carl van den broeck

Natuurpunt Westkust

We zijn actief in Alveringem, De Panne, Koksijde, Nieuwpoort en Veurne. Een team van gedreven vrijwilligers maakt er werk van meer en betere natuur. Wil je graag meewerken? Heb je iets te melden? Laat het ons weten.

Natuurpunt Westkust is één van de vijf Natuurpuntafdelingen, samen enkele Velt en JNM afdelingen onder de regionale werking van Natuurpunt De Bron vzw, zo staan we sterk in het veld van bron tot de monding van de Ijzer! https://www.debron.be/

Het tijdschrift ‘De Bron’ is sinds enkele jaren uitgegroeid tot een kwaliteitsmagazine met 48 kleurenpagina’s en wordt vier keer per jaar verstuurd naar al wie lid is van een aangesloten vereniging van Natuurpunt de Bron en naar de beleidsmakers uit onze regio.

Nieuwsbrief Natuurpunt Westkust

Blijf op de hoogte van de natuur in je buurt. Abonneer je op onze nieuwsbrief.

Waarom lid worden?

• Bescherm de natuur
  • Ontvang je Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

09 april 2022
Verenigingsnieuws

Grote schoonmaak in het slik- en schorregebied van de Ijzermonding

“Normaal gaan we elk jaar in het voorjaar het slik en schor van de Ijzermonding op om zwerfvuil te verzamelen, het was nu wegens Corona twee jaar geleden”, zegt Luc David, één van de drijvende krachten achtrer deze organisatie! Op 2 april verzamelden meer dan 70 vrijwilligers dit jaar meer dan 660kg zwerfvuil uit. Bedankt aan de Natuurpuntleden, Nieuwpoortenaars en leden van een geocachingclub.

11 maart 2022
Verenigingsnieuws

De ooievaar is daar weer!

Voor het derde jaar zijn er ooievaars teruggekeerd naar hun stek in het Hannecartbos. Het begon hier twee jaar geleden (2020) met één koppeltje en die brachten één jong groot. Vorig jaar bezette wellicht hetzelfde koppel het nest, niet ongewoon want ooievaars nemen vaak hun nest van vorig jaar in. Maar wel verassend want ze hadden vier jongen, en dat is wel heel ongewoon. Ooievaars zijn vroege terugkomers uit warmere streken, dit jaar zagen we het mannetje in de natte weilanden op 13 februari. Het vrouwtje is tien dagen later gearriveerd. Eieren leggen ze zo rond het einde van maart en een maand later verwachten we dan de jongen.

05 maart 2022
Verenigingsnieuws

Natuurpunt Westkust mee op de bres tegen zwerfvuil. Doe jij ook mee?

Zwerfvuil vervuilt het straatbeeld en het milieu. Mensen gooien bewust of onbewust afval op de grond, een hardnekkig probleem dat IVVO en de aangesloten gemeenten blijvend willen aanpakken. Naar goede gewoonte organiseren ze jaarlijks in de grote zwerfvuilopruimactie. Op 1 maart startte de maand van de netheid en die gaat de ganse maand door, dan gaan 200 verenigingen uit de IVVO regio zich inzetten om zwerfvuil te ruimen. Elke vereniging engageert zich om een traject van 8 km weg of fietspad aan te pakken.