Vragen over vleermuizen?

Vleermuizen en corona: activiteiten werkgroep

Op aanraden van de Bat Specialist Group van de IUCN zet de Vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt Studie met directe ingang een groot deel van het lopende vleermuizenonderzoek stil. Het gaat met name over onderzoek waar onderzoekers nauw contact maken met de dieren, zoals tijdens het vangen. Voor alle andere vormen van vleermuizenonderzoek zullen ook extra maatregelen gelden, daarover is via het ministerie een advies op komst vanuit het Instituut voor Natuur- en bosonderzoek (INBO). 

Onze Europese vleermuizensoorten zijn van nature wel drager van een aantal ongevaarlijke corona-virussen, maar niet van het nieuwe SARS-coronavirus. Onze inheemse soorten zijn dus ook geen bron van het nieuwe virus. De bezorgdheid speelt eerder omgekeerd: dat besmette mensen het zouden doorgeven aan vleermuizen. Hierdoor kan in het ergste geval grootschalige sterfte optreden onder de vleermuizen. 

Een gelijkaardig fenomeen deed zich recent voor in de Verenigde Staten. Daar raakte een schimmel (Pseudogymnoascus destructans)  geïntroduceerd bij de vleermuizen. Het is niet duidelijk hoe dit precies gebeurde, mogelijk via speleologen uit Europa. De Noord-Amerikaanse vleermuizen bleken geen verweer te hebben tegen deze schimmel, en dat kostte op enkele jaren tijd, miljoenen vleermuizen het leven. 

Vanuit Natuurpunt Studie en de Vleermuizenwerkgroep volgen we de communicatie over de mogelijke impact van het nieuwe virus op vleermuizen en andere wilde dieren nauw op. Meer info volgt later via deze website en andere kanalen.

De veelgestelde vragen over vleermuizen en het SARS-CoV-2 virus beantwoorden we hier.

Problemen met vleermuizen? Vragen over vleermuizen in huis?

Hiervoor kan je terecht op de Vlaamse infolijn via het gratis nummer 1700, of op de website van het Agentschap van Natuur en Bos.

Zieke of gekwetste vleermuis gevonden?

Hiervoor contacteer je best een Vogelopvangcentrum of het gespecialiseerde vleermuizenopvangcentrum in Geel. 
De Laatvlieger, Koeneind 13, 2440 Geel, 014/59 26 26 of kris.boeckx@vleermuizeninfo.be

Weetjes over vleermuizen

TOP