Educatief bouwkamp Natuurboerderij Bos t'Ename

Geschiedenis en natuur komen samen in het Bos t'Ename. Gedurende duizenden jaren werd hout uit het bos gebruikt als bouwmateriaal wanneer er in de regio een gebouw werd opgetrokken. Vandaag levert datzelfde bos, door het hakhout- en middelhoutbeheer, nog steeds hout. Op de akkers groeit graan waarvan we stro maken en de grond die komt uit projecten zoals poelen graven gebruiken we als bouwleem.
Een deel van de onderwerpen hangt af van het verloop van de verbouwingswerken. Momenteel staan volgende onderdelen op het programma:
inleiding duurzaam bouwen met lokale materialen
inbouwen van nestkasten in de muren
bouwen van de ruimtes voor vleermuizen
diverse houttechnieken, o.a. balken kappen
leemstenen maken
Ook jouw initiatief buiten bouwgerelateerde onderwerpen is zeer welkom! Misschien wil jij met de kinderen een kamp bouwen en de ouders even ruimte geven om aan de sessies deel te nemen? Misschien wil jij helpen koken, bushcraftstijl? Misschien heb jij een creatief idee wat onze bouwkampen nóg meer sfeer en originaliteit geeft? Laat het ons weten!
De bouwkampen zijn toegankelijk voor iedereen. Kinderen zijn ook welkom! Deelnemers kunnen in het bos blijven slapen in eigen tentjes. Eten en drinken is inbegrepen. Dagelijks wordt ter plekke lekker en vers eten gemaakt in bushcraftstijl. Kinderen zijn ook welkom als ze begeleid worden door hun ouders.
Dinsdag starten we om 10 uur (einde Kapellestraat Oudenaarde), de andere dagen ontbijten we om 8u, starten we met werken (Boskant 56 Oudenaarde) om 9 uur, eten we om 12 uur, ronden we de werken af om 16 uur om om 17u te stoppen, behalve het eten maken en rond 18 uur te eten. Elke dag bij de opstart starten we met een rondje van alle deelnemers om te horen wie waar interesse in heeft en bouwen we zo samen het dagprogramma op.
Natuurboerderij Bos t'Ename
De loods van Bos t'Ename wordt verbouwd tot een educatieve natuurboerderij. Hierbij maken we gebruik van gebiedseigen, duurzame bouwmaterialen. Naast ruimte voor boerderijdieren bouwen we ook tientallen kansen in om vogels, vleermuizen en andere dieren aan te trekken (natuurinclusief). We richten de boerderij zo in dat, naast de lokale vrijwilligers, diverse groepen mensen er zich thuis voelen. Bijvoorbeeld scholen, jongeren en volwassenen die het even wat moeilijker hebben en andere doelgroepen (doelgroepeninclusief).
Hier meer info over dit project en de andere bouwcursussen.
Met de steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, 'Europa investeert in zijn platteland'.
Boskant 56
Prijs
Tarief niet-leden: 0.00 euro
Organisatie
Online inschrijvingen zijn gesloten voor deze activiteit.