Natuur in de duisternis: Op zoek naar glimwormen in de Hobokense Polder
We gaan nog eens glimwormen zoeken in de Hobokense Polder. Onze vorige geleide wandeling is immers al van 2015 geleden. En ja, de voorbije jaren zijn we ook wel op zoek geweest.
De glimworm is een fabelachtig diertje. Nog niet zolang geleden zagen we geregeld dwaallichtjes door de bomen dansen. Met hun merkwaardige eigenschap om licht te produceren, gaven ze aanleiding tot tal van verhalen over elfjes, geesten en trollen...
Helaas gaat het niet zo goed met hen en behoren ze binnenkort echt tot de fabeldiertjes.
Glimwormpjes danken hun naam aan hun vermogen om licht te produceren. Dat licht maken ze aan in de gespecialiseerde cellen van hun lichtorgaan, waar een bijzondere biochemische reactie plaatsvindt. Tijdens deze reactie wordt energie afgegeven onder de vorm van fotonen, licht dus. Vooral ’s nachts demonstreren glimwormen hun lichtkunsten. Je hebt de grote en de kleine glimworm. De mannetjes van de kleine glimworm staan ook bekend als vuurvliegjes. Een derde slecht gekende soort is de kortschildglimworm.
Volwassen exemplaren van alle drie de soorten kan je vanaf juni vinden en in sommige jaren al van vanaf half mei. Sommigen houden dit zelfs vol tot midden juli. De meeste glimmen maar voor een uurtje tussen 22.30 u en 23.30 u. De mannetjes van de kortschildglimworm zijn zelfs overdag actief. Hoe zit het in onze regio: komen ze nog voor of niet? Dat gaan we vanavond onderzoeken.
Praktisch:
Afspraak om 22 u aan de parking station Hobokense Polder. We gaan vandaar een wandeling maken van een dikke twee uur.
Meenemen: een kleine pillamp en een muggenwerend middel.
Organisatie
Meer activiteiten
Insecten en ongewervelden