdens de openschuurdagen en maken van het boomgaardfruit, hele lekkere confituur.
Natuurhuis Panneweel
Deze werkgroep staat in voor het onderhoud en openhouden van ons Natuur.Huis: kleine en grote herstelwerken, grote kuis, openhouden van de bar,... deze werkgroep doet het allemaal.
Info: Jan Dhollander
Verenigingswerking
Niet enkel de natuur is van belang, we hebben ook aandacht voor de mensen in de vereniging. Deze taken zijn vaak meer op de achtergrond, maar daarom niet minder belangrijk. Deze werkgroep houdt zich o.a. bezig met ledenwerving, vrijwilligerswerking, communicatie,...
Info: Gert Laureys
Bestuur
De vrijwilligers van het bestuur proberen het geheel in goeie banen te leiden. Iedere 6 weken komen we samen om grote en kleine dingen te bespreken en te beslissen.
Info: Gert Laureys