Derde Dender(ende) Natuurstudiedag

Afbeelding
Dender(ende) Natuurstudiedag
Karel De Kyvere

Drie maal is scheepsrecht, de Derde Dender(ende) Natuurstudiedag is een feit. Opnieuw komen we samen voor onze regionale studiedag om inzichten en ervaringen uit te wisselen en vooral werkgroepen hun doelstellingen en verwezenlijkingen te laten delen. Hoofddoelstelling is dus nog steeds om te enthousiasmeren en duidelijk te maken dat iedereen aan natuurstudie kan doen, zolang de deskundige omkadering en de nieuwsgierigheid er maar is.

Lezing & congres

Afspraakplaats

De Wattenfabriek
Solleveld 35 9550 Herzele België
Bekijk de locatie op de kaart
Deelnameprijs
Niet ledenprijs
€ 5,00
Ledenprijs
€ 5,00
Inschrijven vóór 10 januari 2025

Wanneer

za 18 januari 2025 - 08:30 tot 17:30

Programma

Dit jaar zullen minder sprekers wat langere bijdragen leveren die over decennia heen lopen. Diverse relevante thema’s komen ook deze keer aan bod gaande van onderzoek in functie van het beheer van enkele reservaten, inventarisatie en monitoring van vogels, planten, paddenstoelen en insecten

Zo hebben we Guido Tack die het zal hebben over het historisch beheer en de bossamenstelling van het Neigembos.  Eric Cosyns licht 30 jaar planteninventarisaties in Moenebroek toe als leidraad voor het natuurbeheer. Marc Pollet zal een toelichting geven over het onderzoek naar slankpootvliegen dat de Werkgroep Invertebraten Denderstreek (WID) 20 jaar geleden opstartte en dat nog steeds doorloopt tot op vandaag. Sinds zijn pensioen vond hij de nodige tijd om nog honderden stalen te verwerken. Frederik Dierickx rapporteert vanuit de paddenstoelenwerkgroep OVMW (Oost-Vlaamse Mycologische Werkgroep) met resultaten vanuit de Denderstreek en speciale vondsten. Peter Tolleneer en Paul Van den Bremt geven een overzicht van de resultaten van de Plantenwerkgroep Allium en de Werkgroep Bomen Park Osbroek.

Na de middag is het de beurt aan de vogels. Wouter Faveyts zoomt in op de resultaten van ruim 30 jaar watervogeltellingen in de Denderregio. Paul De Vos is aktief in bioakoestiek en zal het hebben over het herkennen van vogelgeluiden met visie. Dit gebeurt door het opnemen, analyseren, bestuderen van geluiden met de hulp van computers of smart devices. Friedel Nollet licht de resultaten toe van het onderzoek naar de impact van de bosuil op de verspreiding van de steenuil in de Denderstreek. Koen Steenhoudt zoomt in op individuele herkenning van ooievaars zonder ringen, hetgeen meer en meer interessant wordt naar opvolging toe aangezien ooievaars nu toch al op een paar plaatsen bij ons broeden.

Voel je je geroepen om onder deskundige begeleiding op een wetenschappelijke manier een vinger aan de pols te houden van de biodiversiteit in de Denderstreek, dan staan verschillende werkgroepen voor je klaar.