public://itr_longread/avonturen_op_wilde_plekken_0.png

11. Stap door een rivier of beek

Stap door een rivier of beek bij jou in de buurt. Deze natuurgebieden zijn daar speciaal voor ingericht: De Beemden (Landen)Diepenbeekse Demervallei en bij Bezoekerscentrum Hageven.

12. Stuiter een steen op het water

Een steen over het water ketsen is een echte kunst. Zoek een vlakke kei en probeer haar horizontaal over stilstaand water te mikken. Kan jij de steen doen stuiteren? Oefening baart kunst! Het wereldrecord steentjeskeilen staat op 38 keer.

13. Maak een wandeling op blote voeten

Doe je schoenen uit en wandel eens op blote voeten. Je kan dat bijna overal, in een tuin, een park of in een natuurgebied. Enkele natuurgebieden zijn hiervoor speciaal uitgerust: De Bourgoyen (Gent), MaldegemveldThaborbergRotte Gaten en bij Bezoekerscentrum Hageven. Andere blote voetenpaden kan je hier terugvinden.

14. Balanceer over een boom

Loop of kruip over liggende bomen in: Totterpad bij BC Grote NetewoudBC HagevenBC De KlapeksterAverbode Bos & HeideBalenbergBarebeekvalleiBirrebeekvalleiBos t'EnameBurrekenDassenaardeDe BlankaartDe BourgoyenDen RooyDe VaagDiepenbeekse DemervalleiGroene PutteHet VinneKiewitKolisbosLandschap De LieremanMaldegemveldMaskobosMolenbosPlaisiersbosResterheideRotte Gaten, Steentjesbos, Uitkerkse PolderWijngaardberg en Zevenbergenbos.

15. Rol van een berg

Vlaanderen het vlakke land. Maar als je goed kijkt, zie je her en der heuveltjes met zachte weilanden, waar je eens lekker van af kan rollen. In Groot-BrittanniĆ« is er zelfs een wedstrijd van een berg afrollen... achter een kaas aan!
Ga hiervoor bijvoorbeeld naar Bezoekerscentrum De Watersnip.

16. Volg jouw stok in een rivier

Zoek een stokje of een blaadje en doop het om tot 'Vlot der ontdekkingsreizigers". Leg het in een stromend beekje of rivier, en kijk hoe ver het stroomafwaarts met het water mee drijft. Zoek vriendjes die willen meedoen en kijk welk vlot het snelste vaart!
Ga bijvoorbeeld naar Bezoekerscentrum Hageven.

17. Onderneem een avonturentocht met natuurlijke hindernissen

Ga mee met een jeugdbeweging op tocht of ga naar avontuurlijk ingerichte gebieden. Totterpad bij BC Grote NetewoudBC HagevenRotte Gaten, Den RooyKiewit en Resterheide.

18. Luister geblinddoekt naar de natuur

Hoewel we vaak de stilte opzoeken in de natuur, is er altijd wel wat te horen. De natuur zit boordevol leven. En als je je ogen bedekt, hoor je des te meer! Hoeveel verschillende natuurgeluiden kan jij ontdekken?
Laat je geblinddoekt leiden en spits je oren op tocht door het Maskobos.

19. Ga op speurtocht in de natuur

In verschillende gebieden zijn er Natuurpunt speurtochten uitgewerkt. Hier het overzicht.
BC De KlapeksterBC HagevenBC SchulensmeerBergelenputBiezenweidenBos t'EnameDe BlankaartDe BourgoyenDuivenbosGalgeschoorHet VinneHobokense PolderGrote NetewoudKesterheideKiewitLandschap De LieremanMechels BroekOude LandenUitkerkse PolderVallei van de Zwarte BeekZwalmvallei

Geen speurtocht in je buurt gevonden? Zoek naar geocashes. Dat kan overal in Vlaanderen. Welke zijn er in jouw buurt verstopt? Downlood de gratis app Geocaching om ze te vinden. 

Doe je interessante waarnemingen? Het herkennen van soorten met automatische beeldherkenning en het invoeren van waarnemingen was nog nooit zo makkelijk! Gebruik ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. In Karrewiet leggen we je uit hoe eenvoudig het werkt.
Download hier iObs (iOS) en ObsIdentify (Android). 

20. Ga op stap met een jeugdbeweging

Ga op stap met een jeugdbeweging! De meeste jeugdbewegingen hebben super leuke buiten activiteiten waar je de natuur kan beleven. De jeugdbeweging voor iedereen die zich goed voelt in de natuur is de JNM, de Jeugdbond voor Natuur en Milieu. www.jnm.be.

Download de 50 Dingen Kaart
Word lid van Natuurpunt

 


 Volg Natuurpunt op FacebookVolg Natuurpunt op InstagramVolg Natuurpunt op Twitter

TOP