Bouwkamp: Natuurboerderij Bos t'Ename

Geschiedenis en natuur komen samen in het Bos t'Ename. Gedurende duizenden jaren werd hout uit het bos gebruikt als bouwmateriaal wanneer er in de regio een gebouw werd opgetrokken. Vandaag levert datzelfde bos, door het hakhout- en middelhoutbeheer, nog steeds hout. Op de akkers groeit graan waarvan we stro maken en de grond die komt uit projecten zoals poelen graven gebruiken we als bouwleem. Dit bouwkamp is zo opgezet dat je bijleert zodat je nadien bv.
Een deel van de onderwerpen hangt af van het verloop van de verbouwingswerken. Momenteel staan volgende onderdelen op het programma:
inleiding duurzaam bouwen met lokale materialen
timmeren van vakwerk en dakleggers voor grote overspanningen
diverse houttechnieken
diverse stro/leemtechnieken
Werken met lokaal hout
Eiken uit het bos zullen met de bijl vierkant gekapt worden tot balken die in de bouw van een educatieve natuurboerderij zullen worden gebruikt, hooguit een paar honderd meter van hun standplaats: bouwen met lokale, duurzame materialen.
- hoe en waarom hakhout- en middelhoutbeheer
- bijl- en zaagtechnieken
- klieftechnieken
- pen- en gatverbindingen
- opbouw van een composttoillet
- van houten balken tot trap
Stro/leembouw
Onze bloemrijke akkers leveren stro op en daarvan maken wij isolatiemateriaal voor de bouw van de nieuwe Natuurboerderij. Op de strobalen komt een laag leempleister.
We gebruiken grondresten van werken aan poelen en vijvers in het gebied om er zongedroogde leemstenen van te maken. Gedroogde leemstenen hebben als voordeel dat je ze zelf kunt maken en dat ze niet actief verwarmd moeten worden. Wij gaan ze vooral gebruiken in muren als massa stenen die warmte langer vasthouden. Dat is een groot voordeel op onze vleermuizenzolder.
Je leert de eeuwenoude techniek van het leemstenen maken. Leem uit eigen gebied werd eeuwenlang gebruikt voor de bouw van huis en boerderij. Nog steeds vinden we, in de straten rondom de boerderij, huizen die met dergelijke stenen gebouwd zijn.
De stappen in deze cursus zijn zo opgebouwd dat je nadien thuis zelfstandig aan de slag kunt.
Stap 1: persen van stro in het skelet
Stap 2: gelijkzetten van het stro
Stap 3: eerste leemlaag op het stro
Stap 4: afwerken met leempleister
Ter afwisseling zijn er sessies waarin je leemstenen leert metsen, meer leert over stro, natuurinclusief bouwen,...
Een gewone fysieke conditie is voldoende voor dit werk.
Er zijn deelnemers aanwezig die je leren hoe alles moet. En wellicht kunnen wij iets leren van jou! Dus wil je zelf skills delen, laat het ons op voorhand weten. Dan overleggen we met jou hoe we dit kunnen inpassen in het programma.
Ook jouw initiatief buiten bouwgerelateerde onderwerpen is zeer welkom! Misschien wil jij met de kinderen een kamp bouwen en de ouders even ruimte geven om aan de sessies deel te nemen? Misschien wil jij helpen koken, bushcraftstijl? Misschien heb jij een creatief idee wat onze bouwkampen nóg meer sfeer en originaliteit geeft? Laat het ons weten!
De bouwkampen zijn toegankelijk voor iedereen, ook gezinnen met kinderen zijn welkom. Deelnemers kunnen in het bos blijven slapen in eigen tentjes. Eten en drinken is inbegrepen. Dagelijks wordt ter plekke lekker en vers eten gemaakt in bushcraftstijl. Kinderen zijn ook welkom als ze begeleid worden door hun ouders.
Natuurboerderij Bos t'Ename
De loods van Bos t'Ename wordt verbouwd tot een educatieve natuurboerderij. Hierbij maken we gebruik van gebiedseigen, duurzame bouwmaterialen. Naast ruimte voor boerderijdieren bouwen we ook tientallen kansen in om vogels, vleermuizen en andere dieren aan te trekken (natuurinclusief). We richten de boerderij zo in dat, naast de lokale vrijwilligers, diverse groepen mensen er zich thuis voelen. Bijvoorbeeld scholen, jongeren en volwassenen die het even wat moeilijker hebben en andere doelgroepen (doelgroepeninclusief).
Hier meer info over dit project en de andere bouwcursussen.
Met de steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, 'Europa investeert in zijn platteland'.
Prijs
Tarief niet-leden: 0.00 euro