Voorstelling: 'Klimaatstraten, de coolste weg naar de toekomst"
Gratis ticket
Wanneer
wo 28 februari 2024 - 19:30 tot 21:30
Patrick Beirnaert uit Ronse nodigt je uit op zijn try-outvoorstelling 'Klimaatstraten, de coolste weg naar de toekomst.'
Patrick is ervan overtuigd dat de thema’s groen, water, mobiliteit en energie, aangevuld met thema’s zoals voeding en consumptie, perfect passen in het idee van ‘Klimaatstraten’ of ‘Straten van de toekomst’. In een ‘Klimaatstraat’ wil men, door met verschillende niveaus samen te werken, zich zo goed mogelijk aanpassen aan opkomende klimaatveranderingen. Daarnaast engageren de burgers zich ook om actief iets te doen aan de verdere verzieking van ons klimaat, milieu en onze natuur.
Patrick wil mensen bewust maken van de klimaatproblematiek, maar vooral aantonen dat ieder individu z’n steentje kan bijdragen. Dat we door samen te werken, ook met lokale overheden, mooie resultaten kunnen behalen die nodig zullen zijn om een zware ontsporing van het klimaat te helpen voorkomen. Ten tweede wil hij mensen aansporen ook daadwerkelijk de handen uit de mouwen te steken door hen tal van mogelijke acties aan te reiken. De nadruk ligt vooral op wat we zelf praktisch kunnen doen en wat ons dat aan voordelen kan opleveren.
Tijdens deze inspirerende lezing krijg je dus vooral veel praktische tips. Misschien vormt deze voorstelling de aanzet om in je eigen leven positieve verandering te betrachten. Of wie weet voel je je wel geroepen om een klimaatstraatteam op te richten?
Patrick Beirnaert: "Hoe is het zover kunnen komen?"
Gedurende meer dan 10 jaar stond mijn engagement voor natuur en milieu op waakvlam. Het was Jill Peeters, met haar programma : ‘Wat houdt ons tegen?’ dat de goesting om me te engageren terugkeerde. Een goed half jaar later kon ik enkele gelijkgezinden bij elkaar brengen. We willen ons concentreren op dezelfde thema’s als deze die in het ‘Burgemeestersconvenant’ vermeld staan. Zelf ben ik ervan overtuigd dat de thema’s groen, water, mobiliteit en energie, aangevuld met thema’s zoals voeding en consumptie, perfect passen in het idee van ‘Klimaatstraten’ of ‘Straten van de toekomst’.
Wat is het doel van de voorstelling?
Ten eerste wil ik mensen bewust maken van de klimaatproblematiek, maar vooral dat ieder individu z’n steentje kan bijdragen. Dat we door samen te werken, ook met lokale overheden, mooie resultaten kunnen behalen die nodig zullen zijn om een zware ontsporing van het klimaat te helpen voorkomen.
Ten tweede wil ik mensen aansporen ook daadwerkelijk de handen uit de mouwen te steken door hen tal van mogelijke acties aan te reiken.
Wat mag het publiek verwachten?
Ik raak kort de problematiek van het ‘broeikaseffect’ aan om dan via het ‘Burgemeestersconvenant’ te komen tot de acties die we van de lokale overheden mogen verwachten, om uiteindelijk mij te richten tot wat elke burger kan doen om de druk op klimaat, milieu en natuur te verkleinen.
De nadruk ligt hier dus niet zozeer op veel theorie over wat er allemaal verkeerd loopt. Nee, de nadruk ligt vooral op wat we zelf praktisch kunnen doen en wat ons dat aan voordelen kan opleveren.
Het publiek krijgt dus vooral veel praktische tips. En als deze voorstelling de aanzet is voor sommige mensen om in het eigen leven positieve verandering te betrachten, dan is mijn missie geslaagd. Nog beter zou het zijn mochten moedige mensen zich geroepen voelen om klimaatstraatteams op te richten.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief