Webinar: Akkerflora voor meer biodiversiteit (2 delen)
Klik op 'lees meer' om je in te schrijven
Akkergebonden plant- en diersoorten behoren tot de meest bedreigde soortgroepen in Vlaanderen. Voor veel soorten is het geen kwestie meer de achteruitgang te stoppen, maar ze te behoeden van de totale verdwijning uit ons landschap. Toch is er nog zeer weinig ervaring en kennis beschikbaar over het beheren van akkers in functie van de totale biodiversiteit in vergelijking met andere biotopen zoals bossen of graslanden.
Op enkele ha. na worden in Vlaanderen nog geen akkers beheerd met het oog op behoud of versterking van de totale biodiversiteit op een bredere landschappelijke schaal. Desondanks gaan we ervan uit dat een gepast akkerbeheer een sleutelrol kan betekenen voor het behoud van vele soorten. De akkergebonden projecten die er in Vlaanderen wel zijn, kwamen vaak specifiek tot stand voor het gericht behoud van bepaalde soorten (voornamelijk akkervogels). Ervaring in bos- en graslandbeheer leert dat een goed beheer op zijn minst gestoeld is op een goed beheer van de vegetatiesamenstelling en de vegetatiestructuur. Wij stellen dat dat ook zo is bij akkers en willen daarrond de beschikbare kennis en ervaring delen.
In deel 1 (20 april) van dit webinar zoomen we in op akkerflora: welke diversiteit bestaat er, wat is de historiek en betekenis ervan in ons landschap, welke ecologische groepen en levensstrategieën zijn er, waarom is akkerflora in onze contreien zo bedreigd,...
In deel 2 (27 april) van dit webinar hebben we het over de meerwaarde van een goed akkerflorabeheer voor de totale biodiversiteit van een gebied. We zoomen in op enkele voorbeeldprojecten, delen inzichten en geven tips en concrete handvaten om zelf aan de slag te gaan rond akkerbeheer. Een onverwacht neveneffect van werken rond akkerfloradiversiteit is dat het niet alleen de diversiteit in een soortgemeenschap sterk ten goede komt, maar ook de diversiteit aan betrokken mensen ferm kan verhogen.
Schrijf je hier in voor deze tweedelige webinarreeks
Door je in te schrijven voor deel 1 ben je automatisch ook ingeschreven voor deel 2.
27/04/2022 van 20u00 tot 21u45
Organisatie
Mede-organisatoren
Meer activiteiten
Biotopen en habitatsDag van de BoerennatuurLandschapNatuurbeheerOpleiding: EducatiePlanten, mossen en korstmossenWebinar