Lezing: De klimaatverstoring en de flexibiliteit van de beuk (2de zondag in Zoniën)

Afspraakplaats
Gratis ticket
Organisatie
Wanneer
zo 10 maart 2024 - 10:30 tot 12:30
Er is de laatste tijd heel wat bezorgdheid over de toekomst van de beuk in onze bossen en in het Zoniënwoud in het bijzonder.
Volgens sommigen is het einde nabij, en moeten we dringend op zoek naar andere boomsoorten vooraleer het bos helemaal in mekaar stort. Maar wat is daar nu allemaal van aan? Staat de beuk aan de rand van de afgrond, of is hij juist veel flexibeler en robuuster dan we vaak wel denken?
Aan de hand van eigen onderzoek, en resultaten van andere collega's in het Zoniënwoud en daarbuiten probeert onderzoeker Kris Vandekerkhove ons wegwijs te maken in een wereld vol tegenstrijdige boodschappen zodat we het bos door de bomen weer zien.
Kris Vandekerkhove is al ruim 25 jaar onderzoeker bosecologie en bosbeheer, verbonden aan het INBO. De nadruk ligt op onderzoek van spontane bosontwikkeling maar ook onderzoek en advisering rond natuurbehoud in bossen en klimaat-slim bosbeheer behoort tot zijn takenpakket. Daarnaast is hij ook actief in uiteenlopende internationale projecten en onderzoeksnetwerken. Hij is (mede)auteur van enkele tientallen internationale publicaties en schreef mee aan referentiewerken en handboeken over bosbeheer en natuurbehoud in bossen, en vele andere uitgaven zowel voor een gespecialiseerd als breder publiek. Het bosreservaat in het Zoniënwoud kent hij als zijn broekzak, maar ook over de relatie tussen droogtestress en vitaliteit bij beuk kan hij een woordje meepraten.
Na de lezing kun je om 13u30 deelnemen aan de “Beukenwandeling”.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief